Pääkaupunkiseutu maksaa, syrjäseudut ovat saajia

Jo nyt pääkaupunkiseutulaiset maksavat korkeampia asumismenoja ja päälle tuhansien eurojen tulonsiirtoja syrjäseuduille. Vielä vaaditaan laajakaistan kustantamista alihintaan!

TKK:n professori Esko Niemi kirjoitti, että valtio keräsi vuonna 2006 verotuloja pääkaupunkiseudulta 9535 euroa, koko maasta 6588 euroa (mistä tulo- ja varallisuusveroa 2579 euroa) ja Kainuusta 5230 euroa asukasta kohden. Valtion menot olivat pääkaupunkiseudulla 7377, koko maassa 6365 ja Kainuussa 8167 euroa asukasta kohden. (HS 5.11.08)

Lisäksi valtion menot pääkaupunkiseudulla ovat suurelta osin koko maata palvelevia menoja, julkisten virastojen työpaikkoja, joista koituu verotuloja heikommin kuin niistä yksityisistä toiminnoista, jotka tulisivat samoihin tiloihin, mikäli virastot lakkautettaisiin. Nämä menot siis saattavat olla haitallisia pääkaupunkiseudulle.

Soininvaara: Virastojen hajasijoitus (Helsingillä ei ole syytä vastustaa virastojen siirtoa)

Aluetuet 7 mrd euroa/v.?

Niemi kirjoitti myös, että jos aluepolitiikka lopetettaisiin, kunnallisvero Suomessa voitaisiin yli puolettaa 18,4 %:sta 8,4 %:iin. Niemi laski aluetuet 7 miljardiksi, mutta tässä olivat mukana eksplisiittiset maataloustuet sekä sosiaali- ja terveyssektorin tulonsiirrot, joten luku on yläkanttiin. Puhdasta aluetukea on 1-1,2 mrd euroa vuodessa. (HS 13.9.)

Maataloustuki on 4 – 5 mrd euroa vuodessa, kun tullimuurien suomalaisilta kuluttajilta suomalaisille tuottajille aiheuttamat tulonsiirrot huomioidaan. Puuttuvien ympäristöhaittaverojen määrä tulee vielä tämän päälle.

Suomalaiset haluavat uudistaa maataloustuet pois kehitysmaiden tuotannon tieltä

Suomalaisista 69 % sanoo, että teollisuusmaiden maataloustukia pitää uudistaa niin, että kehitysmaiden tuottajat saavat maataloustuotteensa paremmin markkinoille maailmalla ja omissa maissaan; vain 13 % vastustaa, kertoo Kepan Taloustutkimuksella teettämä kysely.

Kilometrien laajakaista metsään kaupungin metrien kaistan hinnalla?

Silti vaaditaan päälle vielä syrjäseutujen postikannon ja televerkkojen tukemista samanhintaiseksi kuin Helsingissä. Eikö samalla logiikalla kainuulaisten pitäisi korvata meille meidän kalliimmat vuokrakulumme ja asuntohintamme? Täällä asuminen on kalliimpaa, syrjäseuduilla toiset asiat, ja jokainen on vapaa valitsemaan, missä asuu.

Olisiko reiluinta, että kaikki aluetuet lakkautettaisiin, ja ainoa tulonsiirto meiltä kainuulaisille olisi kaikille samansuuruinen perustulo, jonka verorahoituksesta me pääkaupunkiseutulaiset maksaisimme muita suuremman osuuden suurempien verotettavien tulojemme vuoksi? Jos ihmiset sitten lähtevät jostain pois, se olkoon heidän vapaa valintansa.

Esko Niemi, poliittisia kirjoituksia (”liberaali ja tuotantotalouden professori”, kokoomuksen kunnallisvaaliehdokas 2008 Helsingissä)
VS: Maataloustuki – sinäkin maksat tuhat euroa vuodessa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s