Harmaata taloutta ja pahanteon suojaa

Hallituksen puheissa on oltu jyrkän sävyisiä harmaata taloutta kohtaan. Viranomaiset ovat koettaneet kitkeä harmaata taloutta ja talousrikoksia tutkimalla tarkemmin muutamia palvelualoja ja valvomalla hiukan työttömyyskorvauksia nostavien ihmisten mahdollisia pimeitä ansiotöitä. Sosiaaliturvaan liittyvistä mahdollisista väärinkäytöksistä puhutaan ajoittain ahkerasti.

Harmaan talouden tai muiden väärinkäytösten vastaisista puheista puuttuu uskottavuutta ja vaikuttavuutta. Kun pienistä asioista koetetaan puhua kovin suurilla kirjaimilla alkavat ihmiset vaistomaisesti epäilemään.

Jos tässä valtakunnassa koetettaisiin harmaa talous saada kunnolla kuriin ja samalla paikatuksi reikiä verotulosäkissä, niin toimeliaisuudelle olisi otettava toinen suunta. Verotuksen moniportainen säännöstö kaipaisi rajua perkausta. Nyt eletään siinä surullisessa tilanteessa, että joku verokeinottelua harjoittanut firma voi vaatia jopa korvauksia lehdistöltä maineensa vahingoittamisesta. Verotuksessa ei pitäisi olla tilaa itsetarkoitukselliselle juristerialle.

Osakkeiden hallintarekisterin muodossa sallittu harmaa talous kuuluu ehdottomasti etusijoille remontointiluettelossa. Hallintarekisterin suojissa pääsi todennäköisesti liikkumaan suuria summia ns. punaista pääomaa eli kommunistimaiden viranomaisten länteen suojaan siirtämää omaisuutta. Hallintarekisterin avulla suomalaiset voivat välttyä verotukselta kirjaamalla omistuksiaan ns. ulkolaisiksi. Välillä epäilen, että suomalaisenkin punapääoman entistä varallisuutta on vaikuttamassa ja kasvamassa hallintarekisterin suojissa. Ehkäpä juuri siksi hallintarekisterin kaltainen harmaan talouden muoto jatkuvasti sallitaan.

PS:

Liberaaleille hyvin tärkeä ihmisten yksityisyyden suoja saattaa vaarantua oudolta suunnalta. Yksityisyyden suojaan vedoten koetetaan nykyisin suojella rikollistakin toimintaa ja vähintäänkin vaikeuttaa lakien toimeenpanoa. Räikein esimerkki yksityisyyden suojan väärinkäytöstä lienee se, että poliisilta haluttaisiin kieltää kameravalvonta risteysalueilla. Yksityisyyden suojaa ei missään tapauksessa saisi korruptoida tarkoittamaan ihan mitä tahansa. Koko käsite alkaa vääristyä ja menettää arvostustaan.

Jos yksityisyyden suojasta tehdään pahanteon suojaa, niin muutaman vuoden kuluttua kansalaiset ovat valmiita sulattamaan oikeankin yksityisyyden suojan purkamisen.

Kirjoittajasta:
Olli J. Ojanen on kirjailija-konsultti Korpilahdelta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s