Ukrainan liberalisoituminen uhkaisi venäjänkielisen infotilan kontrollia

Putin pelkää, että Ukrainan lähentyessä EU:ta maa liberalisoituisi. Sen kymmenet miljoonat venäjänkieliset osallistuvat täysipainoisesti ”Venäjän Facebookiin” (Vkontakte) ja muuhun venäjänkieliseen infotilaan. Tämä murtaisi Venäjän propagandamonopolia ja voisi tuoda Euromaidan-vallankumouksen Venäjällekin.

Toissijaisia syitä

Venäjän propagandan esittämät syyt eivät ole maan todellinen motiivi. Krimin Sevastopol ei olisi Venäjälle välttämätön. Venäjällä on hallussaan pitkä kaistale ilmastollisesti Krimiin verrattavaa Mustanmeren rannikkoa Tamanin niemimaasta Sotshiin saakka ja vielä miehitetty Abhasia päälle.

Kreml myös tietää, että Nato on puolustusjärjestely eikä hyökkäysliitto, vaikka sen virallinen propaganda muuta väittääkin.

Venäjän propaganda kotona ja Ukrainassa vastusti EU-sopimusta ja sitä puolustaneita Euromaidan-mielenosoituksia ”Gayeuromaidan”-iskusanalla, mutta homot ja ihmisoikeudet ovat lähinnä propagandaelementtejä, eivät Venäjälle strategisesti tärkeitä asioita.

Itä-Ukraina irrottautui Puolasta 1600-luvulla, lisää Venäjä anasti myöhemmin ja iso osa Ukrainaa (Itä-Galitsia) oli puolalaista vuoteen 1939. Silti Puolalle Ukraina on ulkomaa, ja niin sen pitäisi olla Venäjällekin, ellei Venäjä manipuloisi historiaa.

Infotilan liberalisoituminen on todellinen pelko

Tärkeämpää Venäjälle on se, että Ukrainan demokratisoituminen ja eurooppalaistuminen merkitsisivät viestintäpluralismin ja poliittisen pluralismin juurtumista Ukrainaan. Venäjän nykyjohtajille tämä muodostaa merkittävän uhan siksi, että Ukrainassa – toisin kuin Georgiassa tai Baltiassa – on kymmeniä miljoonia ihmisiä, jotka puhuvat täydellistä venäjää ja osallistuvat täysipainoisesti venäjänkieliseen infotilaan.

46 miljoonasta ukrainalaisesta melkein kaikki hallitsevat Venäjän sujuvasti elleivät täydellisesti. Venäjän kieli muodostaakin oman infotilan: TV- ja radiolähetykset, lehdet, some – valtavirtamedia ja vaihtoehtomediat blogeja ja Vkontaktea myöten.

Mm. suomalaisnuoret osallistuvat anglosaksiseen infotilaan, mutta venäjä, arabia, espanja, ranska ja turkki muodostavat omat infotilansa, vaikka koulutetut nuoret ovat mukana englanninkielisessäkin. Useimmat venäjänkieliset eivät osaa hyvin englantia.

Kreml kontrolloi suurta osaa venäjänkielisestä infotilasta, mutta Ukrainakin on osa sitä.

Venäjä on aina ollut valheen imperiumi ja siksi kymmenienmiljoonien ”vapaiden venäläisten” olemassaolo ja linkittyminen länsimaisen pluralistiseen infotilaan muodostaa Venäjän vainoharhaiselle kontrollivimmalle merkittävän uhan. Vaikka Venäjää ei heti oitis odottaisikaan oma Maidan ja oma värivallankumous – Venäjällä on aivan toisin kuin Ukrainassa energiaraaka-aineiden keskitetyn kontrollin mahdollistamat keinot toimeenpanna vallan vertikaalia ja politteknologiaa – on se kuitenkin potentiaalisesti merkittävä haaste Kremlille.

Pahinta, mitä Kreml voisi kuvitella, olisi Länsi- ja Keski-Ukrainassa jo vallitsevan vapaan infotilan leviäminen Itä-Ukrainan poliittiseen ja yhteiskunnalliseen kulttuuriin. Tuo leviäminen on jo alkanut. Se taas voisi lyödä kiilan Venäjän maailmanvallan tärkeimpään tukipilariin – keskitetysti ja poliittisesti ohjattuun media- ja tietoliikennemonopoliin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s