Heinäluoma myöntää tarpeen poistaa maataloustuet ja tullit

Sosialistisen internationaalin (SI), maailman demaripuolueiden järjestön, XXII kongressissa 27.-29.10. São Paulossa isäntänä oli Brasilian sosialistipresidentti Luiz Inácio ”Lula” da Silva.

Kokouksessa korostettiin vapaakaupan tärkeyttä kehitysmaille ja kritisoitiin länsimaiden kapeakatseisen itsekkyyden yhä nakertavan Dohan kehityskierroksen tuloksia, tuoreimpana esimerkkinä Cancúnin kokous, jossa egoismi ja vimma suojella kehitysmaiden markkinoita, etenkin maatalous-, johti neuvottelujen romuttumiseen.

Kokouksessa hyväksytyn SI:n globaalin kestävän kehityksen agendan ensimmäinen kohta kuuluu:
”Kansainväliseen kauppaan kasvun ja työllisyyden moottorina täytyy kuulua kehitysmaiden tuotteiden, etenkin maatalous- ja muiden työvoimavaltaisten tuotteiden, esteetön pääsy markkinoille, myös huomioiden, että useimmat maanviljelijät ovat naisia.”

Agendassa halutaan myös ulkomaisia investointeja ja yrittäjyyden edistämistä. Testiksi poliittiselle tahdolle taata oikeudenmukaisempi ja reilumpi globaali talous asetettiin seitsemän kohtaa, mm. radikaali muutos EU:n, USA:n ja Japanin maataloustukien suhteen: ”tämä markkinoiden vääristäminen on lopetettava, se on Etelän kehityksen pääesteitä”.

Hallituksemme sanotaan nyt toimivan puhtaasti demarien ehdoilla, joten kyse näyttäisi olevan vain SDP:n puheiden ja käytännön toimien välisestä erosta. Kuinka pian julistuksessa vaadittu kehitysmaiden tuotteiden esteetön pääsy markkinoillemme toteutetaan, erityisesti maataloustukemme lakkautetaan ja Defensin tullimuurialoite hyväksytään?

Kysyimme SI:n julistuksesta kokouksessa Suomen edustajia johtaneelta SDP:n puoluesihteeri Eero Heinäluomalta, joka totesi, että ”päätökset kuvaavat hyvin tarvetta muuttaa niin omaa kuin EU:n yhteisen maatalouspolitiikan linjaa maailmanlaajuisen kehityksen ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta” muttei vastannut tarkentaviin kysymyksiin. Näemmekö pian SDP:n todella toimivan asiassa, vai eikö puolue oikeasti välitäkään köyhistä?

Linkkejä:
Defensin aloite tullimuurien poistamisesta
SI:n julistus
VS: EU:n tullimuurit tappavat – vähentääkö Cancún kärsimystä?
VS: Cancúnin WTO-kokous epäonnistui

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s