Che Guevara – vapauden, demokratian ja rauhan leppymätön vihollinen

60-luvun lopulla teini-idoliksi noussut ”Che” Guevara oli häikäilemätön tappaja, joka uskoi vain militarismin olevan oikea tie kommunismiin.

Fidel Castro ei ollut sosialisti, ja vallankumouksessa liberaaleilla oli vahva rooli ja demokratia oli vallankumouksen symbolina. Miksi diktatuuri sitten vain vaihdettiin toiseen?

Jo omassa pikkujoukkiossaan Che toimi häikäilemättömästi, ja jopa surmautti nälkäänsä varastaneen poikasen opiksi muille. Kumouksen jälkeen hän ajoi Castroa lähemmäs kommunisteja ja sai lopulta tämän liittoutumaan näiden kanssa – USA:n imperialistinen suhtautuminen vallankumoukseen oli varmasti omiaan edistämään Chen tavoitteita.

Che ideoi Kuubaan keskitysleirit, tukahdutti sananvapauden, loi urkintajärjestelmän, sai Castron luopumaan demokratiasta, suljetutti toisinajattelijat (ja homot ja monet muut vähemmistöt) vankiloihin ja uudelleenkoulutusleireille, surmautti tuhansia liberalismille ja demokratialle uskollisia, politisoi oikeuslaitoksen, riisti kansalta ihmisoikeudet ja keskitti vallan kommunistiselle puolue-eliitille.

Che, rikkaan aatelisperheen vesa, sanoi ylväästi rahan olevan turhaa – ja vietti luksuselämää teollisuusministerinä Havannan loistokortteleissa köyhien kansalaisten selkänahasta revityillä rahoilla.

Jotkut ovat jopa verranneet häntä Etelä-Amerikan liberaaliin vapaussankariin, Simon Bolivariin. Vertaus on lähinnä iljettävä.

Che ei uskonut yksilönvapauteen, liberalismiin, demokratiaan, sananvapauteen, hän uskoi vain aseelliseen taisteluun – vieläkään ei Kuubassa sallita siviilipalvelusta. Hän vetosi koko maailman ”vallankumouksellisiin” ja vaati ”pitkää ja julmaa” verenvuodatusta kautta maailman. Elämänkerturinsa mukaan hänen lopullisena tavoitteenaan oli kolmas maailmansota (joka NL:n ja Kiinan tulisi voittaa).

”Jos jotain Che puolusti, niin jokaisen yhtäläistä oikeutta olla sellainen kuin haluaa ja elää vapaasti” – Che-oopperan ohjaaja Minnan Harjuniemi

”Sosialismi tai kuolema!” – Ernesto Guevara

(Artikkeli perustuu suurelta osin HS:n artikkeliin Che Guevarasta, kirjoittajina John Lagerbohm ja Vesa Häkkinen.)

Linkkejä:
http://liberalismi.net/wiki/Kuuba
http://liberalismi.net/wiki/Che_Guevara
http://web.archive.org/web/20071222231402/http://www.simoh.net/che/
Helsingin Sanomat 6.10.02 ”Tappaja Che”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s