Kilpailuvietti, statushakuisuus ja sokea usko itseen – edistyksen lähteet?

Jos aloittavat yrittäjät, taiteilijat, tieteilijät, kansanliikkeen perustajat ym. tajuaisivat, miten pienet heidän onnistumisen mahdollisuutensa olisivat, harva hommaan ryhtyisi. Onneksi ihmisillä on irrationaalista kilpailuviettiä.

Miten vähän ”meillä olisi vähän romaanikirjailijoita, näyttelijöitä ja tieteilijöitä – – uusia tuotteita, lääketieteellisiä menettelytapoja, poliittisia liikkeitä ja tieteellisiä teorioita”?

”Liiallinen” riskinotto on innovaation lähde, vaurauden ja tuottavuuden kasvun lähde. ”Yhteiskunta vailla tällaista statushakuisuutta ei ehkä lainkaan kasvaisi, ellei se voisi tuoda ja hyödyntää kunnianhimoisempien, kekseliäämpien yhteiskuntien innovaatioita”, Will Wilkinson kirjoittaa.

Hänen mukaansa finanssikriisi on osittain esimerkki siitä hinnasta, jonka maksamme tästä kullanarvoisesta ahneudesta.

(Päätoimittaja ja blogaaja Will Wilkinson ei ole ekonomisti vaan mielen, moraalipsykologian ja poliittisen taloustieteen tutkija Cato-instituutissa. Hän on liberaali mutta mm. kannattaa elvytystä investointien verovähennystä tilapäisesti keventämällä.)

Hyödyt muille ovat suurempia kuin haitat yrittäjälle

Unelmiensa perään heittäytyvästä yrittäjästä (mukaanlukien Steve Jobs, Linus Torvalds, Eino Leino, Leo Mechelin, Tuomas Holopainen ja Wikipedian perustanut libertaristi Jimbo Wales) on useimmille asiakkaille paljon enemmän hyötyä kuin mitä nämä yrittäjille tuotteista maksavat.

Muutenkin se riski, joka yrittävälle yksilölle ei keskimäärin ole järkevää, on yleensä yhteiskunnan näkökulmasta järkevää. Yksilölle suuri riski on näet tasoittuu yhteiskunnan tasolla, ja vain kokonaishyödyn odotusarvo ratkaisee, kun taas keskivertoyksilön onnellisuudelle miljoonan menetys on isompi asia kuin kahden miljoonan voitto.

Yksilönkin näkökulmasta riskinotto oli järkevää ennen ainakin miehille, kun suurin osa miehistä ei juuri lisääntynyt ja menestyneimmät lisääntyivät sitäkin enemmän. Geenitutkimuksen mukaan suurin osa miehistä on ollut evoluution umpikujia. Geeneissämme on yhä jäljet tuosta ajasta. Naiset karttavatkin riskiä enemmän kuin miehet, jotka ovat evoluution uhkapelipanoksia.

Yksi kommentti artikkeliin ”Kilpailuvietti, statushakuisuus ja sokea usko itseen – edistyksen lähteet?

  1. Toki finanssikriisin takaa löytyy ahneuttakin, mutta ollen kuitenkin kouluesimerkki vasemmistolaisesta löysäpäisyydestä ja pelkuruudesta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s