Iso Viha

Uutisia on pitkään hallinnut yksi aihe, joka on järkyttänyt koko maailmaa. Vai onko? Monille amerikkalaisille yksi suurimmista järkytyksistä oli juhlivat väkijoukot esimerkiksi palestiinalaispakolaisten keskuudessa Libanonissa terrorismiuutisten jälkeen. ”Täysosuma” huudettiin monessa kaupungissa läpi koko islaminuskoisen maailman – ”seuraavaksi Tel Aviv”.

Yhdysvallat ilmoitti olevansa sodassa. Mikä tämä tälläinen vihollinen on, jonka pääkaupunkiin ei voi lähettää edes risteilyohjuksia? Miten taistella vihollista vastaan, jota ei näy missään? Se vain iskee silloin kun sitä vähiten odottaa. Kansalaiset vaativat vihollisen – konkreettisen vihollisen, jota voi ihan oikeasti vihata.

Julkisessa sanassa puhutaan sivilisaatioiden sodasta: länsimainen kristillinen sivilisaatio vastaan itämainen islamilainen maailma. Jotkut puhuvat jopa kolmannesta maailmansodasta. Kansa on taas helppo saada ajattelemaan, että tässähän se nyt sitten on, syy ja seuraus. Paha islamilainen maailma hyökkää, joten heidät tulee tuhota. Katsoivathan terroristit taistelevansa oman uskontonsa puolesta ja ehkä yhtä voimallisesti Yhdysvallat katsoo puolustavansa länsimaisen kulttuurin perusarvoja.

”Verenvuodatus on aina pahasta, mutta verenvuodatus syntyy vihasta ja tämän vihan amerikkalaiset ovat itse synnyttäneet. He sortavat muuta maailmaa ja tämä on seurausta heidän politiikastaan. Viattomat ihmiset joutuvat kärsimään.”, sanoi iranilainen kauppias Payman Bahrami The Guardian -lehdelle heti iskun jälkeen. Varmasti hän on pitkälti oikeassa, mutta mitähän sanoisi tähän esimerkiksi pohjoisenglantilainen kauppias, jonka reviirille on tullut uusia islaminuskoisia kauppiaita Pakistanista.

Ennakkoluuloilla ja stereotypioilla on taipumus vain vahvistua – varsinkin kun ääriryhmät kaikissa leireissä saavat terrori-iskun tapaisista tapahtumista vain lisää vettä myllyynsä. Suvaitsemattomuutta kun luulisi olevan yhteiskunnassa muutenkin tarpeeksi kaikkien näiden ääriryhmien jälkeenkin niin eikös itse Italian pääministeri vain heitä lisää vettä rattaisiin haukkumalla koko islamilaisen kulttuurin jälkeenjääneeksi. Kiitos tästäkin vähästä Silvio – johan tätä jo Itävallassa kokeiltiin. Oma eduskuntammekin on antanut oman osansa tähän suvaitsemattomuuden lisäämiseen: parisuhdelakia puitiin kuin se olisi ollut joku länsimaisen kulttuurin romahduttava kauhukuva. Jonkun toisen hyvän täytyy olla minulle paha.

Isovihan Suomessa 1700-luvulla aiheutti osaltaan juuri miehitysarmeijan julmat kostotoimet ja toiselta puolelta sissien julma toiminta armeijaa ja yhteistoiminnasta epäiltyjä vastaan. Se teki myös heistä hyvin vihattuja. Olivat teot omasta mielestä kuinka oikeutettuja tahansa niin kosto synnyttää aina vihaa.

Suvaitsevaisuus ei ole vain toisten ihmisten ja erilaisuuden sietämistä vaan se on aktiivinen valinta, joka vaatii jokaiselta meiltä kannan ottamista. Suvaitsevaisuus ei ole välinpitämättömyyttä. Emme saa vain sietää muita. Meidän on pyrittävä ymmärtämään muita ihmisiä, keskustelemaan ja kuuntelemaan – ajattelemaan! Vain näin voimme ehkäistä uudet isot vihat ja rakentaa maailmaa hieman kestävämmälle pohjalle – kaikki yhdessä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s