Nuorissa on toivoa!

Nuorisoasiain neuvottelukunta on juuri julkaissut vuotuisen Nuorisobarometrin – tutkimuksen nuorten asenteista ja tulevaisuuden odotuksista. Sen osana kysyttiin nuorten asenteita mm. ulkomaalaisia ja pakolaisia kohtaan.

Peräti 62% nuorista katsoi rasismin lisääntyneen suomalaisen nuorison keskuudessa. Tosin viimeksi vuonna 1998 sitä mieltä oli 75% vastaajista. Näyttäisikin siltä, että rasismin kasvuun uskotaan edelleen, mutta ei enää yhtä laajasti kuin kolme vuotta sitten. Selkeä muutos on myös vastauksissa kysymykseen pitäisikö Suomen ottaa lisää pakolaisia. Kun vuonna 1998 34% vastanneista oli jonkin asteisesti samaa mieltä ja vastaavasti taas 36% jonkin asteisesti eri mieltä, niin tänä vuonna vastaavat osuudet olivat 40% myönteisiä ja vain 23% eri mieltä.

Vuonna 1998 kysyttäessä saako Suomeen tulla lisää ulkomaalaisia työntekijöitä 55% oli jokseenkin tai täysin samaa mieltä – tänä vuonna kysyttäessä tarvitseeko suomalainen työelämä lisää ulkomaisia työntekijöitä 53% suhtautui vastaavalla tavalla positiivisesti. Arkipäivän asenteita kuvaavat vastaukset kysymykseen, hyväksyisikö työtoverikseen toista rotua olevan siinä kuin suomalaisenkin, peräti 95% antoi positiivisluonteisen vastauksen. Vuosien 1995 ja 1997 tutkimuksista tämä tulos ei eroa.

Vaikka tämän vuotinen tutkimus on tehty ennen syyskuun tapahtumien aiheuttamaa maailmanpoliittisen tilanteen muutosta, niin suhtautuminen pakolaisten määrän kasvuun on kahdessa vuodessa merkittävästi muuttunut myönteisemmäksi. Syynä on varmasti myös viime vuosina lisääntynyt ymmärrys arkipäivään vaikuttavien asioiden ja rakenteiden globaalista luonteesta.

Toisaalta tuloksista voidaan lukea myös nuorten huolta itselleen ajankohtaisesta työurasta ja sen aloittamisesta – niukka enemmistö kuitenkin hyväksyisi ulkomaalaiset kilpailemaan työmarkkinoille. Hienointa on kuitenkin se, että yli yhdeksän kymmenestä haluaisi hyväksyä mahdollisen ulkomaisen työtoverin. Näyttää siltä, että nuoret eivät käytännössä olekaan niin ulkomaalaisvastaisia kuin jopa itse uskovat. Oikeasti ulkomaalaisvastaiset nuoret ovat ilmeisesti selkeä vähemmistö – valitettavasti vaan näkyvä ja äänekäs vähemmistö.

Linkkejä:
Nuorisobarometri Nuorisoasiain neuvottelukunnan sivuilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s