Milton Friedmanin mustamaalaus ja Naomi Klein

Johan Norberg oikoo Naomi Kleinin ja hänen lakeijoidensa levittämää Milton Friedman -disinformaatiota.

Liberaali talousnobelisti Milton Friedman vastusti Irakin-sotaa. Hän myös sanoi, että vapaus on tärkeämpää kuin vauraus. Sen sijaan toinen 1900-luvun arvostetuimmista taloustieteilijöistä, John Maynard Keynes, sanoi pääteoksensa saksannoksen johdannossa, että hänen (sosiaalidemokraattiset) ajatuksensa ”voidaan paljon helpommin sovittaa totalitaristiseen valtioon”.

Chilen talouden jouduttua lamaan Friedman kävi maassa yksityisen järjestön vieraana luennoimassa ”Vapauden hauraus” -otsikolla siitä, miten taloudellinen vapaus lopulta johtaa poliittiseen vapauteen. Hän myös kävi tunnin keskustelun diktaattorin kanssa ja lähetti muistion, jossa hän kertoi, miten lamasta päästään vapauttamalla taloutta. Tämän tuloksena Chilestä tuli Etelä-Amerikan taloustiikeri ja lopulta demokratia ja maanosan vaurain. Friedman on pitänyt saman luennon mm. Kiinassa ja neuvonut monia diktatuureja vapauttamaan talouttaan, mutta vain esiintymistä Chilessä on kritisoitu.

Friedmanin väitetään kouluttaneen Pinochetille taloustieteilijöitä. Koulutus tapahtui 50- ja 60-luvuilla, ennen Pinochetin vallankaappausta.

Naomi Kleinin uusi kirja paitsi levittää harhaanjohtavaa tietoa Friedmanista myös toteaa liberalisoinnin ja kidutuksen samankaltaisiksi, koska molemmissa ”poistetaan vanhaa jonkin uuden luomiseksi”.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s