Protektionismin tuulet

Maailmankirjat ovat sekaisin, kun Kiina on ajautunut syyttämään Yhdysvaltoja protektionismista. Huolimatta siitä, että Smoot-Hawley-tullilain katsotaan syventäneen 1930-luvun Suurta lamaa, Yhdysvaltain lainsäätäjät on täyttä vauhtia uusimassa kahdeksankymmentä vuotta sitten tehtyjä kohtalokkaita virheitä.

Obaman alkukausi ei muutenkaan ole lähtenyt kovin hyvin liikkeelle. Tammikuussa Obama saattoi voimaan lain, jonka seurauksena työnantajia voidaan helpommin haastaa oikeuteen syrjintään vedoten. Lakimiehenä Obaman luulisi tietävän, että amerikkalaisessa käräjöintikulttuurissa tämä lähinnä lisää rahastusmielessä aloitettujen oikeusjuttujen määrää. Tämän lisäksi Obama allekirjoitti lain, jonka avulla osavaltiot voivat suosia ay-liikkeitä projekteissa, joissa käytetään julkisia varoja. Pahempaa on tulossa, sillä Obama on vannonut saattavansa voimaan niin sanotun Employee Free Choice -lain. Laki poistaisi nykyisen käytännön, jonka mukaan ay-liike määrätään työntekijöiden viralliseksi edustajaksi ainoastaan salaisen äänestyksen tuloksen perusteella. Jos laki saatetaan voimaan, se todennäköisesti lisää uhkailua ja painostamista työpaikoilla. Juuri tämänkaltaisen toiminnan välttämiseksi nykydemokratioissa äänestetään salaa.

Uhkailun ja painostuksen lisäksi tämänkaltainen ay-liikkeiden suosiminen johtaa kartellisaatioon. Kartellit käyttävät monopolivoimaansa nostaakseen työvoiman hinnan sen tasapainohinnan yläpuolelle. On vaikea ymmärtää logiikkaa, jonka perusteella tällaista politiikkaa ajetaan keskellä taantumaa.

Huomattavasti vakavampi ongelma on kuitenkin protektionismin lisääntyminen. Demokraattien massiiviseen stimulointipakettiin lisättiin kohta, jonka mukaan julkisista varoista suoritettujen hankintojen tulee suosia kotimaista tuotantoa. Muun muassa Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy on esittänyt samansuuntaisia vaatimuksia eurooppalaisten stimulointipakettien suhteen. Kiinan kansantasavallan virallinen äänenkantaja, Xinhua, kritisoi Yhdysvaltoja ankarasti näistä toimista ja muistuttaa USA:n nähtävästi huonomuistisia lainsäätäjiä Smoot-Hawley-lain seurauksista. (Ainoastaan republikaanit äänestivät ehdotusta vastaan.) Vientivetoisella Kiinalla on erityinen syy olla huolissaan, sillä demokraatit USA:n kongressissa ovat useasti vaatineet protektionismin lisäämistä Kiinan suhteen uskoen, että Kiina aktiivisesti manipuloi valuuttaansa pitääkseen kiinalaiset tuotteet suhteellisen halpoina. Tämä väite ei kuitenkaan kestä lähempää tarkastelua, joten kyseessä on lähinnä populistinen yritys hyökätä maailmankaupan kimppuun.

On valitettavaa, että Obaman liikehdintä kohti poliittista keskustaa vaalien loppumetreillä osoittautui pelkästään keinoksi varmistaa voitto. Finanssikriisin keskeltä nousevalla vasemmistolaisella Obamalla on hyvä tilaisuus nousta USA:n lähihistorian heikompien presidenttien joukkoon.

3 kommenttia artikkeliin ”Protektionismin tuulet

  1. Osaampa sanoa, että tämä suomen maakuntia tukeva järjestelmä pakottaa tekemään järjettömiä ratkaisuja ”maakuntien hyväksi” yrityksessä jolla on useita tuotantolaitoksia maassamme. Varsinkin kun kilpailija osaa viimeisen päälle käyttää hyväkseen veronmaksajalta nyhtämänsä avustuksen sekä lisäksi palkkaamalla ”tukityöllistetyn”. Tämä tukityöllistetty firma maakunnassa tähtää ainoastaan hinnan alitukseen, ei tuotekehitykseen, saati yhteiskuntavastuuseen.

    Kunniottaen toki maakuntien osaamista, maakunnassa tienestin itsekin hankkivana väitän, että verotuottoja voisi käyttää järkevämmin suomessakin saati valtioiden tasolla. Itseasiassa mahtaa meillä vielä olla oikeaan Liberalismiin matkaa tehtävänä?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s