Ay-pomot: ilman yleissitovuutta tulee työrauhahäiriöitä – muut Pohjoismaat: ei yleissitovuutta ja murto-osa häiriöistä

Ay-pomot väittivät Hesarissa, että ilman yleissitovuutta tulee kaaos ja työrauhahäiriöitä. Muissa Pohjoismaissa ei ole yleissitovuutta ja lakkoja on murto-osa Suomen määrästä, etenkin laittomia, työllisyyskin on paljon parempi, samoin sopimusvapaus. Esimerkiksi sopimusrikkomusten korvauksia ei ole rajoitettu lailla. Suomessa korvaukset ovat jääneet jopa alle promilleen vahingoista.

SAK, STTK ja Akava julkaisivat Hesarissa mielipidekirjoituksen rivijohtajiensa nimissä 10.5.2016. Siinä ne väittivät, että jos työehtosopimusten yleissitovuuteen pohjautuvasta sopimusjärjestelmästä luovutaan, seurauksena on kaaos ja työrauhahäiriöitä. Muissa Pohjoismaissa ei ole yleissitovuutta eikä juuri työrauhahäiriöitäkään, jos Suomeen verrataan. Niissä työllisyys on paljon korkeampi ja työttömyys paljon vähäisempi; oli jo ennen taantumaa.

Työllisyysaste 2014 (2008, 15-64-vuotiaat) / Työttömyys 2016 (2003):
Islanti 82 % (84 %) / 3,1 % (3,3 %)
Norja 75 % (78 %) / 4,6 % (4,2 %)
Tanska 73 % (78 %) / 5,8 % (5,4 %)
Ruotsi 75 % (74 %) / 7,1 % (6,6 %)
Suomi 68,7 % (71 %) / 9,3 % (9,0 %)

Erot ovat suuret sekä miehillä (Suomessa 69,5 %) että naisilla (68 %). Euroopan paras työllisyys on miehillä Sveitsissa (84,4 %), jossa naisistakin sentään 75 % on töissä; naisten työllisyys on kasvanut pitkään. Osasyynä ovat Sveitsin lyhyet opiskeluajat, runsas oppisopimuskoulutus ja työttömyyskorvausten tiukat ehdot.

Näyttää siltä, että työehtosopimusten yleissitovuus kasvattaa työttömyyttä ja heikentää työllisyyttä niin paljon, että se aiheutti miljardien eurojen menetykset ja kymmenientuhansien ihmisten syrjäytymisen jo Nokian ja Venäjän-kaupan parhaina vuosina, kuten 2008. Se näyttää myös aiheuttavan laittomia lakkoja kymmenkertaisesti Ruotsiin nähden, joskin siihen pääsyy lienee sopimusvapauden rajoittaminen Suomessa.

Ainakin Tanskassa, Ruotsissa ja Saksassa myös irtisanominen on helpompaa kuin Suomessa, mikä tukee työllisyyttä. Ihmiset ja yritykset uskaltavat työllistää, kun rekrytointivirheet voi korjata ja markkinoiden muuttuessa ei turhia työntekijöitä tarvitse pitää ikuisesti.

Työttömyys oli 1-2 % 1950-1960-luvuilla

Yleissitovuus ei siis yksin ole syyllinen Suomen pysyvästi heikkoon työllisyyteen. Tai pysyvästi ja pysyvästi – 1950-1960-luvuilla työttömyys oli 1-2 %, kun yleissitovuutta ei ollut ja verot, sosiaaliturva, irtisanomissuoja ja muu työmarkkinoiden sääntely olivat melko olemattomia, YT-lakiaakaan ei ollut. Muistatteko Juha Siltalan ja kumppanien puheet hyvinvointivaltion kulta-ajoista, 60- ja 70-luvuista?

Pohjoismaisessa mallissa yleissitovuutta ei ole ja laittomien lakkojen vahingot korvataan täysimääräisesti. Täyttä korvausta ovat oikeustieteen professorit vaatineet Suomeenkin.

Tästä syystä Pohjoismaissa laittomia lakkoja ei juuri ole kuin Suomessa, jossa niitä on noin sata vuodessa ja päälle 8 laillista lakkoa (2000-2013 keskimäärin). Ruotsissakin oli 8 laillista mutta vain 1 laiton lakko vuonna 2013.

Ammattiliitot saavat sopia muille haitakkeita, joita ne eivät itse noudata

Jos suuret yritykset, joissa on ainakin puolet alan työntekijöistä, tekevät työehtosopimuksen ammattiliiton kanssa, sopimus on yleissitova. Se tarkoittaa, että sopimus sitoo niitäkin, jotka eivät sopimusta ole allekirjoittaneet, pienimpiäkin yrityksiä. Pienten on siis pakko noudattaa sopimusta, johon ne ovat syyttömiä, vaikka se estäisi niiden toiminnan eikä yksikään niistä tai niiden työntekijöistä kuuluisi ammattiliittoon.

Tohtori Heikki Pursiaisen mukaan yleissitovia työehtosopimuksia tekevät yritykset voivat sopia itselleen edulliset ja nykyisille ja potentiaalisille tuleville kilpailijoilleen hankalat työehdot ja näin estää kilpailun, etenkin pienimpien yritysten taholta ja uusien yritysten tulon markkinoille. Tämä johtaa korkeaan työttömyyteen ja hintoihin sekä jähmettyneisiin markkinoihin.

Yleissitovuus myös suosii syrjii pienempien paikkakuntien työntekijöitä. Heillä on matalammat elinkustannukset ja tuottavuus muttei oikeutta työllistyä alemmilla palkoilla, vain oikeus työttömyyteen.

