Eurovaalien tilanne ja tulosennuste

Vaalitulosennuste. Vasemmistoliitosta vaaleanpunainen. Kepu opastaa kansankiihottajiaan vastaamaan äänestäjien kertomiin epäkohtiin: ”tähän on saatava muutos!” Klassinen liberaali eurovaaliehdokkaana. Vaalit ovat 27.5. – 7.6.09.

Vasemmistoliitto uudistuu:

Vaalimainokseen vaaleanpunainen eikä punaista, markkinatalouttakaan ei haluttu myöntää piruksi (HS 8.5.09).

Kepun populismia

Keskustan eurovaaliristeilyllä Markku Laukkanen ”on kiteyttänyt torilla tapahtuvan kansankiihotuksen kolmeen keskeiseen repliikkiin”: ”Äänestäjän esiin nostamaan epäkohtaan pitää suhtautua heti vakavasti: ’Onko näin?’” Sitten ” Tähän on saavata muutos!

”Äänestäjän ratkaisuehdotukselle on annettava varaukseton tuki: ’Senhän sanoo järkikin!’” (SK 17/2009 s. 17). Muuten Keskusta turvautuu vaalimainoksissaan Urho Kekkoseen.

Klassinen liberaali eurovaaliehdokkaana

Eurovaaliehdokas Risto E.J. Penttilä (kok, ent. nuorsuomalainen (Wp)) määritteli olevansa ”klassinen liberaali”, kun muut olivat tarjoilleet muotoiluja ”oikeistolainen” ja ”porvari”. Lisäksi Penttilä jakoi Suomen historialliset talouspoliittiset linjat chydeniuslaisuuteen (myssyt, liberaali) ja snellmanilaisuuteen (SP ~ vanhasuomalaiset) ja julistautui Anders Chydeniuksen linjalle.

Kriitikot huomauttivat, että Penttilä on paljon maltillisempi kuin valistusfilosofi Chydenius, mutteivät silti löytäneet liberaalimpaakaan ehdokasta. HS:n suosiomittauksen perusteella hän tulee valituksi, elleivät hänen kannattajistaan jätä äänestämättä selvästi suurempi osa kuin rallikuskikilpailijan.

Toinen ex-eduskuntapuolueen ex-puheenjohtaja Tuulikki Ukkola (kok, ent. lib.) on vastannut vaalikoneissa kenties ehdokkaista kaikkein liberaaleimmin, mutta hänen poliittinen toimintansa on ollut vain jonkin verran liberaalia puoluetaustasta huolimatta, ja Astrid Thors on hyvä esimerkki siitä, miten eurovaalikoneen (1999) liberaalit vastaukset eivät välttämättä kerro ehdokkaan todellista aatetta.

Eurovaalien tulos

Ennen vaalikampanjoita tulosta on mahdonta tietää, mutta puolueiden voi veikata sijoittuvan seuraavaan järjestykseen ja 13 paikan jakautuvan seuraavasti:
3-4 Kokoomus,
3 Sdp,
3 Keskusta,
1-2 Vihreät,
0-2 Pers & KD,
0-1 Vasemmistoliitto,
0-1 RKP.

Viimeisestä sijasta kilpailevat keskenään todennäköisimmin Kokoomuksen neljäs ja Vihreiden toinen edustaja, mutta mikään ei ole vielä varmaa.

Kepusta ja Sdp:stä pääsi 10 suosituimman ehdokkaan joukkoon vain yksi kummastakin. Kirkon ja valtion eroa sata vuotta vaatineesta Sdp:stä se yksi oli pappi Mitro Repo, puolueeseen kuulumaton julkkisehdokas. (HS 5.5.)

Äijäpuolue on löytänyt ehdokkaakseen nuoren naisenkin. Äskettäin puolueen riveihin asettunutta tohtori Pilvi Torstia Sdp yrittää työntää esiin joka paikassa keräämään oikeistoääniä muistuttamalla joka paikassa markkinatalouden rajoittamisen haitallisuudesta. Liisa Jaakonsaari on osin samoilla markkinoilla.

Vihreissä on neljä tasavahvaa ehdokasta: Heidi Hautala, Satu Hassi, Tarja Cronberg ja Jyrki J.J. Kasvi. Äänten jakautumisestakin riippuu paljon, ketkä 1-2 näistä tulevat valituksi. Kamppailun tasaisuus suurentanee vaali-intoa ja kahden paikan todennäköisyyttä.

Jussi Halla-Aho ei lähtenyt hajottamaan perussuomalaisten ääniä vaan testamenttasi äänensä Sampo Terholle, jonka agenda vaikuttaa kovin suppealta. Halla-Aho kertoo, että Soinin puheenjohtajuus haastetaan Seinäjoen puoluekokouksessa, muttei kertonut, kuka hänen rintamastaan asettuu ehdolle. Veltto Virtanen (pers) kärkkyy Soinin varasijaa Sari Essayahin (KD) rinnalla.

Keskustassa konservatiivien tukemat Anneli Jäätteenmäki ja Esa Härmälä ovat melko varmoja meppejä.

Kyselyitä

[Lisätty 19.5.] Kyselyn mukaan tunnetuimmat ehdokkaat ovat Timo Soini, uimari ja julkkispappi.

Euroopanlaajuisen tutkimuksen mukaan Ruotsin Piraattipuolue on saamassa kaksi paikkaa europarlamenttiin.

Puolueiden salaisen tutkimuksen mukaan (A-P Pietilä 14.5.) paikat jakautuvat: Kokoomus 4, Sdp 3, Keskusta 3, Pers+KD 2, Vihr 1. Rkp ja Vasemmistoliitto jäisivät paikoitta, mikäli Kokoomus, Keskusta ja pers+KD saavat tuossa määrin äänestäjänsä liikkeelle. Vihreiden ja Sdp:n paikkamäärät olisivat varmoja. Tässä vaiheessa tuollaiseen ei kannata uskoa.

MTV3:n eurovaalikone
HS:n vaalikone
Yle:n vaalikone
Hbl: lista: geenimuuntelun sallivat euroehdokkaat
AL: kaikki ehdokkaat

Yksi kommentti artikkeliin ”Eurovaalien tilanne ja tulosennuste

  1. Herää kysymys miksi tämä ”klassiseksi liberaaliksi” itsensä määrittelevä on sitten konservatiivien ehdokkaana?

    Miksi ylipäätään kukaan liberaali kannattaisi Kokoomusta joka edustaa siis liberalismille vastakkaista poliittista aatetta.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s