Liberaalit kansalaisaloitteet – ja muita kiinnostavia

Tasa-arvoinen avioliittolaki! Yritystuet pois! Eutanasia ja kannabis laillisiksi! Viinit maitokauppaan! Järkeä tekijänoikeuslakiin! Henkilökohtainen koskemattomuus! Perustulo? Pois autovero, pakkoruotsi ja kesäaika? Kansanäänestykset sitoviksi? 50 000 allekirjoitusta vie aloitteesi eduskunnalle.

50 000 allekirjoitusta vie kansalaisaloitteen eduskunnalle. Kansalaisaloitelain perustelujen perusteella aloitteiden oletetaan päätyvän eduskunnan suuren salin äänestettäviksi toisin kuin yksittäisten kansanedustajien aloitteet, vaikka eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen on puhunut tätä vastaan.

Liberaaleja aloitteita

Henkilökohtaisen vapauden ja koskemattomuuden puolesta
(liberalismin perusajatuksia)
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/86

Kansalaisaloite tasa-arvoisesta avioliittolaista
(sukupuolirajoitukset pois tästäkin laista)
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/192

Aloite eduskunnalle eutanasialainsäädännön valmisteluun ryhtymisestä
(tulisi olla suostuvaisten aikuisten keskinäinen asia)
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/119

Kannabiksen käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopuminen
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/74

Kansanäänestys mietojen alkoholijuomien myynnin vapauttamisesta
(keräysaikaa ei enää ole jäljellä kuin vajaa kuukausi, joten kiirettä pitää)
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/26

Kansalaisaloite yritystukien lopettamiseksi
(näin ajetaan yritysjohto keskittymään innovaatioiden sijaan tukilobbaukseen, ja lobbauksen hyvin tekevät yritykset pudottavat markkinoilta asiakkaita tehokkaammin palvelevia kilpailijoitaan)
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/186

Laki autoverolain kumoamisesta
(verotuksen mielivaltainen kohdentaminen tiettyjen kansalaisten suosimiin tuotteisiin on epäliberaalia)
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/13

Joidenkin liberaaleina pitämiä aloitteita

Toimenpidealoite perustulosta
(työnteosta rangaistaan nykyistä vähemmän ja tasaisemmin – toisaalta töistä täysin kieltäytyvä pieni joukko saisi nykyistä enemmän, siksi jotkut liberaalit vastustanevat tätä vähimmäisetuuksien suuruista perustuloa)
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/44

Opintotuen tulorajat lievemmiksi
(työnteosta rangaistaan nykyistä vähemmän ja tasaisemmin)
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/127

Järkeä tekijänoikeuslakiin
(suhteellisen pieniä mutta Effin kannattamia muutoksia, ja Effi on Suomen rationaalisimpia kansalaisjärjestöjä)
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70

Kesäajasta luopuminen
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3

Pakkoruotsi pois

Ruotsin kieli valinnaiseksi oppiaineeksi kaikilla kouluasteilla
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/131

Kansalaisaloite ruotsinkielen opiskelun muuttamisesta vapaaehtoiseksi
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/60

Ruotsinkielen opiskelun saaminen vapaaehtoiseksi kaikilla koulutusasteilla
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/68

Samaa voisi ehdottaa ruotsinkielisten koulujen pakkosuomelle. Eihän ketään pakoteta opiskelemaan edes englantia, vaikka sen osaamattomuus saattaa olla kaikkein ongelmallisinta.

Kansanäänestykset

Kansalaisaloitteen kannattamisen muuttaminen salaiseksi
(verrattavissa äänestyssalaisuuteen, ja muutenhan ihmiset keskittyvät liikaa signaloimaan kannattamalla näennäisen hyviä aloitteita ja liian vähän rationalisoimaan, minkä aloitteiden tosiasialliset vaikutukset ovat ihmiskunnalle hyödyllisiä, koska sellaisia ihmisiä pidetään usein kylminä, lyhytnäköisiä hyväntahtojia epämiellyttävämpinä)
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/82

Vallan uusjako – sitovat kansanäänestykset käyttöön
(poliitikkojen ja virkamiesten oma etu kakkossijalle)
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6

Kansanäänestys Suomen eroamisesta Euroopan unionin jäsenyydestä
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/11

Neuvoa-antava kansanäänestys Suomen kuulumisesta Euroopan unioniin
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/20

Linkkien takaa löytyy Liberalismi.netin argumentteja. Toivon lukijoilta kommentteihin linkkejä muihin liberaaleja kiinnostaviin kansalaisaloitteisiin, mielellään perusteluin.

3 kommenttia artikkeliin ”Liberaalit kansalaisaloitteet – ja muita kiinnostavia

 1. Koulujen pakkoruotsin lisäksi pitäisi poistaa virkamiehiltä tuon kielen osaamisvaatimukset. Nykyset lait antaa ison edun ruotsinkieliselle vähemmistölle valittaessa korkeimpia virkamiehiä. Ja samalla tietysti meidän päättävä eliitti on hyvin voimakkaasti pakkoruotsin takana.
  Toinen ruotsinkielisyyteen liittyvä olisi Ahvenanmaan eritysioikeudet. Siinä olisi isosti perattavaa.

