Vasurien ja vihreiden ex-johto tukee Elina Lepomäkeä?

Vasemmistoliiton ja Vihreiden ex-puoluejohtajat ja Sdp:n ex-puoluesihteeri esiintyvät Lepomäen vaalilehdessä ”Vapaampi Suomi”, samoin libertaariaktivisti Thomas Taussi. Edistyspuolueella on ehdokkaita viidessä vaalipiirissä, ja Helsingissä vasemmistoliberaali Otso Kivekäs voi tulla valituksi.

Suvi-Anne Siimes, Osmo Soininvaara ja Mikael Jungner esiintyvät isoissa haastattelujutuissa kansanedustaja Elina Lepomäen (kok) vaalilehdessä. Siimes kehottaa eduskuntaa ottamaan menot hallintaan, Soininvaara puolustaa perustuloa ja Lepomäen perustiliä, Jungner sanoo samaa ja vaatii miljardileikkauksia, veronkevennyksiä ja työperäisen maahanmuuton esteiden karsimista.

Suomen talousblogistien kärkikymmenikköön 2011 ja 2014 yltänyt Thomas Taussi kirjoittaa lehdessä klassisen liberalismin tarpeesta. Toimittajien joukosta löytyy myös liberaali Espoon kaupunginvaltuutettu Mikko Laakso. Lepomäki tunnetaan valtavasti töitä paiskineena kolmikymppisenä diplomi-insinöörinä tietotekniikasta ja kauppatieteiden maisterina kansantaloustieteestä, yrittäjänä ja enkelisijoittajana. Hän on myös työskennellyt mm. kansanedustajan avustajana ja 11 vuotta rahoitusalalla, josta kahdeksan vuotta investointipankissa, mm. johtajana johdannais- ja riskienhallinnan asiantuntijayksikössä Lontoossa.

Otso Kivekäs

Liberaalien äänestämiä ehdokkaita löytyy lähes joka puolueesta. Helsingissä vasemmistolaisemmatliberaalit ovat viehättyneet Otso Kivekkään (vihr) järki- ja faktapohjaisuudesta niin paljon, että ovat asettamassa sen tukemisen matalan veroasteen tavoittelun edelle. Arvoiltaan yhä vasemmistolainen Kivekäs vaikuttaisi nykyään kannattavan arvoliberalismin lisäksi myös melkoisessa määrin talousliberalismiakin, vaikka tuntuukin päättävän teoista todellisten seurausten eikä ideologian perusteella. Kivekäs on maankuulu totaalikieltäytyjä ja entinen äärivasemmistolainen anarkismin teoreetikko, antiglobalisaatioaktivisti, talonvaltaaja ja Muurinmurtajat-militantti, nykyään mm. Helsingin polkupyöräilijöiden vpj., arvostettu kaupunginvaltuutettu ja Tieteen ja teknologian Vihreiden puheenjohtaja.

Kivekäs on Helsingin 20. suosituin ehdokas (9 %), kun 21 valitaan, joten häntä äänestämällä saattaa oikeasti ratkaista kansanedustajapaikan. Samaa mieltä on Accuscore. Toisaalta Helsingissä järkivihreille nuorehkoille miehille annetut äänet saattavat jakautua liian monelle. Vaalikoneiden kysymyksissä kauppojen aukioloista, minimityöajasta ja taksien hinta- ja lupasääntelyistä Helsingin Kivekäs, Hannu Oskala ja Antero Vartia saivat puhtaat liberaaliuspisteet, samoin mm. Tampereen Jaakko Stenhäll; Lilja Tamminen jäi yhden päähän, Timo Juurikkala ja Ozan Yanar kahden, Touko Aalto kolmen. Mm. Satu Hassi, Outi Alanko-Kahiluoto ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto saivat näistä täyslikaiset totalitaaripisteet, Jukka Relander, Heli Järvinen ja Johanna Karimäki kahta vaille, Saara Ilvessalo ja Susanna Rahkonen kolmea vaille. Keskikastia olivat Pekka Haavisto, Ville Niinistö, Jani Toivola, Johanna Sumuvuori, Emma Kari, Krista Mikkonen, Olli-Poika Parviainen ja Markus Drake. Jyrki Kasvi oli pistettä parempi.

Ei ääni Lepomäellekään mene ”hukkaan”, sillä hän ei ollut Uudenmaan 35 suosituimman listalla ja hänenkään valintansa ei siis ole lainkaan varma? Accuscoren mukaan olisi kuitenkin yli 80 %, mutta lisä-äänten Lepomäelle arvellaan voivan tuoda ministerinpaikan. Kuka sanoikaan, että menestyäkseen naisen tarvitsee onneksi olla vain kaksi kertaa pätevämpi kuin miehen? Tosin käytännössä kummistakin löytyy päteviä ja pätemättömiä menestyneitä ja menestymättömiä.

Nato-jäsenyyttä ja turvallisuuspolitiikkaa painottavien liberaalien ehdokas Atte Kaleva (kok Uusimaa) on sekä HS:n että Accuscoren listoilla, joten hänelle annettu ääni saattaa olla ratkaiseva.

Vaalitulos

Accuscoren mukaan (20.3.) Keskusta saisi 53 paikkaa, Ps, Sdp ja Kokoomus 34-36, Vas 16, Vihreät 14, Rkp 9(+1) ja Kd 2. Muut arviot ovat samassa luokassa. Kannatusjärjestys olisi Kesk, Kok, Sdp, Ps, Vihr, Vas, Rkp, Kd, mutta vaalipiirien äänikynnykset sortaisivat vihreitä ja Kd:tä ja hyödyttäisivät Keskustaa sekä hieman Ps:ää ja Sdp:tä.

Liberaalit ry. ja Edistyspuolue

Monen liberaalin suosikki on silti Liberaalien (ex- Liberaalinen kansanpuolue) puoluetoimintaa pyörittävä Edistyspuolue, joka on asettanut ehdokkaita vain piraattipuolueen listoille. Näistä ehdokkaista löytynevät vaalien liberaaleimmat ehdokkaat, ja ”hukkaankin mennyt” ääni heille lähettää paljon tarkemman viestin kuin nukkuminen. Joissain maissa kuten Islannissa, Ruotsissa ja Tunisiassa piraateilla on ollut menestystäkin. Edistyspuolueen ehdokkaat ovat siis takuuvarmasti liberaaleja mutta kannattanevat myös tekijänoikeuksien tiettyä lieventämistä:

Helsinki:

Joonas Mäkinen 256
Petrus Pennanen 258

Uusimaa:

Olli Kopakkala 132
Sari Niemi 141
Janne Paalijärvi 142
Tere Sammallahti 146
Eena Värne 154

Varsinais-Suomi:

Janne Uotila 12

Pirkanmaa:

Jarno Luoma-Nirva 83
Juha Ristimäki 91

Keski-Suomi:

Jyri Hämäläinen 116

(Artikkelia muokattu 12.4.)

Linkkejä

 • Accuscoren luettelo todennäköisimmistä kansanedustajista (Ryhmä 1 > 80 %, Ryhmä 2: 60 – 80 %, Ryhmä 3: < 60 % mutta huomattava)
 • Accuscoren vaalitulosennuste 20.3.2015
 • http://www.lepomaki.net/
 • http://otsokivekas.fi/
 • http://edistyspuolue.fi/
 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s