Onko Venäjän interventiossa Krimille kyse hätiköidystä ja impulsiivisesta reaktiosta?

Putin ei ole ”tunteellinen” ja ”impulsiivinen” vaan kylmäverinen ja laskelmoiva. Venäjä vain ei osannut ennustaa, että Janukovitshin oma koneisto – puolue, poliisit, armeija, oligarkit – hylkäisi tämän. He luulivat, että minkä tahansa kansannousun voi vasemmalla kädellä hoitaa tarpeeksi härskillä voimankäytöllä.

Krimillä Venäjä kiirehti. Siksi lännen reaktioita ei varmaankaan pystytty arvioimaan siten kuin käsikirjoitukseen olisi kuulunut. Venäjälle ei ollut juolahtanut päähän, että Krimin väestön enemmistö ja jopa syrjäytetyn Janukovitshin Alueiden puoluetta edustanut venäläismielinen hallinto asettuisivat muutamassa päivässä Kiovan uuden hallinnon puolelle.

Niinpä Venäjälle ei enää riittänyt hiljainen miehitys, vaan sen piti lähettää erikoisjoukot tukemaan alakynteen jääneitä ”raivostuneita krimiläisiä”. Näiden mielenosoitukset jäivät joihinkin satoihin, kun taas Ukrainaa tukeneet krimintataarit ja euromaidanistit saivat yhdessä kokoon yli 10 000 ihmistä pelkästään Krimin pääkaupungissa Simferopolissa.

Krimin laillinen pääministeri on venäläismielinen Anatoli Mogiljov, Janukovitshin klaanin paatunut jäsen Donetskista. Hän lopulta ilmoitti Krimin pysyvän osana Ukrainaa ja peruutti uhatun kansanäänestyksen itsenäisyysjulistuksesta. Tällöin Venäjä miehitti erikoisjoukoilla parlamentin ja vaihtoi laittomalla menettelyllä tilalle uuden nukkehallitsijan Sergei Aksjonovin; paikalla ei ollut kuin vähemmistö kansanedustajista.

Venäjän raivostuminen johtuu siitä, että sen kätyrit eivät pysyneet Ukrainassa ruodussa. Tämä selittää myös Janukovitshin julistuksia, joiden mukaan hänen oman Alueiden puolueensa kansanedustajat ovat ”maanpettureita”. Harkitsematon ylilyönti on kyseenalaistaa omien kansanedustajien oikeus äänestää tahtonsa mukaisesti – mutta jälleen osoitus tavasta, jolla ”laillisuus” venäläisille hahmottuu.

Venäjä siis seuraa edelleen käsikirjoitusta, jonka siirrot ovat harkittuja ja tavoite selvä: Ukrainan liittäminen Venäjän vallan alle ja ensi vuonna perustettavaan ”Euraasian unioniin”, jonka monet pelkäävät olevan uusi Neuvostoliitto. Sen sijaan kaikki vasallit eivät ole pysyneet aivan linjassa. Jopa parkkiintuneet alueidenpuoluelaiset olivat kauhuissaan tavasta, jolla Janukovitsh jo kolme kuukautta sitten vastasi mielenosoituksiin. Samoin paatuneet oligarkit.

Tehtaankadulla oli 2.3. suomenvenäläisten mielenosoitus Venäjän Krimin-hyökkäystä vastaan.

Oligarkitkaan eivät halua Venäjän osaksi

Suurin osa Ukrainan korruptoituneesta eliitistä ei halua menettää Ukrainan itsenäisyyttä, joka tarkoittaisi myös sitä, että Ukrainan oligarkeista tulisi Venäjän oligarkkien alaisia. Niskoittelevia uhkaisi Hodorkovskin kohtalo tai vastaava Putinin hallinnon toimi. Tätä ei venäläisessä mielessä kyetä ymmärtämään, sillä heille ei hahmotu, että Ukraina on Venäjästä erillinen maa ja ukrainalaiset ovat venäläisistä erillinen kansa.

Harhautuksia

Toisin kuin Venäjän propaganda on viestinyt, Janukovytšin sortumiseen helmikuussa johtanut mielenosoituskampanja opiskelija-Maidan alkoi jo marraskuussa ja sen organisaattorit olivat ihan tavallisia ukrainalaisia opiskelijoita. He halusivat alussa selkeästi erottautua kaikista poliittisista puolueista.

Svoboda puolestaan on pyrkinyt karistamaan niskoiltaan edellisen vuosikymmenen fasismiin haiskahtaneet ylilyöntinsä ja tulemaan hyväksytyksin valtavirtaisena nationalistipuolueena. Se on kuitenkin kansannousuun osallistuneista kolmesta parlamenttipuolueesta pienin. Perussuomalaisista ja Ruotsidemokraateista se eroaa lähinnä siinä, että on länsimielinen, suhtautuu myönteisesti sekä EU:hun että NATOon.

Linkkejä
Venäjän propaganda ennustaa sen operaatioita (Vapaasana.net 4.3.2014)
Stalinistien ”Rauhanpuolustajat” on vähemmän putinistinen kuin Sadankomitea, Rauhanliitto ja Stopwar! (Vapaasana.net 4.3.2014)
Ukraina (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s