Vessakirjoittelua Netissä

Internet on fyysisen maailmamme jatke, kokonainen uusi avaruus, valtava tila, josta löytyy loputtomasti uusia sivustoja. Samalla Internetin avaruus kuroo kiinni välimatkoja: tiedonsiirto on nopeaa, eri puolilla maailmaa olevat ihmiset voivat viestiä keskenään joko yksityisesti tai julkisilla keskustelupalstoilla.

Mikään ei silti muuta miksikään sitä tosiasiaa, että Netti kurottaa ympärillämme levittäytyvästä maailmasta. Se on vain fyysisen maailmamme jatke, ei oma todellisuutensa, oma alueensa, saati sitten valtionsa tai vapaavyöhykkeensä. Tämä on asia, joka tuntuu useimmille käyttäjille olevan epäselvä. Minusta on hämmästyttävää, että monet osallistuvat verkkomaailman keskusteluareenoille anonyymeina.

Käyttäjän monet kasvot

Erilaiset keskustelupalstat ja foorumit ovat täynnä nimimerkkien kirjoittelua. Ongelma on siinä, että useimmat nimimerkin käyttäjät pyrkivät peittämään identiteettinsä, jotta he voisivat välttää vastuuta kirjoituksistaan. Näiden henkilöiden keskustelukäyttäytyminen on usein häiritsevää. Osa heistä on liikkeellä vain saadakseen tappelun aikaan, jotkut levittävät vääriä tietoja ja huhuja. Usein ei ole kyse mistään muusta kuin alkeellisesta, halvasta huvista ja oman itsetunnon pönkittämisestä: tuntuu niin hyvältä haukkua jotakuta ja levittää valheita, kun tietää, että sen voi tehdä asettamatta omaa persoonaansa tulilinjalle.

Kaikki nimimerkit eivät ole äärimmäisiä häiriökäyttäjiä. Jotkut heistä osallistuvat keskusteluun, mutta heillekin anonymiteetti on vain suoja, jonka takaa voi laukoa hiukan kärkevämpiä kommentteja pikkaisen heppoisemmin perustein. Jos väite osuu vikaan, se on helpompi jättää taakseen, kun ei joudu kantamaan henkilökohtaista häpeää. Nimimerkki teki mokan ja tuo identiteetti voidaan vaihtaa.

Anonymiteetti Netissä tuo siis mukanaan ongelmia. Mutta vieläkin enemmän ihmettelen sitä, miksi eri palveluiden ylläpitäjät sallivat anonymiteetin sivuillaan. Tällaisiin palveluihin kuuluu esimerkiksi harrastus, kirjallisuus- ja kulttuurisivustoja ja koulujen sisäisiä keskustelupalstoja. Jos palvelu pyrkii tarjoamaan vakavasti otettavan areenan keskustelulle, mielipiteiden vaihdolle, miksi se sallii sellaisten käyttäjien pesiytyä sivustolle, jotka eivät ota aihetta vakavasti tai suostu keskustelemaan asiallisesti?

Mitä on vapaus ilman vastuuta?

Anonymiteettia on perusteltu oikeudella yksilön- ja sananvapauteen. Demokratiassa vapauden käsitteeseen yhdistyy kuitenkin tasa-arvo, yhtäläisyys lain edessä, yhtäläiset oikeudet ja velvollisuudet. Näistä asioista luopuvat ne, jotka verhoutuvat anonymiteetin taakse. He asettavat itsensä eri tasolle verrattuna omaa nimeään käyttäviin. He eivät ole enää yhtäläisiä. Suuri osa netin käyttäjistä elää demokratioissa. Miksi annamme demokratian perusaatteen murentua fyysisen ulottuvuutemme jatkeessa, Internetissä?

Sananvapaus tarkoittaa vapautta ilmaista ajatuksiaan vapaasti. Se ei kuitenkaan tarkoita, että emme ole vastuussa sanomisistamme. Sananvapauteen kuuluu tilivelvollisuus. Kirjoitusten tulee olla jäljitettävissä kirjoittajiinsa. Sanomalehtien mielipidepalstoilla julkaistaan anonyymeja kirjoituksia, mutta toimituksella on aina tiedossaan oikea nimi ja osoite. Netissä vastaavaa käytäntöä tapaa harvoin, vaikka samanlaiset toimitusrakenteet olisivatkin olemassa.

Mihin tahansa vapauteen kuuluu myös velvollisuus kunnioittaa muiden vapautta samaan asiaan, eikä tuolla vapaudella saa myöskään rajoittaa muita vapauksia. Meillä ei ole oikeutta levittää valheita ihmisistä tai asioista, eikä meillä ole oikeutta herjata tai loukata toisen kunniaa. Internetiä pitäisi koskea samojen peruslakien kuin muutakin julkista keskustelua.

Kuka valvoo?

Onko keskustelupalveluiden ylläpitäjillä velvollisuus valvoa sivujaan? Toistaiseksi sitä ei tee kukaan muukaan, mutta oikeus siihen ainakin on olemassa. Niin kauan kuin käyttäjät eivät itse ymmärrä omia etujaan, on ylläpitäjillä täysi oikeus valvoa heidän käyttäytymistään. He voivat poistaa loukkaavia tai valheellisia viestejä ilman, että he rikkovat kenenkään sananvapautta. Tällaista keskustelun seuraamista ja säätelyä tavataan kutsua nettimaailmassa moderoinniksi.

Tästä voi toki jälleen muodostua uhka oikeuksille, jos palvelun ylläpitäjä on itse kieroutunut sekopää, joka ei ymmärrä tasa-arvon ja oikeuksien päälle pätkän vertaa. Tämä lienee harvinaista, mutta mahdollisuus on toki olemassa.

Järkeen pakottaminen

Lopulta lienee parasta luottaa käyttäjien järkeen ja yrittää taata järjenjuoksu panemalla heidät rekisteröitymään palveluun. Joku voi edelleen tekaista nimensä tai käyttää anonyymia sähköpostia, mutta ainakin prosessi on hänelle hiukan hankalampi. Useammat kuitenkin rekisteröityvät omalla nimellään tai edes oikealla sähköpostiosoitteella, ja tällöin heidän mahdolliset kiivaimmat ja alatyylisimmät kirjoittelunsa kitkeytyvät oman identiteetin likaantumisen pelossa.

Vetoan suoraan kaikkiin verkonkäyttäjiin ja kysyn: onko asia todella esittämisen arvoinen, jos sitä ei pysty tekemään omalla nimellään?

Kirjoittajasta:
Kirjoittaja on Satakunnan ammattikorkeakoulun viestinnän opiskelija ja verkkoaktiivi. Hän on ollut mukana julkaisemassa http://www.toinensuomi.net, http://www.rihmas.to ja http://www.kotvanen.tv -nettijulkaisuja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s