Kokoomus ja vihreät kamppailevat viimeisestä eurovaalipaikasta

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan 13. paikka menee Kokoomuksen neljänneksi tai vihreiden toiseksi suosituimmalle ehdokkaalle [tai Rkp:n ensimmäiselle] ja äänikynnykseksi tulee 5,4 – 5,9 %. Jokainen fiksun äänestäjän ääni hyödyttää suomalaisia sadoillatuhansilla euroilla.

Timo Soini (pers) menee Brysseliin 1,5 vuodeksi, minkä jälkeen hänet korvaa ”Veltto” Virtanen (pers). Soinille annetuilla äänillä Sari Essayah (kd) pysyy koko kauden Brysselissä. Kristillisten muut ehdokkaat ovat vain lumetta, kuten vaalimainoksista näkee.

Neljästä kokoomusmepistä yksi pudonnee Risto E.J. Penttilän tieltä. Toinenkin saattaa pudota, jos vihreät onnistuvat. Tarja Cronberg, Satu Hassi, Heidi Hautala ja Jyrki Kasvi ovat tasavahvoja. Kasvin valinta riippuu lähinnä nuorimpien kannattajien heikosta äänestysaktiivisuudesta.

Kyselyn mukaan muiden puolueiden paikkamäärät olisivat ennalta selviä. Käytännössä tosin esim. perussuomalaisten heikko äänestysaktiivisuus voi pudottaa Essayahin varasijalle vihreiden toisen tai kokoomuksen neljännen ehdokkaan sijaan, eikä Rkp:nkään tappio ole kirkossa kuulutettu. Sen kolme kärkiehdokasta yrittävät yhtaikaa esittää liberaalia ja olla keskihakuisia, myös liberaaleimpana pidetty Carl Haglund.

Vaikutusvaltansa maksimoiva äänestäjä kuuntelee viimeiset ovensuukyselyt ja selvittää kunkin puolueen rajaehdokkaat ennen kuin valitsee, kenet heistä auttaa europarlamenttiin.

Äänesi on satojentuhansien eurojen arvoinen

Jos 50 000 ylimääräistä fiksusti valitsevaa liikkuvaa äänestäjää vaivautuu äänestämään eduskuntavaaleissa, tuloksena muodostuva eduskunta, hallitus ja hallitusohjelma lienevät odotusarvoisesti niin paljon parempia, että neljän vuoden eduskuntakausi nostaa suomalaisten vuosituloja miljardeilla pysyvästi. Nykyarvossa tämä tarkoittaa kymmenien miljardien eurojen hyötyä.

Hyvä arvio älykkäästi annetulle äänelle on siis miljoona euroa. Ennakkoäänestys vaatii matkoineen kymmenisen minuuttia, jos osuu läheskään muun reissun varrelle.

Euro- ja kunnallisvaaleissa fiksun äänen arvo mitattaneen sadoissatuhansissa euroissa, presidentinvaaleissa se jäänee kymmeniintuhansiin euroihin. Sattuma tietysti ratkaisee: joskus yksi ääni voi kääntää vaa’ankielen ja tuottaa miljardien hyödyn, yleensä sen vaikutus jää symboliseksi ja siten melko pieneksi. Tuo miljoona euroa on vain yhden äänen ennustettu keskiarvo, odotusarvo. Kun kymmenettuhannet fiksut vaivautuvat uurnille monissa vaaleissa, tästä tuleva muutoskin osunee keskimäärin lähelle tuota arviota. Yksi nolla liikaa numeroissa saattaa toki olla.

Toisaalta henkilölle, jolle arvokysymykset ovat yhtä tärkeitä kuin talousasiat, mainittu äänen arvo tulee kertoa kakkosella; arvoja enemmän painottavan tulee käyttää sitäkin suurempaa kerrointa, ellei sitten vastaavasti tingi ehdokkaan talousosaamisesta.

”Rkp saa paikan”

[Lisäys 31.5.] Rkp tilasi Taloustutkimukselta kyselyn, jossa muissa piireissä käytettiin eduskuntavaalikyselyitä mutta rantavaalipiireissä Helsingistä Vaasaan kysyttiin puolueiden eurovaalikannatusta (19.-26.5.).

Tuloksen perusteella viimeisestä paikasta kamppailevat Vihreät, Kokoomus ja Rkp voitollisesti ja KDpers, Keskusta ja Sdp tappiollisesti. Minkään näistä kohtaloa ei voi vielä pitää varmana. Tiukin kamppailu olisi siis Kokoomuksen, Rkp:n, KDpersin (Sari Essayah) ja Keskustan välillä. Tuoreuden ja eurovaalikohtaisuuden vuoksi tämäkin kysely pitää ottaa vakavasti, vaikka luultavasti Rkp tilasikin kyselyn itselleen lupaavimmalta taholta. Toisaalta muissakin vaalipiireissä voisi eurovaaleihin löytyä Rkp:n äänestäjiä, vaikka eduskuntavaaleissa niissä Rkp:n äänestäminen on äänten haaskausta. Siksi tämäkin asetelma syrji Rkp:tä eikä suosinut. Toisaalta kyselyssä saattoi olla onnea matkassa ja Rkp on saattanut tilata kaksikin kyselyä, joista se julkaisi vain paremman. Tämä lienee kuitenkin epätodennäköistä, koska vastaajamäärä oli peräti 5000.

