Totuus Kuubasta

Ennen Fidel Castroa Kuuba oli rikas kuin Italia ja rikkaampi kuin Espanja. Sen jälkeen Kuuba ei ole vain jäänyt näistä jälkeen vaan on peräti köyhtynyt absoluuttisesti! Se oli Latinalaisen Amerikan rikkaimpia maita, nyt köyhimpiä.

Ennen Castroa kuubalasten ravinnonsaanti oli parempi kuin missään muussa Latinalaisen Amerikan maassa Argentiinaa lukuunottamatta mutta nyt se on huonompi kuin melkein missään muussa. Kuubalaiset ovat ainoita amerikkalaisia, joiden kalorinsaanti on vähentynyt sen jälkeen! Vaikkei tilanne ole yhtä paha kuin 90-luvulla, joka kymmenes kuubalainen on kroonisesti aliravittu.

Ennen Castroa Kuuban lapsikuolleisuus oli alhaisempi kuin missään muussa Latinalaisen Amerikan maassa tai Ranskassa, Italiassa tai Japanissa. Se on ainoa mittari, jolla Kuuban tilanne ei ole huonontunut absoluuttisesti [luultavasti kapitalistisen maailman lääketieteellisten innovaatioiden tuliaisena], mutta siinäkin Kuuban tilanne on huonontunut nopeasti muihin vastaaviin maihin verrattuna.

(Lähde: Manuel Sánchez Herrero och Arnaldo Ramos Lauzurique: Los llamados logros.)

Onko kukaan sitten hyötynyt vallankumouksesta? Kyllä. Castro on kahminut omaisuuden, joka on kooltaan kymmenys Kuuban BKT:stä! Tämä diktaattori ei käytä sotilasuniformua siksi, etteikö hänellä olisi varaa pukuun.

Unohdinko mainita, että Castro on surmannut yli 70 000 omaa kansalaistaan poliittisista syistä? Siis seitsemisen kertaa enemmän kuin Chilen Augusto Pinochet, jota kaikki Castroa rakastavat vasemmistolaiset vihaavat. Selvästikään murhat ja julmuus eivät ole sitä, mitä he vihaavat Pinochet’ssa.

Kuuban terveydenhuollon tila

(toimitus)
Valokuvaaja Luis Alberto Pacheco Mendoz riskeerasi vapautensa kuvaamalla kuubalaisten vanhusten oloja. Dagens Nyheter julkaisi äsken kuvat ja reportaasin.

Vanhusten olot ovat surkeat, ja he joutuvat henkensä pitimiksi kerjäämään almuja ja kaupustelemaan kadulla. Suunnitelmatalouteen kuuluu myös jonottajan ammatti, jossa tienaa 0,75 dollaria. Vanhainkotien tila on kammottava, ja siitä raportoineet journalistit saivat vuosikausien vankeustuomiot. Katolinen kirkko on jakanut lääkkeitä huono-osaisille, mutta Kuuban valtio kielsi sen tarpeettomana, koska ”Kuuba on lääketieteellinen suurvalta”.

Linkkejä:

johannorberg.net: Sama englanniksi

 • Kuuba (L.net, lisätietoja ja lähdeviitteet useimmille faktoille, joille ei ole linkkejä yllä)
 • Pahimmat murhaajat: Castro on 32 Pinochetia, Tito 500, Lenin 1800, Hitler 9 000, Stalin 20 000 ja Mao 30 000 Pinochetia (Vapaasana.net)
 • Kuuban terveydenhoito: propaganda ja todellisuus (Vapaasana.net)
 • Kuuban liberaali vallankumous 1959 ja Castron vastavallankumous 1959 (Vapaasana.net, kertoo miten Castron vallankumous nosti liberaalit ja maltilliset Kuuban johtoon mutta Castro lupauksensa vastaisesti palasi keväämmällä politiikkaan, ajoi vallankumoustoverinsa pois ja muutti maan totalitaariseksi ja sosialistiseksi)
 • VS: Toimi Kuuban ihmisoikeusrikoksia vastaan!
 • VS: Kuuba vainoaa oppositiota Irakin-sodan uutispimennossa
 • VS: Che Guevara – vapauden, demokratian ja rauhan leppymätön vihollinen
 • simoh.net: Ernesto ’Che’ Guevara — vapauden, demokratian ja rauhan leppymätön vihollinen
 • DN: Den förbjudna sanningen om Kuba

  Kirjoittajasta:
  Johan Norberg on ruotsalainen yhteiskuntatieteilijä, tietokirjailija ja kolumnisti. Suomennokset ovat toimituksen.

 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s