Puolueet ja SAK Attacin kimpussa

SKP syyttää demareita vuodentakaisesta junttauksesta, jossa Attacia perustamassa olleista sosialisteista Yrjö Hakanen pudotettiin pois ja tilalle nostettiin demareiden kellokkaita. Vähemmän nimekkäiden äärisosialistien annettiin silti päästä hallitukseen. Nyt SKP onnistui vastaiskussaan, mikä herätti SDP:ssä jopa aikeen hylätä koko järjestö, kuten pääsiäisenä kirjoitin.

Tämän jälkeen Tuomiojakin on haastattelussa lipsauttanut harkitsevansa eroa, mutta sittemmin SDP:n puoluetoimisto on ottanut ohjat käsiinsä – kansalaisjärjestöt ovat ukkoutuvan puolueen viimeinen toivo. Puolue iski pöytään valttikorttinsa – SAK:n.

SAK:lla on ollut tapana pelastaa SDP vaaleissa työläisillä ja verottajalla maksattamallaan mainonnalla, ja uskollinen sotaratsu asettui nytkin veljensä rinnalle. SAK:n päästrategi, SDP:n seuraavaksi puoluesihteeriksi kaavailtu Eero Heinäluoma on agitoinut kaaderijoukon valtaamaan Attacin takaisin demareille. AY-liikkeen palkkalistoilla on niin paljon väkeä, että hyvällä ajoituksella sillä otetaan helposti haltuun järjestö kuin järjestö.

Jo aiemmin SAK on soluttautunut lukuisiin järjestöihin ja jopa perustanut niitä, lähinnä sellaisia, joissa nationalistis-sosialistisella retoriikalla ajetaan SAK:n etua työttömien, kuluttajien, veronmaksajien ja kehitysmaiden kustannuksella. Liikkeen kakkosmotiivina on sama ukkoutumisongelma kuin SDP:llä, sekin on päätynyt samaan ratkaisuun mediaseksikkään imagon luomiseksi.

Järjestöväki ei kuitenkaan ole typerää, vaan yhä useampi näkee läpi korporaatioiden pelistä kaksilla korteilla. Opportunistinen tarrautuminen joihinkin teemoihin millä argumenteilla tahansa sopii huonosti yhteen sen kanssa, että samojen argumenttien paremmin puoltavat tavoitteet hylätään tai niitä peräti vastustetaan. Kääntyykö peli itseään vastaan?

(Kirjoittaja ottaa vastaan artikkelivihjeitä etenkin puolueita, kansalaisjärjestöjä ja korruptiota koskevissa asioissa.)

Linkkejä:
Puolueet iskivät kyntensä kansalaisjärjestöihin

Kirjoittajasta:
Heli Parkkinen on vantaalainen kansalaisaktivisti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s