Naomi Klein: Tuhokapitalismin nousu / The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism

Kirjassaan No Logo Naomi Klein (itse sitä ymmärtämättä) todisti, miten hieno asia brändit ja kapitalismi ovat, kertomalla, että investoinnit logoihin tekevät yritykset haavoittuviksi kuluttajille ja aktivisteille ja näin pakottavat ne toimivaan paremmin kuin tuntemattomat halpabrändit.

Tässä ”hyökkäyksessään kapitalismia vastaan” Klein myös väitti, että Etelä-Korean ja Taiwanin kaltaiset kapitalistiset valtiot olisivat yhtä köyhiä kuin 50 vuotta sitten (ne ovat 20 kertaa rikkaampia).

Nyt Klein on julkaissut kirjan The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism. Siinä hän väittää liberaalien tarvitsevan kriisejä saattaakseen ideologiaansa voimaan. Todellisuus on päinvastainen: kriisit ja sodat ovat paisuttaneet valtiota eikä vapautta.

Kleinin argumentit ovat luokattomia: koska sana ”tank” (panssarivaunu) on ilmauksessa ”think tank” (ajatushautomo), vapaiden markkinoiden ajatushautomot ovat sodan ja murhan puolella (entä vasemmistolaiset ajatushautomot?). Sääntelyn vähentäminen vastaa sähköshokkien antamista (koska edellisestä käytetään joskus sanaa ”shokkiterapia”). Koska kidutus ja taloudellinen vapaus ovat epäsuosittuja, ne ovat oikeastaan sama asia.

VS: Tuhokapitalismin nousu (kirjan tärkeimmät väitteet vastaan tosiasiat, Johan Norberg)

Johan Norberg: vuoden hauskin kirja

Norberg arvioi Kleinin kirjan Tuhokapitalismin nousu

[Toimituksen suomentama ja tiivistämä.]

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s