Tuomiopäivää siirrettävä

Ympäristökatastrofin profeetat eivät ole ainostaan liiottelijoita vaan suorastaan huijareita. Professori Bjorn Lomborg analysoi teoksessaan The Skeptical Environmentalist joukon ympäristöjärjestöjen väitteitä ja osoittaa, miten arvostetut järjestöt kuten Greenpeace ja Worldwatch-instituutti levittävät tieteen nimissä räikeästi valheellisia väitteitä.

Tilastotieteen professori Lomborgin metodi on seuraavanlainen: hän valitsee laajasti siteerattuja ympäristöjärjestöjen tutkimuksia, perehtyy mainitun tutkimuksen viitteisiin ja huomaa, että toisin kuin järjestöt antavat ymmärtää, viitteet eivät suinkaan tue käsityksiä kasvavista ongelmista – pikemminkin päinvastoin.

Worldwatch-instituutti on esimerkiksi väittänyt, että maailman metsät ovat ”vähentyneet merkittävästi” viimeisten kymmenten vuosien aikana. Kuitenkin YK:n tilastojen mukaan metsäpinta-ala on välillä 1950-1994 päinvastoin kasvanut. Instituutti väittää, että Kanadan metsäpinta-ala pienenee 200 000 hehtaaria vuodessa. Kuitenkin instituutin käyttämä lähde kertoo, että Kanadan metsät ovat kasvaneet 174 000 hehtaaria vuodessa. Tämä on vain yksi esimerkki faktojen vääristelystä, jonka The Skeptical Environmentalist paljastaa.

Ympäristöjärjestöt luottavat siihen, että hyväuskoiset lukijat ja toimittajat eivät ehdi tarkastamaan viitteitä ja pitävät väitteitä tieteellisinä tosiasioina. Tilanne ei siitä helpotu, että monet toimittajat haluavatkin uskoa väitteisiin, koska niistä voidaan julkaista mielenkiintoisia skuuppeja. Kuka nyt haluaisi kirjoittaa, että asiat menevät koko ajan parempaan päin?

Lue koko kirja-arvostelu The Economist-lehdestä: Doomsday postponed

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s