Hoitajien pakkotyölaki

Irtisanoutuneet hoitajat töihin pakottava laki tarkoittaa pakkotyötä, ei mitään muuta.

Silti tätä argumenttia ei ole varaa käyttää kellään, joka ei vastusta nuorten miesten pakkotyötä varusmiehinä.

Pakkotyöarmeija ei ole yhtään sen parempi tai kokonaistaloudellisesti edullisempi ajatus kuin pakkotyöpoliisi tai pakkotyökouluopetus. Vapailta markkinoilta saa saman työpanoksen tehokkaammin, kuten jo talousnobelisti Milton Friedman osoitti. Tietysti armeijan tapauksessa tulisi sopimukseen kuulua myös pitkän sitoutumisen reserviin.

”Oikeus elämään” on ihmisoikeus sikäli, että kellään ei ole oikeutta kajota luvatta toisen kehoon. Toisten pakottaminen oman elämän edistämiseen ei ole ihmisoikeus, vaikka joissain erikoistapauksissa sitä kannatankin.

8 kommenttia artikkeliin ”Hoitajien pakkotyölaki

 1. Herrat luulee, että lakeja määrämällä voidaan pakkotyötä teettää hoitajilla. Miksi eduskunta ei nosta vain hoitajien palkkaa? Epäonnistuneita ja väärinkäytettyjä lakeja on esim tekijänoikeuslaki ja poliisilaki. Lakeja voi määrätä, mutta kuka niitä noudattaa?

  Tykkää

  • Jos hoitaja on lain nojalla velvoitettu tekemään suojelutyötä, mutta hoitaja ei ilmesty työpaikalle, hoitajaa voidaan rangaista niin kuin laissa on määrätty. Tätä lakia jos mitä on varsin helppo valvoa.

   Tykkää

 2. Jos jonkun hoitajan mielestä työehdot ovat niin surkeat, että hän mieluummin ryhtyy myyjäksi tai kouluttautuu muuhun ammattiin, irtisanoutukoon tai tehköön niin. Mitä harvempi haluaa jotain työtä tehdä, sitä enemmän sen työehtoja ja -oloja täytyy parantaa, jotta työntekijöitä saataisiin tarpeeksi. Ilmankin irtisanoutumisia palkkoja pitäisi nostaa niissä kunnissa ja tehtävissä, joissa hoitajista on pulaa, mutta kunnat ovat sopineet palkkakilpailun keinotekoisesta rajoittamisesta. Yksityistämällä osa terveydenhoidosta saataisiin lisää tehokkuutta ja parempi laatu ja työolot kuten Ruotsissa.

  Se on väärin, että hoitajat irtisanoutuvat vain kiristääkseen kuntalaisia ihmishengillä, jos kuitenkin mieluummin jatkaisivat nykyisissä tehtävissään kuin menisivät toisiin. Sitäkään ei kuitenkaan pidä pakkolailla estää, mutta jos kilpailuviraston toiminta olisi ulotettu työmarkkinoille, tällaista palkkakartellimotiivia ei hoitajilla olisi, vaan ratkaisut tehtäisiin yksilöllisemmin kunkin tilanteen mukaan.

  Tykkää

 3. Olen ollut huomaavani että Suomeen ollaan sorvaamassa ns. pakkotyölakia joka koskisi ymmärtääkseni sairaanhoitajia. Muistaakseni viime lääkärilakossa sairaanhoitajat olivat ns. solidaadisuuslakossa lääkäreiden puolesta? Missä on tämän ammattiryhmän solidaarisuus nyt hoitajia kohtaan! Koskeeko ns. pakkotyölaki myös lääkäreitä, poliiseja ja muuta pelastustyöhenkilökuntaa vai onko se sorvattu vain sairaanhoitajille? Jos näin on? On asia todella hanurista.

  Mutta yhä HUUDAN missä on lääkäreiden tuki työtovereita kohtaan…

  Joksa

  Tykkää

 4. ”Kaikilla suurilla puolueilla on edustajansa Kuntatyönantajien valtuuskunnassa. Tietojeni mukaan siellä ei ollut erimielisyyttä hallitus- ja oppositiopuolueiden kesken, vaan kaikki torjuivat Tehyn suuret palkkavaatimukset.” [HS 24.11.07, s. A2, Unto Hämäläinen]
  Hämäläistä, entistä politiikan toimituksen esimiestä, pidetään demarina.

