(Varoitus: Tämä artikkeli sisältää hyviä uutisia. Ellet ole tottunut siihen seurattuasi tiedotusvälineitä, älä lue liian isoa annosta kerralla.)
Maailmanpankki on julkaissut analyysinsä seuraavien 25 vuoden kehityksestä.
- Kehitysmaiden talouskasvu tulee olemaan 3,1 % vuodessa henkeä kohden. Ajalla 1980-2006 se on ollut 2,1 %. (Ennuste on varovainen, viimeisten viiden vuoden kasvu on ollut 4,6 %.)
- Kehitysmaiden keskitulo yli tuplaantuu 4800 $:sta 11 000 $:iin (2030) eli nyky-Tshekin tasolle (henkeä kohden vuodessa).
- Kiina, Meksiko, Turkki ym. saavuttavat nyky-Espanjan elintason.
- Keskiluokka (4000 – 17000 $/hlö/v.) kasvaa 0,4 miljardista 1,2 miljardiin.
- Äärimmäinen köyhyys (alle 1 $/päivä) puolittuu 1,1 miljardista 0,55 miljardiin eli 20 %:sta 8 %:iin (vuonna 1980 se oli 40 %) kehitysmaiden väestöstä.
Varoitus: maailmanpankki huomauttaa, että tämä kehitys voi olla paljon nopeampaa, jos tapahtuu suuria teknologisia läpimurtoja (kuten tehdään) tai talousuudistuksia tehdään nopeammin (kuten voimme tehdä).
Washingtonin konsensus ja Zimbabwe
Kehitysmaiden johtajilla on tapana syyttää omista virheistään ”Washingtonin konsensusta” eli sitä, että IMF usuttaa heitä tekemään vakaata makrotalouspolitiikkaa, jossa pyritään pitämään inflaatio kurissa ja julkinen talous tasapainossa. Kyllä heillä olisi vaihtoehtoja.
Esimerkiksi Zimbabwessa valtion budjettivaje on 43 % ja inflaatio 1070 % vuodessa.
Maa oli vielä muutama vuosi sitten Afrikan vilja-aitta, mutta sitten diktaattoripresidentti Mugabe sosialisoi suurmaatilat, ja maa alkoi kärsiä nälänhädästä. Mugabe myös suojelee mm. Etiopian entistä kommunistijohtajaa Mengistu Haile Mariamia.
Linkkejä:
Norberg: I can’t wait (maailmanpankin ennuste)
Norberg: THE ZIMBABWEAN MODEL