Suomi shorttaa Kreikkaa kalliilla riskijohdannaisella

Taloussanomat kertoo, miten ”vakuussopimus” perustuu Kreikan valtionvelkakirjojen kalliiseen ja riskipitoiseen ”lyhyeksimyyntiin”, spekuloivaan TRS-johdannaissopimukseen. ”Talousviranomaiset ovat ankarasti moittineet rahoitusmarkkinoiden ”susilaumoja”, kuten hedge-rahastoja, vastaavien kauppojen haitallisista vaikutuksista.” Tämäkin kallis johdannainen tosin ”suojaa” vain 0,88 miljardia Suomen miljardien suuruisesta uudesta vastuusta – suurimman osan Suomi takaa vakuudetta, vaikka Urpilainen yrittääkin huijata korkolaskua osaamattomia (eli demarien äänestäjiä). Tiedotusvälineet tyytyvät usein toistamaan hallituksen huijausta kritiikittömästi ja lisäämään tasapuolisuuden vuoksi maininnan, että asiantuntijoiden mukaan vakuussopimus on niin kallis, että sitä ei kannata ottaa.

Jos Kreikka ei kaadu pahasti, Suomelle tulee tästä johdannaissopimuksesta iso lasku. Jos Kreikka kaatuu pahasti, Suomi voi silti jäädä tappiolle tästä spekuloinnista. Ehdot on tarkoituksella tehty niin epäedullisiksi, että mikään valtio ei suostuisi niihin – paitsi vasemmiston lupauksia veronmaksajien rahoilla ”toteuttava” Suomi.

Veronmaksajille tulisi halvemmaksi antaa Sdp:lle ja vasemmistoliitolle muutama miljoona ylimääräistä puoluetukea kuin suostua vakuussopimukseen. Voisiko joku oppositiosta tehdä aiheesta lakialoitteen?

Paras ratkaisu olisi tosin kieltäytyä vakuuksien lisäksi takauksistakin, mutta jo vakuuksista kieltäytyminen olisi edullista. Siksi kaikki muut euromaat niin tekivät ja nauroivat Suomelle.

Korkohuijaus

Itseänne kunnioittavat tiedotusvälineet, kertokaa Taloussanomien tavoin, miten kansaa huijataan, miten suurin osa takuista jätetään vakuuksitta, Urpilaisen korkolasku on täyttä huijausta, koska se ei huomioi vaihtoehtoiskustannuksia eli ilman takuita ja vakuuksia saatavaa korkoa, ja miten veronmaksajille tulisi asiantuntijoiden mukaan halvemmaksi olla lunastamatta vasemmiston lupauksia, mitä tämä johdannaissopimus ei edes lunasta, koska ”vakuus” koskee vain pientä osaa takuista ja sitäkin törkeällä ylihinnalla.

Urpilainen vertaa takauksen nykyarvoa ”vakuuden” tulevaan korkoa korolle -arvoon unohtaen laskea laskea korkoa myös takaukselle. Tämä olisi hyväksyttävää, jos Urpilaisella olisi varma tieto, ettei Kreikka kaadu sen 15 – 30 vuoden aikana, jonka jälkeen vakuudet voisi viimein saada, mutta jos Kreikka ei kaadu, niin vakuudet ovat hyödytön ja kallis kustannuserä, jos kaatuu aiemmin, Suomi joutuu ottamaan lisää velkaa Kreikan syömävelkoihin ja sekin velka kasvaa korkoa korolle. Lisäksi ”vakuuksien” hintana Suomi hyväksyy muita euromaita alhaisemman pellekoron, mikä tappio sekin kasvaa korolle korkoa.

Jos Urpilainen muiden euromaiden tavoin kieltäytyisi näistä vakuusjohdannaisista ja ottaisi vastaavat (tai mieluummin järkevämmän muotoiset) johdannaiset vapailta markkinoilta, hän saisi ne halvemmalla. Tällä järjettömän suurella lisähinnalla ei saada euroakaan, tapahtui Kreikalle aivan mitä tahansa.

Kuuluisat pyramidihuijarit eivät sentään pakota veronmaksajia sijoittamaan omia ja lastenlastensa rahoja riskihuiputuksiinsa toisin kuin Urpilainen. He ottavat vain suostuvaisten aikuisten rahoja.

Suomelle on kertynyt euromaiden valtionvelkojen aiheuttamasta kriisistä jo 30 miljardin euron sitovat vastuut. Vakuudet ovat 0,88 miljardia miinus kulut, siis alle nollan.

Lisätietoja:

 • Kreikan lainatakuiden vakuudet (Liberalismi.net)
 • Kreikka-vakuudet ovat tahallista kansan sumutusta (Vapaasana.net)
 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s