Europarlamenttivaalit 7.6.2009

Koko vasemmisto romahti kahteen paikkaan – sitoutumaton Alfa Romeo -pappi ja Nato-demari. Erityisen surkeaksi tuloksen tekee oppositioasema lamabonuksella.

Vasemmiston vasemmisto- ja ay-siivet nollattiin

Kokoomus ja Keskusta saivat EU-vaaleissa kumpikin 3 meppiä, vihreät 2 ja neljä vasemmistopuoluetta yhteensä 2 (Sdp). Lisäksi Vasemmistossa äänestäjille kelpasivat vain oikeistolaisimmat ehdokkaat, Keskustan ehdokkuutta harkinnut ja sitoutumattomuuttaan kampanjassaan korostanut, Alfa Romeolla ajeleva julkkispappi Mitro Repo oli heidän ylivoimainen äänikuninkaansa ja Nato-demari Liisa Jaakonsaari kakkonen. Kolmaskin, Kimmo Kiljunen, on kaukana vasemmasta laidasta; uimarikin sijoittui hyvin. Vasemmistoliitossakin ääniharava löytyi selvästi entistä oikeammalta, Annika Lapintie, jonka mukaan päästöt Itämereen vähenisivät 36 %, jos yhdeksän Itämeren rantamaata vähentää kukin 4 % päästöistään (”pieniä tekoja tekemällä voidaan yhdessä tehdä ihmeitä”).

Ay-väki ei pärjännyt ollenkaan – SAK:n johtaja Matti Tukiainen joutui jälkeenpäin nimeämään järjestönsä vihaaman Jaakonsaarin ay-väen ääneksi europarlamentissa, kun järjestön omat ehdokkaat eivät päässeet lähellekään. Sdp:lle tulos oli ”täydellinen katastrofi” (HS 8.6.) ja muut vasemmistopuolueet katosivat kartalta. Tuskinpa marxilainen sosialismi vieläkään tekee seuraa kansallissosialismille aatteiden hautausmaalla, joskus voi tulla heilahtelua toiseenkin suuntaan, mutta historiallinen trendi on selkeä.

Syntyessään vuonna 1903 vuotta sitten Sdp ajoi marxilaista sosialismia (silloinen ohjelma oli voimassa vuoteen 1952), edisti ateismia ja vastusti pappisvaltaa (vaatien mm. uskonnonopetuksen lakkauttamista kouluissa). Nyt Sdp on liittoutunut pappisvallan kanssa.

Pienestä kiinni

Gallupit lupasivat Vihreiden toisen paikan Jyrki Kasville, mutta hänen nuoret äänestäjänsä nukkuivat ja antoivat vanhempien äänestää. Lisäksi gallupissa päättämättömistä kovin harva päätyi Kasviin, erittäin moni Itälän, Pietikäisen ja Hassin kaltaisiin ”tuttuihin ja turvallisiin”.

Sdp, Vasemmistoliitto tai jopa Kokoomus olisi voinut paremmalla menestyksellä napata yhden paikan vihreiltä tai Rkp:ltä, mutta KD ja Keskusta olivat jo kaukana.

Voittajia olivat Pers, KD, Vihreät ja Rkp niin ääniosuuksien kuin paikkatulostenkin perusteella. Ääniosuuksien perusteella vaalitulos oli selvä tappio Sdp:lle ja Vasemmistoliitolle, lievä Keskustalle ja erittäin lievä Kokoomukselle, joka oli näissä vaaleissa selvästi Suomen suurin puolue.

Riikka Manner

Keskusta päätti jo vuosi sitten, että nyt 27-vuotias eduskunta-avustaja Riikka Manner laitetaan ensin Paavo Väyrysen oppiin lehdistöavustajaksi ja sitten puoluekoneisto tekee hänestä mepin ja ”Keskustan Alexander Stubbin”. Manteretta prepattiin parhaan mukaan, lehdet rummuttivat kuukausia häntä koko Itä-Suomen yhteiseksi ehdokkaaksi, ja naista kierrätettiin vaalien alla ympäri Itä-Suomea. Näin Keskusta sai äänet niiltä Kepun kannattajilta, jotka olivat vuoden 2004 eurovaaleissa kääntyneet kepulaisehdokkaan puutteessa Sdp:n Riitta Myllerille. Jopa keskustalaiset pitävät aluepolitiikkaa puoluetta tärkeämpänä.

