Totalitarismi 49 – liberalismi 51 Venezuelassa

Venezuelan sosialistidiktaattori Hugo Chavez hävisi viime viikonlopun (1. – 2.12.07) kansanäänestyksen presidentin valtaoikeuksien laajentamisesta äänin 49 % – 51 %, vaikka oli liittänyt pakettiin lukuisia veronmaksajien lahjoja kansalle. Tämä oli ensimmäinen kerta vuosikymmeneen, kun enemmistö venezuelalaisista äänesti diktatuuria vastaan. Chavez ilmoitti hyväksyvänsä tappionsa ”nöyrästi”, ja alkoi sitten kiukutella siitä ja nimitellä kansan voittoa ”sonnaksi” ja ”mikroskooppisen pieneksi”. Ennen äänestystä hän oli leimannut vastustajansa maanpettureiksi. Äänestysprosentti oli 56.

Diktatuurinvastustajien nimet julki ja virat pois

Vuonna 2003 presidentin vastustajat keräsivät kolmisen miljoonaa nimeä, mikä oikeutti kansanäänestykseen presidenttiä vastaan. Chavez kuitenkin voitti äänestyksen 59 %:n äänisaaliilla, minkä jälkeen vastustajia alettiin vainota, nimilistaa alettiin levittää toreilla ja Chavezin kätyrit erottivat allekirjoittajia viroistaan.

Vallankaappaukset ja öljyrahoilla ostettu suosio
Armeijan vallankaappausta vuonna 1992 turhaan yrittänyt kenraali Chavez valittiin demokraattisesti presidentiksi vuonna 1998. Öljyn hinnan nousu on saanut hänet näyttämään avokätiseltä hyväntekijältä ja tehnyt hänestä hieman yli puolen kansan suosiman johtajan aivan kuten Putinistakin Venäjällä.

Vuonna 2002 osa oppositiosta teki vallankumouksen, jonka kenraali Raúl Baduel kukisti kaksi päivää myöhemmin. Tänä vuonna Baduel veti tukensa Chavezilta tämän mielestään perustuslain vastaisen kansanäänestyksen sekä marxilaisuuden vuoksi.

Yrittäessään siirtää Venezuelaa sosialismiin Chavez on mm. lakkauttanut vapaita tiedotusvälineitä, mm. maan suosituimman ja vanhimman TV-kanavan, mitä päätöstä vastusti 80 % kansasta.

Venezuela on hyvä esimerkki siitä säännöstä, että luonnonvaroiltaan rikkaissa maissa diktaattorit saattavat pysyä vallassa esimerkiksi öljytuloilla, kun taas muualla vain kapitalismi voi tuottaa kansaa riittävästi tyydyttävää vaurautta, ja sen salliva diktaattori ei voi loputtomiin estää oppositiota hankkimasta varoja ja välineitä toiminnalleen.

Chavez yritti ostaa diktaattorinvaltuudet

Kansan uutiset kirjoittaa:
”Kansanäänestyksen kohteena oli erittäin laaja paketti, kaikkiaan 69 muutosta perustuslakeihin. Osa niistä oli sosiaalisia, esim. työpäivän lyhentäminen kahdeksasta tunnista kuuteen tai eläketurvan luominen perheenäideille, katukauppiaille ja kotiapulaisille.”

”Toinen osa muutoksista olisi lisännyt presidentin valtaa radikaalisti. Presidentin olisi voinut valita miten monta kertaa tahansa uudelleen, presidentti olisi saanut oikeuden nimittää alueelliset ja paikalliset viranomaiset ja hän olisi saanut oikeuden julistaa poikkeustilan rajoittamattomaksi ajaksi.”

VS: Hugo Chavéz, sosialistien toivo
HS: Öljytulot sí, sosialismi no

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s