Kauppa on kehitysapua parempaa

Helsingin kauppakorkean vihreänä professorina tunnettu Pertti Haaparanta luennoi torstaina 4.10. Studia Generalia -sarjassa aiheesta ”Yhdentyvä maailmantalous ja sen seuraukset”:

”Olen arvioinut Global Trade Analysis Project -mallin avulla, mitä kaikkien tullien poistaminen vaikuttaisi eri maaryhmissä tulotasoon ja tulon jakautumiseen. Kokonaistulot kasvaisivat kaikkialla, mutta eniten kehitysmaissa. Kehitysmaissa myös kaikkien tulonsaajaryhmien reaalitulot kasvaisivat huomattavasti enemmän kuin kehittyneissä maissa. Vaikutukset eri työntekijäryhmien väliseen sekä työn ja pääoman väliseen tulonjakoon olisivat pienet. Afrikassa esimerkiksi kouluttamattoman työvoiman tulot kasvaisivat eniten, pääoman vähiten.”

”Kehitysmaissa kaupan esteet ovat korkeammat kuin muualla. Siksi on harhaista väittää, että kehitysmaiden ongelmat johtuisivat globalisaatiosta.”

Haaparanta kritisoi myös teollisuusmaiden kehitysmaita sortavaa kauppapolitiikkaa ja peiteltyjä kaupan esteitä.

Sarjan luennot jatkuvat seuraavina torstaina, aina klo 18-20 Porthanian luentosalissa P1. Luennot ovat nähtävissä myös TV-lähetyksinä internetissä:
http://video.helsinki.fi/studia/
http://video.helsinki.fi/studia/041001a.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s