Terveisiä Pehswarista

(Reuters, AP, AFP, IHT, YLE, MTV, HS & Co.) Tällä Tommi Toimittaja, Pakistanin rajaseutu. Me maailman media olemme hyvissä ajoin täyttäneet paikkakunnan harvat hotellit, joissa on länsimainen vesiklosetti, ja odotamme kärsimättöminä Yhdysvaltain ohjusiskuja. Tähystämme valmiina lähettämään reportaashimme maailmalle heti kun sinitaivasta vasten piirtyy Tomahawkin vana. Kaikki on valmiina, mitä siellä Pentagonissa enää kuhnitaan? Eivätkö FBI ja CIA tiedä, että me asiantuntevat toimittajat löysimme rosvojen pesän jo ennen kuin pöly oli laskeutunut World Trade Centerin raunioilla?

Siltä varalta, että poden ripulia kun vihdoin tapahtuu, tiivistän tähän poliittisesti korrektin median consensuksen, jota toistamalla syntyvät uutisreportaashit:

1. Jos sanoo pahan sanan Israelista, on antisemiitti. Jos sanoo samat sanat arabimaista, on rasisti. Jos arvostelee Venäjää, on ryssänvihaaja. Sen sijaan amerikkalaisia saa vapaasti arvostella, sillä he tekevät sitä itsekin. Yhdysvaltain kauhistelemisella ja pilkkaamisella eurooppalainen älymystö merkitsee reviirinsä. Maanosan kokoisesta Yhdysvalloista löytyykin aina tarpeeksi hassutuksia.

2. George W. Bush on sotahullu cowboy, joka huvikseen saastuttaa ilmastoa ja käristää viattomia murhamiehiä sähkötuolissa. Mitä ikinä hän vihdoin tekeekin, se on joka tapauksessa hätäistä, myöhäistä, kestää liian kauan, osuu väärään kohteeseen ja lietsoo vain enemmän ymmärrettävää amerikkalaisvastaisuutta. Bush on Amerikan Jörg Haider. Onneksi Euroopalla on järkevämpiä, sosialidemokraattisia johtajia.

3. Maailman ongelmat johtuvat amerikkalaisista, joiden pitäisi korjata ne. Ongelmat johtuvat myös siitä, että jenkit sekaantuvat muun maailman asioihin. Toisin kuin eurooppalaiset, jotka eivät haluaisi sekaantua edes omiin asioihinsa Bosniassa ja Kosovossa.

4. Terrorismi johtuu tietenkin köyhyydestä ja yhteiskunnallisesta eriarvoisuudesta. Vaikka terroristit tulevatkin varakkaimmista arabimaista ja Euroopasta pikemmin kuin Pohjois-Koreasta, Burmasta, Haitista tai mustasta Afrikasta, saudiyrittäjä Osama bin Laden ja saksalainen ikuinen opiskelija Muhammad Atta ovat yhtä köyhiä kuin muinaiset taistolaiset porvarisperheiden luokkatietoinen jälkikasvu. He ovat sellaisia suhteellisia köyhiä, joiden olemassaolon Suomessa Harri Holkeri kiisti ennen kuin hurahti itkua tihruttavaksi pasifistiksi. Ja jos roistoja ehkä tuleekin myös paremmista perheistä, se selittyy heidän yhteiskunnallisella valveutuneisuudellaan ja empaattisella luonteellaan.

5. Kosto ei ole mikään ratkaisu, se vain kiihdyttää väkivallan kierrettä. Jos terroristit jätettäisiin rauhaan, he vaihtaisivat alaa ja suorittaisivat opintonsa loppuun. Tästä on saatu hyviä kokemuksia Pohjois-Irlannissa, Baskimaassa ja Norjassa, jossa entinen lentokonekaappari Leila Khaled on saanut turvapaikan ja luonut uran Eurooppaa kiertelevänä vappupuhujana. Toisen posken kääntäminen on yleismaailmallinen hyve, jota islamistitkin varmasti kunnioittaisivat. Italian pääministerin Silvio Berlusconin ei kuitenkaan olisi pitänyt tulkita tätä johtuvaksi kristinuskon ylemmyydestä. Eikä nyt todellakaan ole paikallaan pohtia, johtuiko Punaisen prikaatin ja Punaisen armeijakunnan terrori 1970-luvulla siitä, että Italiassa ja Länsi-Saksassa oli tuolloin enemmän köyhyyttä ja yhteiskunnallista eriarvoisuutta kuin Albaniassa, Itä-Saksassa ja Amerikassa.

6. Kuolemantuomio on ehdottomasti huono asia ja sen vastustaminen tekee meistä eurooppalaisia, hyviä ihmisiä. Niinpä Euroopan ihmisoikeussopimus kieltää meitä luovuttamasta murhamiehiä tuomittavaksi Yhdysvaltain, Egyptin, Pakistanin ja Afganistanin kaltaisiin maihin. Oletamme kuitenkin, että Afganistan luovuttaa Osama bin Ladenin. Ja Egyptin presidentin Hosni Mubarakin on ihan turha vinoilla siitä, että terroristit siellä ovat turvapaikanhakijoita täällä.

7. Maailma jakautuu amerikkalaisiin ja muslimeihin, jotka taistelevat toisiaan vastaan. Tätä taistelua eurooppalaiset ja kansainvälinen media
seuraavat sivusta asiallisesti ja yleistämättä, puolueettomasti ja ennakkoluulottomasti. Muslimit vihaavat Amerikkaa, jossa juodaan coca-colaa ja syödään McDonaldsin naudanlihahampurilaisia toisin kuin Euroopassa, jossa juodaan viiniä ja syödään bratwurstia. Kaikki muslimit ovat samanlaisia hulluja kuin kaikki amerikkalaisetkin. Jos vain (sosiali)demokraatit palaisivat valtaan Washingtonissa, tekisivät lopun kuolemantuomioista ja edistäisivät homoseksuaalien oikeuksia, varmasti myös amerikkalaiset oppisivat eurooppalaisten tapaan tulemaan toimeen terroristien kanssa.

Kirjoittajasta:
Reviisori pyrkii tarkastamaan, oikaisemaan ja re-visioimaan median käsityksiä historiasta, politiikasta ja tulevaisuudesta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s