Paavi: geenimuuntelu on eettinen velvollisuutemme

Mikään suurista uskonnoista ei ole asettunut vastustamaan geenimuuntelun käyttöä jalostuksessa ja biologiassa. Kasveja jalostetaan geenimuuntelulla suurissa muslimimaissa kuten esim. Indonesiassa, Malesiassa. Samoin hindulaisessa Intiassa, juutalaisessa Israelissa ja katolisissa Etelä-Amerikan maissa.

Suuret uskonnot, kuten kristinusko (myös katolinen kirkko), islam, hindulaisuus ja juutalaisuus, hyväksyvät periaatteessa uuden kasvinjalostuksen (kunhan geenejä ei tuoda niistä eliöistä, joita ei kyseisen uskonnon sääntöjen mukaan ole lupa käyttää ravinnoksi).

Jotkin pienet ei-kristilliset uskonnot vastustavat uutta biotietoa ja geenitekniikkaa sekä vaativat ”geenivapaata” maailmaa. Tällaisia ovat lähinnä steinerilainen antroposofia (jonka maatalousoppi, biodynaaminen viljely, perustuu mm. astrologiaan ja homeopatiaan) sekä Maharishi-kultti (”joogalentäjät” ja ”Luonnonlain” puolueet).

Paavi vaatii geenimuuntelua

Vuonna 2003 Vatikaanin tietotoimisto ilmoitti, että jos kehitysmaille voidaan jalostaa parempia viljelykasveja, niin kasvien geenimuuntelu voidaan katsoa jopa eettiseksi velvollisuudeksi.

Vatikaani on vastustanut ihmisen geenimuuntelua kuten perinteisesti sellaisiakin ihmisen biologiaan liittyviä asioita kuin jopa ehkäisyvälineitä ja hedelmöityshoitoja.

Geenimuuntelun tuottamat lääkkeet pelastavat ihmishenkiä

Jos geenimuuntelun tuomitseminen todella laajennettaisiin nyt muillekin alueille, niin sääliksi käy miljoonia katolisia sairaita maailmassa. Esimerkiksi Suomeesa on kehitteillä erittäin lupaavia geenihoitoja parantumattomiin syöpiin. Ja lääkepuolen tilanne: lääkefirmoilta ovat uusien lääke- ehdokkaiden ”tuoteputket” tyhjenemässä. Ainoa lääkehaara, jossa lukumäärä lisääntyy ovat geenitekniikalla valmistettavat uudet biolääkkeet. Lääketeollisuus ostelee nyt ”kiihkeästi” pieniä geenitekniikkayrityksiä, joilla on biolääkkeitä kehitteillä (valmistetaan geenitekniikalla).

Biolääkkeet ovat tehokkaampia ja turvallisempia kuin tavalliset, vanhanaikaiset. Kolmetuhatta lääkettä on nyt kehitteillä, ja jo kolmasosa uusista lääkkeistä on tällaisia uusia geeniteknisiä täsmälääkkeitä. Osuus vain kasvaa.

[Artikkelin teksti on kasvinjalostuksen dosentti Jussi Tammisolan sähköpostilistalleen kirjoittamasta ”perhostiedotteesta”.]

Tammisolan geenimuuntelutietosivut käyvät läpi tavanomaisia argumentteja geenimuuntelun puolesta ja sitä vastaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s