Harmaan talouden hyödyt – verohallinnon kohumuistio

Verohallitus on teettänyt muistion harmaan talouden todellisista vaikutuksista kansantalouteen. Muistio on jo herättänyt kohun lehdistössä, mutta Verohallituksen www-sivuilla sitä ei ole.

Muistio paljastaa harmaan talouden kaksi puolta:

1. Harmaa talous vääristää markkinoita:

Kun osa kilpailevista toimijoista maksaa veroja joita toinen välttää, tehokkaampi ja paremmin asiakkaan huomioiva toimija ei välttämättä jääkään voitolle.

Näin markkinoiden toimintaa tehostava ja laatua nostava vaikutus (huonot kuolevat ja hyvät kasvavat) voi kääntyä päälaelleen. Venäjällähän näin on käynyt, mikä selittää maan heikon talouden, mutta siellä syynä on mm. verotuksen ja muun sääntelyn mielivaltaisuus.

2. Harmaa talous voi myös korjata sääntelyn haittoja:

Valkean talouden puolella tapahtuva toiminta on vain toinen harmaan talouden kilpailijoista, toinen on toimimattomuus.

Niinpä harmaa talous työllistää paljon työttömiä töihin, jotka ovat hyödyllisiä mutteivät niin välttämättömiä, että niistä riittäisi työntekijän lisäksi verottajallekin, tämä kun vaatii itselleen 60 % työn tuotosta (tuloverot, työnantajamaksut, alv, …; keskimääräinen verokiila on noin 2,5). Verotus estää ihmisiä jakamasta töitään haluamallaan tavalla, jolloin jokainen saisi tehdä töitä joita parhaiten osaa.

Verotus johtaa myös itsepalveluyhteiskuntaan, koska itsepalvelusta tai teettämättä jättämisestä ei tarvitse maksaa veroja. Sivilisaatiomme perusta – erikoistuminen – niin taloudessa ja tekniikassa kuin tieteissä ja taiteissakin, on uhattuna, kun huippupianistit remontoivat talojaan, jormaollilat silittävät pyykkinsä ja professorit rakentavat itselleen omakotitaloja sen sijaan että antaisivat työttömien tai vähemmän koulutettujen tehdä näitä töitä.

Verotus ei ole ainoa työttömyyttä aiheuttava tekijä, yleissitovat työehtosopimukset ovat toinen. Harmaa talous sallii työllistämisen millä tahansa ehdoilla, jotka kelpaavat työnantajalle ja työntekijälle, joten kaikki järkevät työt voidaan teettää harmaan talouden puolella vaikka AY-liike estäisi teettämästä niitä valkeasti.

Verotukseen tarvitaan muutoksia!

Summa summarum: harmaalla taloudella on hyötynsä (kilpailu toimettomuuden kanssa, sääntelyn kiertäminen) ja haittansa (kilpailu valkean talouden kanssa).

Vaikea punnita, kumpi vaakakuppi painaa enemmän, mutta paras olisi vähentää valkean talouden kuormaa purkamalla liiallista sääntelyä ja keventämällä verotusta. Näin työllisyys paranisi, talous tehostuisi, työt tulisivat tehdyiksi ja harmaan talouden houkuttelevuus vähenisi.

Kirjoittajasta:
Heli Parkkinen on vantaalainen kansalaisaktivisti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s