Hollanti, Tanska, Suomi ja Ruotsi haluavat eniten vapautta

Eurobarometrissä suomalaisista 50 % halusi ”lisää tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta, vaikka se tarkoittaisi yksilön vapauden vähenemistä” (ei tarkka kysymyksen sanamuoto), mikä oli EU:n kolmanneksi pienin luku. Vain Alankomaissa ja Tanskassa vähemmistö asetti tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden vapauden edelle.

Luvun tulkinnassa kannattaa huomioida, että tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus tarkoittavat pitkälti yksilönvapautta, nimittäin sitä, ettei esimerkiksi julkinen valta kohtele ihmisiä eri tavoin, toisia pakkokeinoin syrjivästi. Näitä sanoja tosin usein väärinkäytetään tarkoittamaan ihmisten taloudellista yhdenmukaisuutta ym.

Maahanmuuttajat hyvästä, kannabis ja homoadoptio pahasta

54 %:n mielestä maahanmuuttajilla on paljon annettavaa suomalaisille, 90 % (1-7-24-66 %, täysin samaa mieltä – samaa mieltä – eri mieltä – täysin eri mieltä) vastustaa kannabiksen laillistamista (VS:n kyselyssä lievä enemmistö kannatti, samoin tupakan pitämistä laillisena). 24 % kannattaa ja 72 % vastustaa homojen adoptio-oikeutta (5-19-30-42).

42 %:n mielestä valtio puuttuu liikaa elämäämme, 57 % eri mieltä

Valtio puuttuu liikaa elämäämme: 10 – 32 – 49 – 8 %. Tosin on huomattava, että nuo 49 % saattavat ajatella, että nykytila on hyvä, joskin jokunen heistä halunnee entistä enemmän puuttumista.

Suomalaiset haluavat EU:n perustuslain

54 % suomalaisista kannattaa ja 32 % vastustaa Suomen äsken hyväksymää EU:n perustuslakia, joka tuskin tulee sellaisenaan voimaan. Toisaalta enemmistö vastustaa liittovaltiokehitystä mutta näkee EU:n vaikutuksen enemmän myönteiseksi kuin kielteiseksi.

”Mitkä seuraavista arvoista ovat Teille henkilökohtaisesti kaikkein tärkeimmät?”

Suomalaiset vastasivat:
rauha 59 % (EU25: 52 %),
ihmiselämän kunnioitus 52 % (43 %),
(muut) ihmisoikeudet 40 % (41 %),
oikeusvaltio 25 % (17 %),
yksilönvapaus 22 % (22 %),
tasa-arvo 22 % (18 %),
suvaitsevaisuus 21 % (19 %),
demokratia 18 % (24 %),
solidaarisuus / toisten tukeminen 11 % (14 %),
itsensä toteuttaminen 11 % (11 %),
uskonto 7 % (7 %),
muiden kulttuurien kunnioittaminen 6 % (11 %).

Linkkejä:
Eurobarometri (kaikki maat) 10-11/2006
Norberg: EUROPEAN VALUES

Yksi kommentti artikkeliin ”Hollanti, Tanska, Suomi ja Ruotsi haluavat eniten vapautta

  1. Mutta miksi kansainvälisyys värikkyyksineen on sekoittunut lähes kaikkiin maihin?Verovarojamme on kylvetty kyseiseen jo kauan sitten.Emmekö ole vielläkään ansainneet vapauttamme? Onko niin vaikeaa tunnustaa,mistä syystä ja ketkä sekoittavat kansakuntaamme kansainvälisyyttä ja miksi? Onko jokin uhka olemassa? Ei asia aivan luonnollistakaan ole.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s