Pohjois-Koreassa jälleen nälänhätä

Pohjois-Korean nälänhätä on yltynyt viime aikoina niin pahaksi, että maan asukkaat ovat lähteneet etsimään ravinnokseen villinä kasvavia ruohoja ja levää. Seurauksena maan koulut ja työpaikat ovat autioituneet. Syynä endeemiseen nälänhätään pidetään maan talousjärjestelmän romahdusta Neuvostoliiton purkauduttua, sekä useitä peräkkäisiä katovuosia. Arvellaankin, että 90-luvun puolivälin jälkeen nälkä on tappanut alueella satoja tuhansia ihmisiä.

Tilanteesta kärsivät pahimmin alueen lapset. Virallisten arvioiden mukaan noin puolet alle viisivuotiaista on aliravittuja. Myös alueen talousjärjestelmä on lakoamispisteessä pakolaisvirran kasvaessa alati. Tämä pahentaa entisestään alueen maatalouden ongelmia.

Samalla tilannetta vaikeuttaa myös läntisen ruoka-avun häiriintyminen. Lahjoittajavaltiot eivät ole viime aikoina sitoutuneet YK:n alaiseen Maailman ruokaohjelmaan (WFP), ja tuloksena on ollut ruokatoimitusten vähentyminen. WFP:n tavoitteena on ollut vuoteen 2002 mennessä kasvattaa avun määrä noin puoleen Pohjois-Korean koko ruoantarpeesta. Suomi on yksi niistä valtioista, jotka ovat jo sitoutuneet tämän vuoden ruokaohjelmaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s