Tsunami, Ukraina, EU

Toimitus esittelee jälleen www.johannorberg.net:n käsittelemiä asioita.

”Ei vauraus voi pelastaa meitä luonnon raivolta”

Voipas. Jos tsunami olisi osunut Japaniin, Australiaan tai USA:han, vahingot olisivat luultavasti jääneet pieniksi, sillä näissä maissa on sensori- ja varoitusjärjestelmät tunnistamassa maanjäristyksiä ja aaltoja.

Maailman talouskasvu on tarpeen myös siksi, että vaikka vuonna 2029 tännepäin tuleva asteroidi ei osukaan maahan, joskus myöhemmin osuu, ellemme ole riittävän vauraita ja teknologisesti edistyneitä estämään sitä.

Ruotsin hallituksen tsunamitiedotus oli vielä paljon surkeamman neuvostotyylistä kuin Suomen, ja ulkoministeri Laila Fredvalsin eroa vaaditaan.

Norberg myös kritisoi median nationalismia ja korostaa, että esim. thaimaalaisten kärsimykset olivat aivan eri luokkaa kuin ruotsalaisten. Norberg kehottaa tukemaan onnettomuuksien uhreja auttavia kansalaisjärjestöjä muttei kehota luopumaan juhlinnasta – ehkä nyt se on tavallistakin tarpeellisempaa.

Ukrainan vaalit voittanutta Jushtshenkoa Norberg kehotti tekemään radikaaleja poliittisia ja taloudellisia uudistuksia, ennen kuin hänen valtaansa loppuvuonna rajoitetaan. Vain talouskasvu voi saada Itä-Ukrainan väen tuen ja kuroa umpeen maan kahtiajaon. EU:n tulisi luvata jäsenyys palkkioksi onnistuneista uudistuksista.

Eräs Norbergin lukija oli havainnollistanut visuaalisesti sitä, miten hallituksen puuttuminen monimutkaisiin systeemeihin luo uusia ongelmia, jotka taas vaativat puuttumista jne.

Freedom Housen vuoden 2005 vapausindeksin mukaan jälleen 26 maata on muuttunut vapaammiksi ja vain 11 vähemmän vapaiksi. Kehitys on ollut samanlainen sosialismin romahduksesta asti. Pahimmat tuoreet takaiskut on koettu Venäjällä Putinin sosialisoitua viestimiä ja vahvistettua valtion valtaa.

Sosialistinen EU

Viron EU-neuvottelijat kertoivat Norbergille joutuneensa kysymään EU:n edustajilta, eivätkö maa pitää mitään vapaakaupastaan. Viro joutui lopulta toteuttamaan 10 000 eri tullia päästäkseen EU:hun. Näin mm. ruoan hinta nousi Virossa. Toisaalta vanhalle EU:lle laajeneminen oli valtaisa vapaakaupan laajennus, johon pohjoismaiset ay-liikkeet eivät olisi ikinä muilla keinoin suostuneet.

Norberg toteaa myös Turkin EU-jäsenyyden hyödylliseksi sekä Turkille että EU:lle, kunhan maa täyttää ehdot. Maa tarvitsee EU:n markkinoita ja EU Turkin työntekijöitä. Lisäksi jäsenyys ja jo sen ehtojen toteuttaminen auttaisivat Turkkia maallistumaan, demokratisoitumaan ja avautumaan. Islamin entisen sydänmaan jäsenyys EU:ssa myös ehkäisisi sivilisaatioiden konfliktia ja toisaalta EU:n liiallista syvenemistä.

Bushin rahakas vaalikampanja

Miksi Ruotsin demarit tukivat kritiikittä LO:n (Ruotsin SAK) gangsteritoimia latvialaisten rakennustyöntekijöiden ajamiseksi pois maasta? Koska yksin LO tukee demareiden vaalikampaajaa kahdeksan kertaa enemmän kuin kaikki amerikkalaiset yksilöt ja yritykset yhteensä Bushin kampanjaa (per capita). Kuka tekisi vastaavan laskelman SAK:n tuesta demareille?

Christmas carol

Anne-niminen lukija oli lähettänyt ”Johan Norbergin” version Charles Dickensin klassisesta joulukertomuksesta:

”When three ghosts ask Mr Scrooge to give away his money to the poor, he tells them that this would only raise consumption in the short run. But if they are invested in better production and services, this will raise the living standards 15-fold in England in the 150 years to come, including the incomes of the poor. His employee Cratchit agrees, but points out that this innovation is stifled by regulations and tariffs that protect Mr Scrooge’s company from competition. These are abolished, and Cratchit starts a better company. Mr Scrooge is put out of business, but since the labour market is liberalised, he soon finds a new job. Because of stem-cell research and improvements in medical technology, a cure for Tiny Tim’s disease is soon found. The specter of communism stops haunting Europe.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s