Paikkaluku / Puolue / Viimeisen paikan vertailuluku:
1 Vas 131 000
2 vihr 98 500
4 kok 94 265
1 rkp 93 500
Paikkaluku / Puolue / Seuraavan paikan vertailuluku:
1+ KDpers 86 000
2+ kesk 85 333
2+ Sdp 84 333

Vertailuluku kertoo, montako ääntä/meppi puolue saa. Siis ennusteen mukaan Kokoomus saa 4 * 94265 ääntä ja kesk saa 3 * 85 333 ääntä, joten on oikeudenmukaisempaa jakaa Kokoomukselle neljäs kuin Keskustalle kolmas paikka, sillä näin puolueiden äänimäärät meppiä kohden ovat mahdollisimman korkeita. Näin d’Hondtin vaalijärjestelmä toimii. Toinen tapa ajatella asiaa on todeta, että äänikynnys osuu 93 500 äänen kohdalle: aina sellaista äänimäärää kohden puolue saa yhden paikan.

D’Hondtin laskenta sinänsä ei ole väärin, mutta eduskuntavaaleissa maan jakaminen vaalipiireihin suosii pieniä puolueita, mikä jatkossa korjataan valtakunnantasolla paitsi että alle 3 %:n puolueiden paikat jaetaan isommille.

Haglund mainosti 1.6. olleensa Rkp:n ykkönen ”Ylen kyselyssä”. Gallup-kanavakin on tehnyt puoluekyselyn, mutta sen metodi vaikuttaa liian raa’alta ennustaakseen hyvin tulosta.

Eroaako Urpilainen?

Tuskin. Urpilaisen Sdp:n kunnallisvaalitulos 2008 oli vielä huonompi kuin se eduskuntavaalitulos 2007, jonka perusteella Heinäluoma joutui eroamaan, joten tuskin Urpilainen eroaa, vaikka nyt Kokoomus saa kolmanneksen enemmän ääniä.

Uudemmat ennusteet

[lisäys] Ylen ennuste 4.6. (Taloustutkimus 29.5. – 3.6.) arvioi:
3 paikkaa: Kok 22,9 %, Kesk 19,7 %, Sdp 18,2 %
2 paikkaa KDpers 12 %
1 paikka Vihr 11,3 %, Vas 7,5 %
0 paikkaa Rkp 5,9 %.

Kahdesta viimeisestä paikasta kisaavien vertailuluvut: Sdp 111 000 (3.), KD 109 750 (2. = Essayah), Rkp 107 000? (1.), Kok 103 750 (4.) ja Vihreät 103 000 (2.). Äänikynnys olisi KDpers:n 12 % / 2 = 6 % (109 750 ääntä).

Mepit

Vihreiden 1-2 paikasta kilpailevat (seuraavassa järjestyksessä) Heidi Hautala, Jyrki Kasvi ja Satu Hassi, Kokoomuksen 3-4 paikasta Eija-Riitta Korhola, Risto E.J. Penttilä, Sirpa Pietikäinen, Ville Itälä, Ukko Metsola ja Kai Pöntinen, Rkp:n 0-1 paikasta Carl Haglund, Björn Månsson ja Nils Torvalds. KDpersin mahdollisen toisen paikan saisi selvästi Sari Essayah. Demareiden selvä ykkönen on yhä julkkispappi Mitro Repo, ja julkkis-uimari Jani Sievinen on lähellä viimeistä sijaa; valitettavasti ainoa pätevä ei-koneistodemari, äsken puolueeseen liittynyt tohtori Pilvi Torsti ei ole lähelläkään paikkaa. Näitä em. tutkimuksen henkilötuloksia ovat julkaisseet mm. HS ja Keskustan junttisiiven Verkkoapila. Paitsi Penttilä, myös Ukko Metsola sanoo olevansa klassinen liberaali.

Koko Euroopan tulos

Parlamentin tasolla (736 paikkaa aiempien 785 sijaan) voimasuhteet näyttäisivät pysyvän ennallaan 43 % (+ 1 %) keskustaoikeisto, 39 % (+ 1 %) keskustavasemmisto, 18 % muut, mutta edellisessä voittaisivat populistit liberaalien kustannuksella (kuten Suomessakin), jälkimmäisessä vihreät sosialistien kustannuksella.

US: Kaatuuko Vanhanen tähän tulokseen? (Uusi Suomi 30.5.2009)
VS: Eurovaalien tilanne ja tulosennuste (10.5.2009)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s