Fed jakelee dollaritukkuja helikoptereista

USAn keskuspankin pääjohtaja Ben Bernanke lupasi tultuaan virkaan vuonna 2002, että deflaatiota ei tule koskaan, vaan sen uhatessa hän lähettää liikkeelle helikoptereita pudottelemaan dollaritukkuja. Nyt hän tekee niin.

Tämän datan mukaan Bernanke on ”painanut” (elektronisesti) tänä syksynä melkein yhtä paljon rahaa kuin koko USA 232 vuonna ennen sitä, nostaen sen n. 1 500 biljoonaan dollariin (”1 500 trillion dollars”). Maailmanhistoria ei tunne ainuttakaan alkuunkaan samansuuruista operaatiota.

Tämä varmasti nostaa talouden pinnalle? Vai upottaako se päinvastoin valtiot, jotka muutenkin ovat ylisuuren sosiaaliturvan velkaannuttamia? Ne ovat korvaamassa yksityistä velkaa syyttömien veronmaksajien julkisella velalla, eikä näille valtioiden velkapapereille enää aina löydy ostajia, Norberg ja FT toteavat. Entä millainen inflaatio tästä seuraa, 100 %? Vai kompensoidaanko tämä myöhemmin koronnostoilla ja mitä taloudelle sitten tapahtuu?

”Anteeksi, me teimme Suuren laman”

1900-luvun kenties suurin taloustieteilijä Milton Friedman (1912 – 2006) osoitti, että 30-luvun ”suuri lama” ei ollutkaan markkinoiden syytä vaan valtion keskuspankki Fed vähensi nopeasti rahan määrää ja siten teki taantumasta suuren laman. Hänen luomansa monetarismi syrjäytti keynesiläisyyden ja osoitti, että rahan arvo, inflaatio tai deflaatio, on rahan määrän määräämä. Friedman totesi, että deflaation voi aina välttää jakelemalla lisää rahaa, missä tosin on se ongelma, että sitä tällöin jaetaan tahoille, jotka eivät ole sitä ansainneet, kuten nyt mm. pelastusoperaatioissa huonojen pankkien omistajille. Tästä on syntynyt termi helikopteriraha, ja Fedin pääjohtaja on tunnettu lupauspuheestaan lähtien nimellä helikopteri-Ben.

Professori Bernanke oli ennen pääjohtajanvirkaansa tutkinut erityisesti juuri suurta lamaa. Puheessaan Friedmanin 90-vuotissyntymäpäivillä 8.11.2002 Fedin edustajana Bernanke pyysi suurta lamaa anteeksi: ”Olet oikeassa, me teimme sen. Olemme hyvin pahoillamme. Mutta sinun ansiostasi, me emme tule tekemään sitä toiste.”
”Let me end my talk by abusing slightly my status as an official representative of the Federal Reserve System. I would like to say to Milton and Anna: Regarding the Great Depression. You’re right, we did it. We’re very sorry. But thanks to you, we won’t do it again.”

Greenspan irtisanoutui kapitalismista

Taloustieteen oppikirjoissaan professori Bernanke on ottanut etäisyyttä edeltäjänsä Alan Greenspanin libertarismista. Tosin Greenspan on nyt vanhoilla päivillään tullut finanssikriisin myötä siihen johtopäätökseen, että oikeanlaisesta johdannaisten sääntelystä olisikin enemmän hyötyä kuin haittaa, kapitalismi ei olekaan paras ratkaisu kaikkeen: yritykset eivät pyrkineetkään omistajiensa voiton maksimointiin.

Toisaalta, ei yksi pääsky kesää tee, takinkääntöjä toiseen suuntaan on ollut paljon enemmän. Lisäksi Greenspan on tehnyt kaikkensa vierittääkseen aiheuttamansa kuplan syyn harteiltaan muille, vaikka sitten kapitalismille. Greenspan on aiemmin tunnettu randilaisena libertaristina. Jo 90-luvulla Greenspania syytettiin asuntokuplan paisuttamisesta ja pohdittiin sen puhkeamisen seurausten tulevan suuremmiksi kuin (sittemmin 2000-luvun alussa puhjenneen) osakekuplan puhkeamisen.

Arvioita vaikeuttaa sekin, miten porkkanoin ja kepein valtio ajoi yritykset ottamaan liikaa riskejä. Silti – yritykset näyttivät menneen huumaan liikaa mukaan siinä missä valtion poliitikot ja byrokraatitkin.

Miksi kapitalismi sitten on sääntelytaloutta parempaa?

Koska valtio ei edes huippuasiantuntijoita palkkaamalla – missä se harvoin onnistuu – pystyisi löytämään pysyvästi parhaita ratkaisuja, sillä tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa. Vapailla markkinoilla jokainen saa toteuttaa omia ratkaisujaan, ja menestyksekkäät keskimäärin valtaavat markkinoita vähemmän menestyksekkäiltä kunnes tulee vielä parempia. Sääntely tarkoittaa tämän toteuttamisen ja valtaamisen vapauden rajoittamista, innovaatioiden ja parantamisen rajoittamista.

2 kommenttia artikkeliin ”Fed jakelee dollaritukkuja helikoptereista

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s