Keskustalaiset itse ovat vaalien jälkeenkin kehuneet Mannerta ”uudeksi Stubbiksi”. Hänen väyrysläisyytensä aste voi tietysti jäädä vähäiseksi, mutta riittääkö hänellä kanttia ajatella liberaalisti parlamenttiryhmänsä mukaisesti vai jääkö hän Väyrysen ja ryhmätovereittensa Jäätteenmäen ja etenkin Takkulan vankan konservatismin tartuttamaksi? Ulkoministeri Alexander Stubb sentään on paljon normaalipoliitikkoa liberaalimpi niin arvo- kuin talouskysymyksissä.

Rasismia ja protektionismia vasemmalla

Perussuomalaisten aatteet kelpasivat etenkin vasemmistopuolueiden ja Keskustan kannattajille, heikommin Kokoomuksen kannattajille. Erityisesti paperipaikkakuntien ym. ay-väen äänet valuivat Perussuomalaisille. Tästä muistuu mieliin, miten kansallissosialistit ja marxilaiset sosialistit kilpailivat 30-luvun Saksassa työväenluokan äänistä, vaikka kumpikin suomalaispuolue on vain varjo vertauskohdastaan. Maaliskuussa 2011 Timo Soini palaa vaaleissa eduskuntaan, jolloin Jussi Halla-Ahon kannattama Sampo Terho nousee europarlamenttiin 3,5 vuodeksi.

Vasemmiston lopusta muistuttanut Osmo Soininvaara toistanut ennusteensa demareiden siirtymisestä entistä enemmän rasistis-protektionistiseen suuntaan Kari Rajamäen johdolla. Ruotsissa ollaan pidemmällä. Ruotsin sosiaalidemokraattien ykkösnimi, konservatiivista seksuaalimoraalia ajanut ex-kulttuuriministeri Marita Ulvskog on jo leimannut itäeurooppalaiset työntekijät huoriksi ja ”haukkunut” Ruotsia matalaveromaaksi – maailman ennätysverotason maata. Ulvskog onkin marxist-leninisterna-ryhmän ex-jäsen.

Risto E.J. Penttilää pidettiin itsestäänselvyytenä

14 eniten ääntä saanutta ehdokasta valittiin poikkeuksena ääniharava Risto E.J. Penttilän (50 858 ääntä) vaihtuminen Carl Haglundiin. Penttilän jäämiselle varasijalle on useita syitä. 1. Kokoomuksen suosituimpana ehdokkaana hän oli niin varma, että äänestäjät taktikoivat äänestämällä toiseksi parasta henkilöä tai puoluetta (mukl. Rkp). 2. Moni ehdokas Ukko Metsolasta alkaen kalasteli hänen vesillään äänisaalista jakamassa. 3. Ville Itälä, joka Ylen kyselyn mukaan olisi aivan läpipääsyrajan tuntumassa, vei paljon äänestäjiä, jotka olisivat päätyneet Penttilälle. Eniten tämä näkyi Varsinais-Suomessa, jossa Itälä keräsi yli 23 000 ääntä ja Penttilä 1100 ääntä vähemmän kuin Korhola; siellä Penttilä keräsi suhteessa huonomman osuuden vaalipiirin kokonaisäänistä (1.5%) kuin muualla (esim. 3.0% Pirkanmaalla). Vajaat 400 ääntä olisi nostanut Penttilän Korholan ohi; reilut 25 000 ääntä Kokoomukselle olisi nostanut molemmat parlamenttiin Kokoomuksen Satu Hassin ohi; Rkp:n Carl Haglund oli muutaman tuhatta ääntä lähempänä, Keskustan Väyrysen tukema Riikka Manner kauempana. Myös konservatiivisiiven Kai Pöntisen ”Stop maahanmuuttajasosiaalipummeille” lausunnot saattoivat Kataisen tuomiosta huolimatta viedä Kokoomukselta liberaaleja äänestäjiä. (Wp: Suomen europarlamenttivaalit 2009)

