Töitä ei riitä kaikille -harhaluulo

Avoimia työpaikkoja on melkein 500 000 joka vuosi, 77 % työllistyvistä työllistyy muihin kuin avoimiin työpaikkoihin ja vielä muita tekemättömiä töitä on loputtomasti. Silti moni luulee, että kaikille ei riitä töitä, koska avoimia työpaikkoja on kunakin hetkenä vähemmän kuin työttömiä. Työn tarjonnan lisäys nostaa työllisyyttä, ei työttömyysastetta, tutkimusten ja kaikkien teorioiden mukaan. Kannattaa siis kannustaa työttömät töihin ja vähentää työllistämisen esteitä.

Samoin moni luulee, että jos eläkeikää laskettaisiin, työttömyysaste laskisi. Ei laskisi kuin korkeintaan hetkeksi. Ennemmin käy päinvastoin: Suomi voi muuttua vähäisen työvoiman ja korkeiden eläkemaksujen ja verojen auringonlaskun taloudeksi, jonne kukaan ei uskalla investoida. Vai laskisiko työttömyys nollaan, jos eläkeikä pudotettaisiin 30 vuoteen?

Joka vuosi pelkästään julkiseen työnvälitykseen tulee melkein 500 000 työpaikkaa. Silti vain 23 % työllisistä on löytänyt työnsä avoimista työpaikoista ja vain 4 % TE-toimiston kautta.

Ylivoimainen enemmistö on työllistynyt muihin kuin avoimiin työpaikkoihin ja vieläkin ylivoimaisempi enemmistö muihin kuin julkisen työnvälityksen työpaikkoihin.

Näiden miljoonien työpaikkojen lisäksi on vielä loputtomasti muita mahdollisia töitä, joita ei kannata edes tarjota kellekään, koska niille ei riittäisi tekijöitä.

Miksi töitä on loputtomasti, vaikka tilastossa näkyy vain rajallisesti avoimia paikkoja?

Työnhaku on usein sitä, että lähetetään hakemuksia omalle osaamiselle sopiviin yrityksiin, jotka eivät ole ilmoittaneet etsivänsä työvoimaa, levitetään tutuille sanaa työvoimatarpeesta, perustetaan oma yritys tai mennään vuokratyöyritykseen. Nämä kaikki toimivat niilläkin, joilla ei ole ”mitään” osaamista.

Eikä siinä vielä kaikki! Kun työvoiman tarjonta lisääntyy, esimerkiksi kun sosiaaliturva muutetaan kannustavammaksi, eläkeikää nostetaan tai opiskeluaikoja lyhennetään, yritysten on helpompi löytää sopivasta paikasta sopivaa työvoimaa sopivaan aikaan sopivalla palkalla. Tällöin kannattaa perustaa enemmän yrityksiä ja toimipisteitä, laajentaa vanhoja yrityksiä, investoida uuteen toimintaan ja palkata uusia työntekijöitä.

Työvoiman tarjonnan lisääminen lisää työvoiman kysyntää, työllisyyttä, tuotantoa, vaurautta, verotuloja ja hyvinvointia muttei työttömyysastetta. Äärimmäisessä lamassa tämä vaikutus voi olla hidas muttei silloinkaan merkityksetön. Nyt ollaan kaukana äärimmäisestä lamasta.

”Töitä ei riitä kaikille” -harhaluulo on oikeastaan ”Työn määrä on vakio” -harhaluulo, joka taloustieteessä on tyrmätty.

Töitä on loputtomasti. Vaikka työvoima kymmenkertaistuisi, työttömyysaste ei nouse kuin korkeintaan hetkellisesti, kitkatyöttömyyden ajaksi. Mitä kannustavampi sosiaaliturva ja kevyempi työmarkkinasääntely, kuten Tanskan irtisanomissuoja, sitä suurempi osa loputtomista töistä tehdään ja sitä vähäisemmäksi työttömyysastekin saadaan painettua.

Katso myös

”Työn määrä ei muutu” -harhaluulo (Vapaasana.net 14.7.2013)
Työn määrä ei muutu -harhaluulo (Liberalismi.net, lisätietoja ja lähdeviitteet)
Työttömyyden syyt (Liberalismi.net)
Työn kysyntä kolminkertaistui 1960 – 2010, sääntely esti työllisyyden paranemisen (Vapaasana.net)
Työn kysyntä kasvaa koko ajan (Vapaasana.net)
Töitä ei riitä kaikille -harhaluulo (Liberalismi.net)

2 kommenttia artikkeliin ”Töitä ei riitä kaikille -harhaluulo

  1. Moni vastustaa (vapaata) maahanmuuttoa, koska pelkaa maahanmuuttajien vievan ihmisten tyopaikat mutta kukaan ei vastusta turismia, koska pelkaisi turistien syovan kaikkien suomalaisten ruuat. Ruoka on kuitenkin huomattavasti niukempi resurssi – erityisesti Suomessa – mita tyopaikat, joten turismin vastustaminen ”ne kuluttaa meidan niukat resurssit” -argumentin perusteella olisi paljon rationaalisempaa.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s