Wolt-kuskit haluavat pysyä yrittäjinä. Kuski tienasi 9 000 euroa kuussa

56 % Woltin läheteistä haluaa työskennellä yrittäjänä ja 25 % mieluummin työsuhteessa. Mahdollisuus määrätä työaikansa ja yrittäjyyden vapaus olivat heille tärkeitä. Melkein puolella on yliopistotutkinto. Wolt-kuski tienasi 9 000 euroa kuukaudessa Helsingissä. Työkyvyttömyyseläkeläinen saa Wolt-keikoilla siedettävän elintason; sairaudet estävät työntekijäroolin.

9 000 euroa kuukaudessa

Wolt-kuski tienasi 9 000 euroa kuukaudessa Helsingissä. Aiemmin hän oli projektipäällikkönä it-alalla, mutta hän vaihtoi kokopäiväiseksi Wolt-lähetiksi ja sai enemmän vapautta päättää töistään ja työajoistaan. (Yle)

Wolt-kuskeille ajetaan kaikin voimin työntekijän oikeuksia – se olisi 42-vuotiaalle Tialle katastrofi”, Iltalehti otsikoi.

Tia on työkyvyttömyyseläkkeellä ja saa siksi työskennellä vain rajallisesti. Woltin ansiosta hän voi saada lisätuloja ja elää siedettävää elämää. Hän pitää mallia elintärkeänä, ja hän on saanut päättää itse työpäivänsä ja -aikansa ja työn määrän. Hänen sairautensa estävät häntä sitoutumasta työhön, jossa pitäisi käydä säännöllisesti.

Työsuhde pakottaisi kontroilloimaan työntekijöitä

Yrittäjillä on kannustin toimia tehokkaasti. Jos kuski olisi työsuhteessa, hänelle pitäisi taata minimituntipalkka. Tällöin hänellä olisi heikompi kannustin toimia tehokkaasti. Sitä pitäisi kompensoida lisäämällä työntekijän valvontaa, Hesari totesi. Yksinyrittäjinä he toimivat tehokkaasti, koska tuntilaskutus vaihtelee haarukassa 10-28 euroa.

Kalifornian kansanäänestyksessä 2020 selvä enemmistö äänestäjistä vaati lainmuutosta, joka tekisi alustatalouskuskeista itsenäisiä yrittäjiä. Suomessa asiaa vasta selvitetään oikeudessa (2021).

NBER-tutkimuksen mukaan tietotyön keikkatyöalustojen sääntely vähentäisi työntekijöiden, alustan ja työnostajien hyötyä eikä auttaisi offline-tietotyöläisiäkään. Ilman sääntelyä keikkatyöntekijät saavat 40 % alustan tuottamasta hyödystä (ylijäämästä).

Lähetit pitivät tärkeänä yrittäjyyden tuomaa vapautta, ja 73 % heistä katsoi sen työsuhteen turvaa tärkeämmäksi.

Wolt-läheteistä 41 % oli suorittanut vähintään kandidaatin tutkinnon yliopistossa, 21 % ammattikorkeakoulututkinnon. Woltin lähettiyhteistyöstä vastaava Juhani Mykkänen arveli syyksi sen, että ilman suomen taitoa voi olla vaikea löytää koulutustaan vastaavaa työtä. Tosin 81 % sanoi valinneensa työn ja vain 19 % tekevänsä sitä siksi, ettei löytänyt muuta työtä.

Mykkäsen mukaan työlainsäädäntö ei mahdollista läheteille vapautta päättää työajoistaan työsuhteessa, vain yrittäjinä. Hänestä olisi parempi parantaa itsensätyöllistäjien turvaverkkoja, esimerkiksi sallia alustayrityksen tilittää YEL-maksu.

Alustatalouden sääntely

Suuria alustoja on erityisen paljon Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Yhdysvalloissa niiden on annettu kehittyä melko vapaina sääntelystä. Kiinassa Tencent ja Baidu ovat yksityisomisteisia ja siten teoriassa melko vapaita. Niitä kontrolloidaan silti huomattavasti, mutta valtio myös suojaa niitä ulkomaiselta kilpailulta. Eurooppa uhkaa jäädä jälkeen teknologisessa kehityksessä monen alan rajoitusten vuoksi.

Lähdeviitteet ja lisätietoja (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s