Ajattelukyky heikentää uskoa

Mitä parempi tajunnallisen ajattelun kyky (kognitiivinen reflektio) ihmisellä on, sitä varmemmin hän ei usko Jumalaan, henkiin, noituuteen, enteisiin, ajatustenlukuun ja astrologiaan. Kyseinen kyky kuvaa ihmisen taitoa korjata ajatteluvirheitään, löytää pohtimalla spontaanin vastauksen sijaan oikea vastaus. Alla on testi.

Tutkimuksessa kyseistä kognitiivisen ajattelun kykyä mitattiin seuraavilla kysymyksillä.

  • Maila ja pallo maksavat yhteensä 1,10 euroa. Maila maksaa euron enemmän kuin pallo. Paljonko pallo maksaa?
  • Jos 5 konetta tekee 5 lelua 5 minuutissa, missä ajassa 100 konetta tekee 100 lelua?
  • Järven lumpeiden ala kaksinkertaistuu joka päivä. 48 päivän päästä se kattaa koko järven. Kuinka monen päivän päästä se kattaa puoli järveä?

Kuka uskoo?

Uskonnollisuuden periytyvyys on 50 %. Kansantuotteen kasvu on yhteydessä uskonnollisuuden vähenemiseen. 2000-luvulla ateismi on levinnyt nopeasti, moninkertaistunut Yhdysvalloissakin.

Suomalaisista 27 % uskoo kristinuskon Jumalaan ja 21 % on ateisteja. Vuonna 2011 Jeesusta piti todennäköisenä Jumalan poikana 41 % (77 % vuonna 1999) ja hänen paluutaan pitää todennäköisenä 28 % (60 %), Marian neitsyyttä 28 % (59 %) ja Saatanaa 31 % (57 %). (HS.fi)

Millaisia ateistit ovat?

Voimme sanoa, että uskonnollisiin ihmisiin verrattuna ateistit ovat osoittautuneet vähemmän autoritaarisiksi ja vaikeammin taivuteltavissa oleviksi, vähemmän dogmaattisiksi sekä vähemmän ennakkoluuloisiksi. He ovat suvaitsevaisia, lainkuuliaisia, myötätuntoisia, tunnollisia ja korkeasti koulutettuja. Ateistit ovat älykkäitä ja monet ovat sitoutuneet älylliseen sekä oppineeseen elämäntapaan. Lyhyesti sanottuna he ovat hyviä lähimmäisiä.” (psykologi Benjamin Beit-Hallahmin yhteenveto ateisteista tehdyistä tutkimuksista. Ateismi, Vastapaino 2010.)

Lisätietoja

  • What Kind of Thinker Believes in God? (Matthew Hutson, science writer, author, Huffington Post, 02/25/2013): kertoo tarkemmin mainitusta kognitiivisen ajattelun tutkimuksesta ja uskomuksista. Lopussa testin vastaukset.
  • Ateismi Kertoo laajemmin ateisteista. Em. testistä kertovan viitemerkinnän lopussa on testin vastaukset suomeksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s