Vihreä poliitikko-dekaani: Murregradu oli kolonialismia – yliopistolta moite

Dekaani Pirjo Hiidenmaa, Pekka Saurin vaimo ja vihreä poliitikko, haukkui savolaismurteella kirjoitetun pro gradun kulttuuriseksi omimiseksi, koska murreaktivisti Jani Koskinen on kotoisin Helsingin seudulta. Yliopiston vs. rehtori ja lakimies antoivat Hiidenmaalle moitteen hyvän hallinnon vastaisesta ja asiattomasta kommentoinnista: ei olisi saanut välittää ”paikkansa pitämätöntä kuvaa” eikä alisteisessa asemassa olevaa opiskelijaa saisi arvostella varomattomasti. Hiidenmaalla ei ollut päätökseen huomautettavaa.

Gradun arvosana oli magna cum laude approbatur. Myös professori Janne Saarikivi ja yliopistonlehtori Rigina Ajanki puolustivat Koskisen gradua.

Koskisen ”Kantituatintutkiilma kirjutettu savolaismurttiilla” valmistui vuonna 2013 ja gradu 2018. Pro gradun nimi oli ”Kielen ja murttiin rajala: kieljmuuvon yhteiskunnalisen aseman muutos murttiista kieleks itämerensuomalaisessa kontekstissa (karjalan kielj, meän kielj, kainu ja võro) ja kysymys suomen murtteihen uhanalassuuvesta ja niihen aseman kehittämisestä.”

Jo kandityön valmistuessa Saarikivi totesi, että murteella voisi väitelläkin, raportoi Kotuksen päätoimittaja dosentti Vesa Heikkinen.

Hiidenmaan mielestä tämä oli samaa kauheaa ”kolonialismia” kuin saamelaislakin käyttäminenkin. Koskisella tosin on siteitä murteensa alueelle.

Lisätietoja ja lähdeviitteet

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s