Obaman ”tiedetsaari” on vasemmistoradikaali

USA:n liittovaltion tiedepolitiikan rattiin on astunut Barack Obaman nimittämä John Holdren. Holdrenin nimitys on herättänyt huomiota, sillä hänen menneisyydestään on kaivettu suorastaan totalitaristisia mielipiteitä ja aimo annos pieleen menneitä ennustuksia. Kirjoitin blogiini muutama kuukausi sitten tiedemiesten taipumuksesta sortua elitistimäiseen ajatteluun, jonka turvin kannatetaan totalitaristisia toimenpiteitä maailman muokkaamiseksi näiden tiedemiesten ideaalien mukaiseksi. Tämä tieteen nostaminen poliittisen ja yhteiskunnallisen toiminnan perustaksi on liberalismin kannalta muuten niin hedelmällisen valistusajan perintöä. Se myös selittää, miksi moni huippuälykäskin sortuu kuvittelemaan, että paras talousjärjestelmä on keskitetty suunnitelmatalous, jossa asiantuntijat tekevät päätöksiä spontaanien markkinaprosessien sijaan.

Economic growth itself can be channeled into sectors in which resources consumption and environmental impact per dollar of GNP are minimized. Practical mechanisms to alleviate the maldistribution of prosperity must be devised and put to use (Holdren 1975, 38).

Ensimmäinen lauseessa on hyvä ajatus taloudellisen tehokkuuden lisäämisestä, mutta markkinatalouden hintamekanismi pyrkii jo käyttämään niukkoja resursseja mahdollisimman tehokkaasti. (Koska näin on myös oikeasti tapahtunut, Holdrenin kaltaisten tuomionpäivän profeetoiden ennustukset ovat menneet jatkuvasti pieleen.) Ulkoisvaikutuksia voidaan pyrkiä vähentämään saattamalla suurempi osa ympäristöä hintamekanismin piiriin joko yksityistämällä tai pigou-veroilla. Mutta on epätodennäköistä, että Holdren viittaisi näihin markkinamekanismeihin puhuessaan niistä välineistä, joilla talouskasvua voidaan kanavoida tietyille sektoreille. Toinen lause on järjetön, aivan kuin tulojen tasaamisen pitäisi olla itseisarvo, poliittinen tavoite. Ja mihin ”käytännöllisiin mekanismeihin” Holdren viittaa? Mitkä ovat käytännön seuraukset, jos tulojen tasaaminen nostetaan talouspolitiikan ohjenuoraksi?

Enemmän huomiota on syystä kiinnitetty Holdrenin väitteeseen yli kolmenkymmenen vuoden takaa, jonka mukaan valtion tulisi hallita väestönkasvua aktiivisin toimenpitein. Ecoscience-kirjassa, jonka kirjoittamiseen Holdren osallistui kahden muun tutkijan kanssa, hän ehdottaa pakkosterilointeja, pakkoabortteja ja muita toimenpiteitä väestönkasvun pysäyttämiseksi. Kirsikkana päällä nämä kolme tutkijaa ehdottavan maailmanlaajuisen regiimin perustamista, joka hallitsisi väestönkasvua ja luonnonvarojen käyttöä. Yksilönvapauksien rajoittaminen esimerkiksi juuri lisääntymisen osalta ei olisi heidän mukaan mikään ongelma, sillä esimerkiksi Yhdysvaltain perustuslaissa ei eksplisiittisesti mainita oikeutta suvunjatkamiseen. Holdren sortuu malthusilaiseen ajatteluun, jonka mukaan käsistä riistäytyneellä väestönkasvulla on kohtalokkaat seuraukset. Tämä siitä huolimatta, että markkinatalousmaiden historia ei tunne yhtäkään nälänhätää. Ehkä tärkeämpää olisi kysyä, miten ja kuka määrittelee optimipopulaation eli missä vaiheessa väestönkasvu on liaallista. Epäilemättä tämäkin kuuluisi Holdrenin visioiman regiimin tehtäviin.

I will argue here that 210 million now is too many and 280 million in 2040 is likely to be much too many; that, accordingly, a continued decline in fertility to well below replacement should be encouraged, with the aim of achieving ZPG [Zero Population Growth] before the year 2000 and a gradually declining population for some time thereafter (Holdren 1975, 31).

Holdren on myös syyllistynyt räikeään ilmastonmuutosalarmismiin väittäessään, että mahdollisesti jopa miljardi ihmistä tulisi kuolemaan vuoteen 2020 mennessä. Hänen tuoreet ennustuksensa merenpinnan noususta menevät huomattavasti jopa IPCC:n raporttia pidemmällä, joskin Holdren on sittemmin päivittänyt tätä mielipidettä uuden aineiston pohjalta. Ja vaikka ilmasto on hädin tuskin lämmennyt viimeisen vuosikymmenen aikana, Holdren viittaa jatkuvasti kiihtyvään lämpenemiseen.

John Holdren on ollut valmis tinkimään vuosikymmeniä sitten esittämistään mielipiteistä, mutta on jatkanut räikeiden ja alarmististen ennustusten tekemistä. Samalla hän on argumentoinut markkinataloutta vastaan ja on menneisyydessään kannattanut totalitaarisen maailmanhallinnon perustamista. Hän sopiikin Obaman uuteen äärivasemmistolaiseen hallintoon kuin nyrkki silmään.

Tässä jutussa käytettyjä lähteitä:
Fox News: Physicist is top contender for Obama science job
Fox News: An Administration Filled With Far-Left Extremists
Zombietime: skanneja Ecoscience-kirjasta
FrontPage Magazine: Obama’s Biggest Radical
Google Books: jutussa käytetyt lainaukset
Little Green Footballs: Holdren senaatin tiedekomitaen haastattelussa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s