Kateus lisääntyy, kun oma asema paranee

Kateus kohdistuu yleensä samanlaisiin ihmisiin, etenkin tuttaviin, jotka ovat vähän parempia. Kun oma asema paranee, kateus yleensä lisääntyy, kohteet vain vaihtuvat. Kateus on 80-prosenttisesti pysyvä persoonallisuuspiirre. Iän myötä tunteiden sääntely paranee ja kateus vähenee, samoin taipumus vertailla itseä muihin, tutkimukset osoittavat. Primitiivisimmissäkin kulttuureissa on ollut tarpeen nimitys ihmisille, jotka eivät kestä sitä, että jollakulla on jotakin, mitä heillä ei ole.

Kateellisia ollaan lähinnä paikallisesti, vaikkapa työkaverille tai vaimon siskon miehelle, joka pärjää jonkin verran paremmin. Kerjäläinen on kateellinen vähän menestyneemmälle kerjäläiselle.

Kampanjaa rikkaiden eliittiä vastaan johtaa lähinnä älymystön eliitti (akateemikkoja, taiteilijoita jne.), mahdollisesti todellisena syynä näiden eliittien välinen statuskamppailu, kirjoittaa professori Tyler Cowen.

Lähdeviitteet ja lisätietoja (L.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s