Fundamentalismin monet kasvot

Sortuvat tornit ja pernarutto tuovat multimedian välityksellä silmiemme eteen kuvia fundamentalismista sen islamilaisessa muodossa. Mutta mitä on oikeastaan fundamentalismi? Sanana se pohjautuu latinan sanaan fundamentum (= pohja, perustus). Kirjaimellista uskoa ilmenee jokaisessa uskonnollisessa ja uskonnottomassa käsitemaailmassa.

Islamilainen fundamentalismi perustuu ennen kaikkea kolonialismin perintöön ja kansallisen/pan-arabistisen omanarvontunnon pönkittämiseen. Taistelu läntistä ”saatanaa” vastaan on taistelua oman uskonnollisen ja kulttuurillisen itsetunnon kohottamiseksi.

Juutalainen fundamentalismi (ortodoksia) perustuu valitun kansan paradoksiin: pyhän maan yksinoikeus sulkee pois ”samarialaisen kysymyksen”.

Kristillinen fundamentalismi puolestaan perustuu ennen kaikkea epävarmuuteen ja pelkoon. Se on menetettyjen asemien takaisinvaltausta, turvallisuutta turmeltuneen maailman keskellä. Pyhä Siion, joka varjeltuu kaikeilta pahalta.

On silti virhe ajatella, että fundamentalismi on yksinomaan uskonnollinen ilmiö. Leniniläinen usko (”Lenin eli, elää ja on elävä ikuisesti”) on siitä yksi esimerkki. Kovimpien ateistien toimeenpanemien vainojen aikana 1930-luvun loppupuolella kirjoitti Nikolai Bulkakov muotokuvan ”punaisesta tsaarista” romaanissaan Saatana saapuu Moskovaan. Tästä ateistisesta fundamentalismista Dostojevski lausui aikanaan oman vahvan tuomionsa…

Mitä fundamentalismin suhteen on sitten tehtävissä? Sivistystaso, koulutus, elintaso ovat tietysti tärkeitä. Mutta olennaisinta on sittenkin se, että ihminen tuntee elämänsä turvalliseksi, että hänen on hyvä olla. Että perusasiat ovat kunnossa. Että hänellä on vapaus ajatella oman vakaumuksensa mukaisesti. Olla jopa eri mieltä. Mutta elää rauhassa ja sovinnossa kaikkien kanssa.

Kirjoittajasta:
Jari Uimonen on kirkkoherra ja kunnanvaltuutettu Pohjois-Karjalasta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s