  Tykkää

  • Ahvenanmaan itsehallinnossa sinänsä ei ole mitään vikaa. Samat vapaudet pitäisi vain tarjota muille maakunnille ja toisaalta pitäisi perata pois keinotekoiset edut: ilmeisesti Ahvenanmaa ei joudu maksamaan osuuttaan valtion menoista, vaikka ero taitaakin olla aika mitättömän pieni.

   Kaikilta virkamiehiltä ei tarvitsisi vaatia ruotsia, kunhan kaikki palvelut toimivat myös ruotsinkielisille kohtuudella. Joskus ratkaisu voi olla tulkkikin, jos esimerkiksi kunta on kovin yksikielinen.

   Tykkää

 2. Hautausmaa- ja hautaustoimessa evankelis-luterilaisen kirkon markkinaosuus on yli 98 prosenttia. Loppuosa markkinasta on ortodoksisen kirkon seurakunnilla sekä yksityisillä hautausmailla.
  Lisäksi on muutamia poikkeustapauksia.

  Yksityiset hautausmaat ovat harvoin osakeyhtiömuotoisia, koska osakeyhtiö melkein aina on perustettu voiton tavoittelemista varten, ja laki kieltää hautaustoimen harjoittamisen tässä tarkoituksessa. Krematoriotoimintaa koskee sama kielto. Siinäkin vallitsee likimain evankelis-luterilaisen kirkon monopoli; on olemassa vain yksi muun lainen krematorio (Helsingissä).

  Hautaustoimen (hautasija, hautaaminen ja hautausmaan ylläpito kaikki yhteensä) kulut olivat v. 2011 evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien hautausmailla keskimäärin 2.630 euroa/vainaja. Kulusta saatiin perittyä käyttäjämaksuna keskimäärin vain n. 13,5 prosenttia. Loput katettiin yhteisöveron tuotolla. Toimialalla vallitsee likipitäen kommunismi ja sen mukaiset hinnat.

  Yksityisten hautausmaiden tuotantokustannukset olivat esim. 1/10 edellisestä. Valtio ei ole koskaan tukenut näitä hautausmaita millään tavalla. Tunnetaan vain muutama poikkeus kunnallisesta, pienestä tuesta näille. Hautaustoimilain mukanaan tuoma samanmaksuisuuden periaate vei asiakkaita yksityisiltä hautausmailta evankelis-luterilaisille seurakunnille. Aikanaan sekä vapaa-ajattelijat että ateistit vastustivat tätä periaatetta. Järjestelmä ei enää välitä tietoa oikeista hinnoista ja haitta maksatetaan yhteisöveron nousun kautta.

  Yksityisiä hautausmaita ylläpitävät mm. erilaiset uskonnolliset yhdyskunnat, uskonnolliset yhdistykset, vapaa-ajattelijayhdistykset, hautausmaayhdistykset ja yksityishenkilötkin. Joskus oikeus ostaa hautapaikka on rajattu vain ylläpitäjäyhteisön jäsenille, mutta tavallisimmin hautapaikan saa ostaa kuka hyvänsä.

  Hautausmaatointa pitäisi kehittää myös yksityiseen suuntaan. Palvelujen kysynnän kasvu johtaisi kymmenien pienyritysten (1-5 henkeä) ja satojen uusien työpaikkojen syntyyn. Alalle tulon kustannukset ovat alhaiset eikä ala vaadi korkeaa osaamista. Ala tarjoaa työtä koneurakoitsijoille, kiinteistönhoitajille, puutarha- ja puistotyöntekijöille ja erilaisille seremoniatyöntekijöille (papit, uskonnottomat hautauspuhujat ja seremoniamestarit).

  Palvelutuotantoa voitaisiin aluksi ehkä tukea ainakin yhdistysten osalta opetus- ja kulttuuriministeriön kautta pienellä avustuksella. Sen suuruutta voitaisiin verrata kirkolliseen kustannukseen, tuotannon volyymiin tms. helposti mitattavaan arvosteluperusteeseen. Vastaavasti kirkon saamaa yhteisöveron jako-osuutta voitaisiin supistaa. Valtiolle ei aiheutuisi lisäkustannuksia vaan säästöjä.

  Kirkon hautausmaatoimen kustannukset ovat paisuneet taivaallisen korkeiksi monopolin ja kommunismin takia. Runsaan verorahan ympäristössä kannustinta säästämiseen ei ole. Sosialistit ja kommunistit ovat aikaisemmin ja vapaa-ajattelijatkin viime vuosina kannattaneet koko hautausmaatoimialan siirtämisestä kuntien vastuulle. Ateistit eivät kannata tätä. Ateistit eivät myöskään usko, että toiminta tehostuisi tai kustannukset supistuisivat, jos kunnat astuisivat seurakuntien tilalle. Molemmat ovat raskaita ja veronmaksajille hyvin kalliita koneistoja palvelujen tuottamiseksi.

  Palvelusetelijärjestelmää voidaan soveltaa toimialalla. Suomi on asiassa pahasti jälkijunassa ainakin Ruotsiin verrattuna. Syynä on kirkollinen kommunismi ja tavallinen kateus, joka meitä suomalaisia vaivaa.

  Kimmo Sundström

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s