AY-liikkeen ylivalta latistaa ideologiat

Suomen Kuvalehden (10/2003) siteeraaman Martikaisen mukaan äänestysaktiivisuuden lasku ei johdu siitä, että vanhat ideologiat olisivat kuolleet, vaan siitä, että puolueet eivät uskalla tuoda esille vaihtoehtoja nykymenolle. Hänen mukaansa nykyiselle raskaalle sosiaalivaltiolle olisi vaihtoehtona markkinoihin mukautuva kevympi järjestelmä, vastaavasti kollektiiviselle työmarkkinajärjestelmälle yksilöllisempi, enemmän työpaikkatasolle keskittyvä sopimusmalli.

Kuitenkaan ”mikään merkittävä puolue uskalla haastaa olemassa olevia järjestelmiä”. Tämä johtuu ammattiyhdistysliikkeen valta-asemasta:
”Ay-liike hirttää jokaisen, joka yrittää esittää vaihtoehtoisia malleja. Esko Aho on tästä hyvä esimerkki. Jokaisen valtaan haluavan poliitikon täytyy tunnustaa uskonsa tupolle ja kolmikannalle.”

Häikäilemättömimpiä esimerkkejä ay-liikkeen ylivallasta ovat niiden herruus eduskunnan yli – esimerkiksi kansanedustajia kiellettiin äänestämään Hakaniemen herrojen tupoissa sopimia lakeja vastaan. Kansan valitseman eduskunnan aikoessa päättää jotain ay-liikkeen tahtoa vastaan, liike järjestää poliittisia lakkoja. Lisäksi se maksaa työntekijöilleen eduskuntavaalikampanjoja ja ostaa jäsentensä rahoilla itselleen valta-asemaa kansalaisjärjestökentässä tai SDP:tä faktisesti tukevia TV-mainoksia, joissa kiihotetaan kansanryhmiä toisiaan vastaan, vaikka työllisyyden ja hyvinvoinnin parantaminen sekä jo kansalaisen sopusointuinen yhdessäelo vaatisivat päinvastaista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s