Mikä pahinta, sopimukseen yleensä kirjoitetaan, että ammattiliiton edustaja (luottamusmies) saa antaa luvan olla noudattamatta sopimuksen typerimpiä pykäliä, mutta viattomat yritykset ja heidän työntekijänsä eivät saa. Näin ammattiliitot voivat vaikka säätää lainvoimaisesti pakon hoitaa kaivuutyöt lusikalla ja maalaustyöt hammasharjalla ja vapauttaa omat lakeijansa tästä pakosta.

Vapaassa yhteiskunnassa olisi sopimusvapaus, joka sallisi viattoman yrityksen työntekijöiden sopia työehdoistaan haluamallaan tavalla riippumatta siitä, mitä työmarkkinaliittoihin liittyneet yritykset ovat sopineet. Muut Pohjoismaat ovatkin tässä suhteessa vapaita yhteiskuntia, samoin useimmat muutkin sivistysvaltiot.

Vapaasana.net

 • Työehdot paranevat ilman ammattiliittoja – muualla Pohjoismaissa laittomat lakot ja yleissitovuus on kielletty
 • Ay-liike hyökkää työläisten ja toimittajien kimppuun: pahoinpitelyä, vainoa, työpaikkakiusausta, uhkailua
 • Professorit haluavat suojan laittomia lakkoja vastaan

  Liberalismi.net

 • Lakko
 • Työehtosopimusten yleissitovuus
 • 2 kommenttia artikkeliin ”Ay-pomot: ilman yleissitovuutta tulee työrauhahäiriöitä – muut Pohjoismaat: ei yleissitovuutta ja murto-osa häiriöistä

  1. On ällistyttävää ettei nykyinenkään hallitus katso kykenevänsä voimakkaisiin ja tarkoituksenmukaisiin toimiin tämän SDP:n voimakkaan ulkoparlamentaarisen väkivaltakoneiston pysäyttämiseksi. Kun kansa äänestää väärin, kiristää SDP ja AY-mafia Suomen valtakuntaa hyvin itsekkäillä tavoilla, ja toki naaimoiden sen Oikeudenmukaisuudeksi ja Iloiseksi Sosialismiksi!

   AY-mafian kaikki verottomuus on poistettava heti, yleissitovuus on lopetettava ja laittomat lakot on tehtävä oikeasti niin laittomiksi että tähän törkeään, tahalliseen ja jatkuvaan järjestäytyneen rikollisuuden kiristykseen ja väkivaltaan kohdistetaan aidosti tällekin mafialle kuuluvia voimakkaita rankaisutoimenpiteitä.

   Hakaniemen veroparatiisista on keskusteluissa kokonaan unohdettu se että jostain käsittämättömästä syystä AY-mafian jäsenmaksut ovat myös maksajalle verottomia. Tämä on valtavan iso lahja muilta nettoveronmaksajilta AY-mafialle sillä vähennys tehdään marginaaliveron mukaisesti. Koska keskimääräinenkin marginaalivero on noin 50%, voidaan suoraan sanoa että maksajalle AY-mafian jäsenmaksujen verottomuus on puolet AY-mafian vuosittaisesta vajaan miljardin euron jäsenmaksumäärästä. Tämä tarkoittaa suoraan vajaan puolen miljardin euron lahjaa muilta veronmaksajilta AY-mafialle.

   Tämän lahjan lisäksi AY-mafia pitää saamansa rahat verottomana, ja omasta mielestään he ovat kovasti oikeutettuja toimimaan yleishyödyllisenä organisaationa. Ja jälleen, Oikeamieliset Toimittajat eivät kysy AY-mafialta kertaakaan miten tuo yleishyödyllisyyden status on oikeasti saatu. He väittävät että asia on laissa, mutta oikeasti päätöksen tekee verotoimiston rivi-virkailija. Näin jättimäinen veroetu toki hoituu todellisuudessa siten että muka ihan satunnaisesti valittu Oikeamielinen Verovirkailija on aikanaan saanut AY-mafian verottomuushakemuksen pöydälleen ja ihan sattumalta on käynyt niin että tämä rividuunari on päättänyt antaa itse itselleen ja omilleen verottomuuden.

   Näköjään Oikeamielisen Valtamedian aatteellisesti kovasti voimakkaiden toimittajien osaaminen ei ole vielä tähän päivään mennessä riittänyt siihen että kysyttäisiin miksi ainoastaan AY-mafian jäsenmaksut ovat maksajalleen verottomia. Jos kaikki vapaaehtoisetkin jäsenmaksut ovat verottomia, minullakin on paljon sellaisia vähennettävänä.

   Tykkää

   • Ilman ammattiliittoja Suomen talouskasvu olisi ollut paljon korkeampaa, Suomeen uskallettaisiin investoida paljon enemmän, satamissa ja tehtaissa, etenkin paperitehtaissa, olisi paljon enemmän työpaikkoja ja enemmän ja parempaa tuotantoa, työpaikoilla työntekijät ja työnantajat puhaltaisivat enemmän yhteen hiileen, tuottavuus olisi kasvanut korkeammalle ja siksi palkat ja työehdot olisivat työntekijöille anteliaampia.

    Ammattiliitoille tulisi myöntää yleishaitallisuusstatus, joka toisi korkeamman verokannan kuin yrityksille.

    Siis jos maailma olisi täydellinen. Koska ei ole, poistetaan vain jäsenmaksujen verovapaus ja muut ay-mafian verovapaudet, tukiaiset ja etuoikeudet.

    Tykkää

  Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s