Tiettävästi Kokoomuksessa olisi todella haluttu Penttilän kaltainen talouden, kansainvälisen politiikan ja turvallisuuden hyvin verkostoitunut asiantuntija parlamenttiryhmittymän avuksi. Penttilä itse kuittasi hävinneensä reilussa kilvassa. Kannattaa silti huomata istuvien meppien yllättävän hyvä menestys Itälästä Hassiin ja Pietikäiseen. Vanhat opit ympäri maailmaa sanovat, että tulokkaiden parhaat mahdollisuudet ovat korvata vapaaehtoisesti luopuvia.

Suurin osa mepeistä haluaisi tinkiä maataloustuista kehitysmaiden hyväksi

Jokseenkin samaa mieltä ovat Kokoomuksen, Vihreiden ja Sdp:n mepit, kertoo Ylen vaalikone.

Jokseenkin eri mieltä ovat Keskusta, persut, KD, Rkp – persujen varamies Sampo Terho ei osaa päättää:

21. EU on ottanut riittävästi huomioon Suomen olosuhteiden asettamat erityisvaatimukset maataloudelle.
täysin eri mieltä
Terho, Sampo: ”Maataloutemme ja maaseutumme on kärsinyt kohtuuttomasti EU-jäsenyydestä. Suomen tulisi säilyttää omavaraisuus ruoan suhteen.”

22. Maailman vapaakauppaneuvotteluissa EU:n on oltava valmis tinkimään maatalouden tuista ja tuontisuojasta.
jokseenkin samaa mieltä
Terho, Sampo: ”Tuontisuojia varsinkaan kehitysmaiden vientituotteita vastaan ei saa rakentaa, eikä toisaalta hukuttaa köyhien maiden markkinoita omiin maataloustuotteisiin.” (Ylen vaalikone)

Oikeisto pärjäsi, vasemmisto kutistui

Kansanpuolue ylsi lähelle viimekertaista voittotulostaan (kun huomioidaan paikkojen 6 %:n väheneminen) ja on nyt 264 paikallaan entistä selvimmin suurin puolue. Sosialistit, äärivasemmisto ja liberaalit hävisivät selvästi; vihreät, nationalistit ja ”oikeistopopulistit” voittivat. (Wp)

Ruotsin Piraattipuolue sai 7,1 %:lla äänistä kaksi paikkaa – joskin toinen tulee vasta, kun Lissabonin sopimus ratifioidaan. Saksan Piraattipuolue sai vain 0,9 % äänistä, mutta sekin riittää puoluetuen saamiseen. (Piraattiliitto)

Wp: Suomen europarlamenttivaalit 2009
VS: Kokoomus ja vihreät kamppailevat viimeisestä eurovaalipaikasta

Yksi kommentti artikkeliin ”Europarlamenttivaalit 7.6.2009

  1. Kappaleessa ”Rasismia ja protektionismia vasemmalla” on laitettu mutkia suoriksi tavalla joka on hyvin epäliberaalimainen.

    ”Vasemmiston lopusta muistuttanut Osmo Soininvaara toistanut ennusteensa demareiden siirtymisestä entistä enemmän rasistis-protektionistiseen suuntaan Kari Rajamäen johdolla.”

    Kari Rajamäki vaati turvapaikkashoppailijoiden kitkemistä. Käytäntö, jossa maasta toiseen risteilevät turvapaikanhakijat keräävät veronmaksajien kustantamia tukiaisia ei ole liberaalia vaan sosialismin irvikuva. Kari Rajamäen lausunnot edustavat jopa libertaarista näkemystä sikäli että valtion tehtävä ei ole takavarikoida osaa ihmisten palkasta ja siirtää tätä summaa perusteettomasti joillekin toisille. Turvapaikkashoppailun vastustaminen ei tee kenestäkään rasistia, vielä vähemmän turvapaikkashoppailun puolustaminen on liberaalia.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s