Sosialistinatsipaavi?

Paavi Franciscus vastustaa kapitalismia, globalisaatiota, aborttia, eutanasiaa, homoliittoja, naispappeutta ja pappien naimaoikeutta. ”Yhdenmukaistava globalisaatio” on ”imperialistista”. Paavin väitetään hyväksyneen arkkipiispana kahden papin kiduttamisen vuonna 1976, mutta kidutettu pappi sanoo nyt tehneensä sovinnon paavin kanssa.

Liberalismi – paavien vihollinen


Keskiviikkona 76-vuotiaana paaviksi valittu Franciscus on syyttänyt kapitalismin tuottavan turhamaisuutta ja ahneutta. Paavit ovat yleensäkin vastustaneet kapitalismia, globalisaatiota, marxilaisuutta ja arvoliberalismia. Siksi kolme neljästä pahasta yhdistävä liberalismi on usein ollut heidän päävihollisensa. Uskovatkin liberaalit vastustavat sitä, että valtiot tai uskonnot rajoittavat suostuvaisten aikuisten keskinäistä vuorovaikutusta, tapahtui se sitten rajojen sisällä tai rajojen yli, rahan kanssa tai ilman rahaa. Anna Kontulan kaltaiset melko arvoliberaalit puolimarxilaiset ovat lähellä kakkossijaa.

Ahneet ja turhamaiset ihmiset harvoin kannattavat täyttä kapitalismia tai muutakaan liberalismia, heillä on useammin konservatiivisiakin kantoja ja he usein vaativat itseään hyödyttävää sääntelyä niinkään piittaamatta muiden itsemääräämisoikeudesta. Ahneutta ja turhamaisuutta onkin kaikenlaisissa yhteiskunnissa, ja antikapitalistisissa yhteiskunnissa ahneuden seuraukset ovat kaikkein pahimpia, niissä kaikissa ahneet ovat käyttäneet valtiota vaurastumisensa ja valtansa välineenä. Kapitalistisessa yhteiskunnassa voi saada rahaa vain tekemällä sitä, mistä toiset vapaaehtoisesti maksavat jotain, ja väärinkäytökset eivät ole yhtä lukuisia kuin ei-kapitalistisessa.

Edes Kirchner ei ole tarpeeksi vasemmistolainen

Paavi on tuominnut jopa jyrkän vasemmistolaisen Néstor Kirchnerin hallinnon ”moraalittomaksi ja laittomaksi”, koska se antoi tuloerojen kasvaa.

Kirchnereiden sääntelyn ja sosialisointien vuoksi Argentiina kärsii hitaasta kasvusta, rapistuvasta infrastruktuurista, korkeasta inflaatiosta, paisuvista tukiaisista, hintasääntelystä, pääomapaosta ja ulkomaisille sijoittajille lannistavasta ilmapiiristä. Inflaatio on 25 %, maailman suurimpia. Hugo Chávez on tukenut Kirchnereitä anteliaasti.

Argentiina kansallisti yrityksiä ja nosti niiden johtoon ay-väkeä, ja nyt ne tekevät valtavia tappioita valtion tukemina. Vuonna 2011 Argentiina käytti niihin 4,1 miljardia dollaria, 80 % enemmän rahaa kuin lasten sosiaaliohjelmaan.

Kirchnereiden valtakautta ovat leimanneet myös vasemmistolaisen sääntelypolitiikan väistämättömät seuraukset, korruptioskandaalit ja sananvapauden rajoitukset.

Paavi Franciscus ei kannata Latinalaisessa Amerikassa yleistä kaappimarxilaista ”vapautuksen teologiaa” vaan on konservatiivivasemmistolainen. Vapautuksen teologian ”piiriin” on sentään joutunut hyviäkin tyyppejä, koska vaihtoehdot ovat usein olleet vielä pahempia.

Syytökset veljeilystä sotilasjuntan kanssa Vatikaani on väittänyt Kirchnereiden tehtailemiksi. Ehkä Franciscus onkin vain vasemmistolainen lievän sortin sosialisti olematta kansallissosialisti, vaikka globalisaationvastaisuus onkin lähes määritelmällisesti jonkin sortin ahdasmielistä nationalismia.

Lisätietoja viiteluetteloineen
Franciscus (Liberalismi.net)
Argentiina (Liberalismi.net)
Argentiina: peronistien populismi on jälleen rapauttanut maan talouden ja sananvapautta (Vapaasana.net)
Kansallissosialismi (Liberalismi.net)
Hintasääntely (Liberalismi.net)
Globalisaatio (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s