  Kuten Osmo Soininvaara perusteli, pakkotyölaki oli erittäin järkevä tapa estää kohtuuton kiristysmahdollisuus. Se vain ei ollut oikein. Parempi olisi solmia työsopimukset siten, että niissä ehkäistäisiin liiallinen mahdollisuus kiristää ihmishengillä. Lisäksi voisi yksityistää suuremman osan terveydenhoidosta, tehostaa loput, hajauttaa palkkaneuvottelut ja päästää koulutukseen enemmän väkeä, päteviä hakijoita kun on todella paljon enemmän kuin paikkoja.

  Tykkää

 5. Minusta merkittävää tässä asetelmassa on lainsäätäjän TEHY:lle (niinkuin muillekin vastaaville AY-korporaatioille) myöntämä kartellioikeus; eli TEHY saa yksinvaltaisesti edustaa alansa työntekijöitä kollektiivisesti rippumatta siitä, ovatko kaikki edes TEHY:n jäseniä (TES:n yleissitovuus)!

  Näin ollen AY-kartellia ei voida ajatella valtiosta erillisenä vapaana toimijana vaan valtion – jos ei nyt elimellisenä osana – niin ainakin ’alihankkijana’. On aivan luonnollista ja moraalisesti oikeutettua edellyttää tällaista alihankkijaa alistumaan joihinkin päämiehensä (valtio / kansa) asettamiin rajoituksiin vastineeksi saamastaan kartellioikeudesta. Tämä oikeus tai valta-asema on kuitenkin alunperin valtiosta lähtöisin.

  Hyväksyttyämme lakko-oikeuden rajoitukset, meidän tulee myös havaita, että valtio kohtelee mahdollisesti alihankkijoitaan eriarvoisesti omaksi edukseen* säätämällä lakeja, jotka kohdistuvat nimettyyn toimijaan tai kansanosaan. Tämä pitää tietenkin korjata säätämälä laki koskemaan kaikkia vastaavia kartelleja.


  *Kunnat ovat sairaanhoitajien työnantajia ja kunnat taas valtion instansseja toteuttaessaan valtion lupaamia ja määrittämiä sosiaalipalveluja.

  ———————————
  Rami Eskola, Inhimillisen rappion eikoistutkija

  Tykkää

  • Ei nykyiset pirttihirmut,ole enää mitään sisar hento valkoisiamme,vaan jotain täysin muuta.Ei kukaan potilas terveeksi tule ainakaan heidän asennoitumisiensa kautta.Tilalle pitäisi ottaa HaWaijilta ja Vietnamista kuten Thaimaastakin esimerkiksi vähän tyytyväisiä ihmisläheisiä iloisia ihmisiä hoitajiksi tänne. Tarvittavissa lisäkoulutuksissaan mieluummin ei tekemisissä lainkaan suomalaisten hoidon jarrujen kanssa.Jos norja tai joku muu ottaa viellä vastaan nykyiset hoitajamme,niin sinne vaan taikka Ambomaalle autuuden hoitojaan tekemään,mutta mieluummin ei tänne enää takaisin.Täällä pitäisi omillakin potilailla,olla jokin oikeus elämään ja hoitotasoihin.Jatkuva hapan kireys hoidossa kuluttaa sekä itseään että potilaita. Menisitte vain vaikka välimeren maihin hoitamaan ja hoidettavaksi rantojen Giggoloidenne ja Bablojenne luo,niin Jumakin katsoisi teitä suopeammin viimeisellä tuomiollaan.

   Tykkää

 6. Koskeeko pakkotyölaki kaikkia hoitaja-nimikkeitä?

  Eli jos on 40 vuotta sitten käynyt yhden vuoden (1 vuosi) hammashoitaja-koulutuksen ja on yhä Valviran listoilla hammashoitajana, niin viekö poliisi väkisin kotoa?

  Muinainen, yhden vuoden hammashoitajan koulutus EI ole sama kuin
  apuhoitajan / perushoitajan / lähihoitajan koulutus, eikä muutenkaan enää relevantti edes suunterveydessä.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s