Vasemmistolainen tieteenvastaisuus

Konservatiivit usein vastustavat kantasolututkimusta ja kieltävät evoluution ja ilmastonmuutoksen. Vasemmistolaiset
usein kieltävät mielen evoluution ja uskovat luonnollisten asioiden olevan hyviä ja luonnottomien pahoja. Voima-lehden artikkelin mukaan Valtaoja ja Enqvist ovat julistautuneet tiedepapeiksi ja ehkä tiedon saa paremmin intuitiosta kuin uskonnottomasta ja meritokraattisesta hiukkaskiihdyttimestä, ”Ympäristökeskustelua viedään … rationaalisen ajattelun ehdoilla”!

Kognitiivinen kreationismi

Tieteenhistorioitsija Michael Shermerin mukaan vasemmistolaiset sortuva usein kognitiiviseen kreationismiin – uskomukseen, että evoluutio ei voisi selittää ihmisen psykologiaa vaikka se selittää ihmiskehon piirteitä.

Myös termiä sosiaalinen kreationismi käytetään siitä mm. marxilaisilla yleisestä uskomuksesta, että ihmisten arvot, persoonallisuudet ja instituutiot olisivat yksinomaan sosiaalisesti muotoutuneita.

Väite, että mielemme olisi lähes täysin kulttuurin tuotetta, on psykologi Steven Pinkerin mukaan vasemmistoälykköjen mantra. Nämä hyökkäsivät evoluutiopsykologiaa vastaan 1980- ja 1990-luvuilla. Esimerkiksi äärivasemmiston ”Science for People” kiisti nykyään kiistattoman ajatuksen, että ihmisen ajatustoiminta ja käyttäytyminen ovat ainakin osittain evoluution tuotetta.

Luonnonmukaisuus

Tiedetoimittajien Alex Berezowin ja Hank Campbellin mukaan vasemmistolaiset uskovat usein, että ”luonnolliset asiat ovat hyviä ja luonnottomat huonoja”. Heidän identiteetilleen on usein olennaista kannattaa luomua ja vastustaa geenimuuntelua, vaikka ihmiskunta on harjoittanut geenimuuntelua jo 10 000 vuotta jalostamalla. [1]

Vasemmistolais-syväekologinen tieteenvastaisuus

Jouko Kämäräinen kirjoittaa Voima-lehden kokosivun artikkelissa, että tiede on fundamentalistinen uskonto ja professorit Esko Valtaoja ja Kari Enqvist ovat julistautuneet tiedepapeiksi. ”Entäpä jos ihminen saa lopullisen tietonsa maailmasta intuitiivisesti ja dynaamisessa vuorovaikutuksessa elävän luonnon kanssa, ilman uskonnotonta ja meritokraattista hiukkaskiihdytintä”. ”Ympäristökeskustelua viedään kuin märkää rättiä rationaalisen ajattelun ehdoilla.” [4]

Konservatiivinen tieteenvastaisuus

Republikaaneista monet epäilevat ilmastonmuutosta, kieltävät evoluution ja vastustavat kantasolututkimusta. Republikaanien kannattajista 58 % ja demokraattien kannattajista 41 % uskoi Jumalan luoneen ihmiset alle 10 000 vuotta sitten.

Liberaalit

(Liberaaleilla tarkoitetaan yksilönvapauden kannattajia, jotka siis ovat pitkälti talous- ja arvoliberaaleja. Yhdysvalloissa termi ”liberal” tarkoittaa yleensä vasemmistolaista, joskin oikeasti liberaalit Friedman, Hayek ja Cato-instituutti kutsuivat itseään liberaaleiksi. Viitatussa Suomen Kuvalehden artikkelissa käytettiinkin suomennosta ”vasemmistolainen”.)

Liberalismi on rationaalisuutta ja tiedettä korostavan valistusajan aatteellinen ruumiillistuma, ja liberaalien joukossa tiedemyönteisyys ja rationaalisuuden noudattaminen onkin korkeimmillaan.

Aivan kaikkein fundamentalistisimpien liberaalien joukossa on myös sellaisia, jotka vastustavat tieteen valtavirran kantoja taloustieteessä, ilmastonmuutoksessa, ravitsemustieteessa ja/tai eräissä muissa tieteissä. Hekin kuitenkin yleensä vetoavat nimenomaan rationaalisiin argumentteihin ja tieteelliseen tietoon mutta sellaisten tutkijoiden tai koulukuntien, joita valtavirta pitää toisinajattelijoina. Kilpailevissa aatteissa ”tiedevastaisuus” on paitsi yleisempää myös aidompaa tiedevastaisuutta, jossa esimerkiksi kritisoidaan nimenomaan rationaalisuutta ja tiedon arvostamista.

Mainitut toisinajattelijat tyypillisesti perustelevat rationaalisesti sen, miksi tutkijoiden intressit ovat vinoutuneet
valtio- ja määrärahamyönteiseen suuntaan. Toisaalta moni anarkokapitalistikin pohjaa näkemyksensä poikkeuksellisen vahvasti tieteen valtavirtakantoihin (esim. David Friedman) ja jopa anarkokapitalistit lienevät keskimäärin muuta väestöä selvästi tiedemyönteisempiä. Vähänkin puhdasoppisia libertaristeja maltillisemmat liberaalit korjaavat kantojaan sitäkin tarkemmin tieteen uusien tulosten myötä.

Lisätietoja
Tiede (Liberalismi.net, viitteet useille artikkelin faktoille)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s