Kukas ne orjat myi?

Diplomaattijoukkiot ovat mekkaloineet taannoin niin yleisestä orjuudesta ja orjakaupasta. Afrikan maille on vaadittu korvauksia, koska orjakaupan sanotaan tuottaneen niille jatkossa kehittymättömyyttä. Diplomaattien joukkioissa ei asiallisilla asioilla aikaa tuhrata. Orjakaupan historia näyttää jääneen kokonaan unohduksiin, vaikka aiheesta ollaan puhuvinaan.

Kenian edustaja on ainakin puhunut suuria orjakaupan aiheuttamista vahingoista. Kukahan pitäisi laittaa maksumieheksi, jos kenialaisille jotakin olisi korvattava? Itäisessä Afrikassa orjia hankkivat arabit. Itäisen Afrikan kauppakeskukset olivat varsinkin Omanin alueelta, mutta muualtakin tulleiden arabien johdossa. Heidän hankintamatkansa orjamateriaalin saamiseksi ulottuivat pitkälle Afrikan keskiosiin, aina nykyisen Zairen alueelle saakka.

Olisiko siis nykyinen Oman tuomittava maksamaan korvausta nykyisille kenialaisille? Vai maksatetaanko lasku Arabian niemimaan valtioilla yhteisesti, vai Arabiliitolla??? Vai olisiko korvaukset perittävä Sansibarilta, eli naapurivaltio Tansaniaan kuuluvalta alueelta. Sansibar oli sentään pitkän aikaa itäisen Afrikan alueen arabien bisneskeskus. Afrikan keskiosista ja Saharan reuna-alueilta on rahdattu tavattomasti orjia Välimeren rannikon arabivaltaisille alueille. Itse asiassa Mauretanian alueella huhutaan vieläkin jatkuvan jonkinmuotoista neekeriorjuutta. Näiltä osin maksajien listalla olisivat ainakin Mauretania, Marokko, Algeria, Tunisia ja Libya.

Läntisestä Afrikasta orjia veivät hyvin ahkerasti portugalilaiset ja espanjalaiset Atlantin taakse. Sitten ilmaantuivat muutkin orjakaupan yrittäjät. Ranskalaisia riitti, hollantilaisia oli ahkerasti asialla. Tästä lähempää tanskalaisetkin innostuivat orja-alalle. Hyvin monen perinteikkään tanskalaisfirman ja eliittisuvun vaurauden taustalla on orjien vienti Afrikasta Amerikoihin. Täältäpäin vietiin pyssyjä, joilla Afrikassa vaihdettiin orjia. Nämä vietiin johonkin Karibian alueelle, josta taas tuotiin sokeria Tanskaan.

Korvausvelvollisten piiri sen kuin kirjavoituu…

Tärkein selvitettävä asia olisi kuitenkin orjien myynti. Orjakauppa Afrikan länsirannikolla on ollut nimenomaan kauppaa. Joku siellä on orjat myynyt eurooppalaisille ostajille, tai vaihtanut pyssyihin, viinaan tai kuka mihinkin tarpeelliseen. Afrikkalainen historia mainitsee silloin tällöin joitakin kuningaskuntia, jotka harrastivat naapureittensa myyntiä. Tämä historia on kuitenkin surkean huonosti tunnettua.

Jotta diplomaattijoikkioiden joutilaista jutteluista päästäisiin eteenpäin, olisi nyt pikimmiten kansainvälisesti selvitettävä orjia myyneiden henkilö- ja taustatiedot. Sitten olisikin korvauskeskustelu tukevammalla pohjalla, tiedettäisiin tarkemmin kaupoista hyötyneet ja korvausvelvolliset.

Kirjoittajasta:
Pyryharakka on nimimerkki. Voit lähettää palautetta toimitukselle.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s