Antiamerikkalaisuus: rahvaan valtaa ja rotujen sekoittumista vastaan 1700-luvulta asti

Vastustajille Yhdysvallat on symboloinut rahvaan valtaa, rahvaanomaisen kulttuurin leviämistä kansallisten tilalle, liberalismia, vapaakauppaa, juurettomuutta, rotujen sekoittumista, sivistymättömyyttä, rahan palvontaa ja Yhdysvaltojen suoraa puuttumista muiden maiden asioihin. Filosofi Jean-Francois Revelin mukaan ”Äärioikeiston antiamerikkalaisuutta ruokkii sama demokratian ja liberaalin talouden viha, joka innostaa äärivasemmistoa.”

Amerikkalaisuutta ovat vastustaneet vasemmistolaiset natseista kommunisteihin ja uusnatseista uuskommunisteihin. Jyrkimpiä antiamerikkalaisia yhdistää vapauden, itsemääräämisoikeuden, moniarvoisuuden ja suvaitsevaisuuden viha.

Sivistyneistön antiamerikkalaisuus syntyi jo 1700-luvulla. Amerikassa valta oli rahvaalla ja kulttuuri sen mukaista. Demokratian pelon jälkeen antiamerikkalaisuuden sytykkeiksi nousivat kapitalismin ja modernisaation pelot. Amerikasta tulvi autoja, elokuvia ja villitsevää neekerijatsia. Siellä uskottiin arvostettavan vain rahaa, ei perinteitä ja kulttuuria.

Donald Trump näyttäisi toteuttavan amerikanvastaisten toiveet, koska hän vetäisi Yhdysvaltojen sotilastuen pois muilta mailta ja vastustaa vapaakauppaa. Pohjois-Korea iloitsikin Trumpin toteuttavan iskulauseen ”jenkit, menkää kotiin!”

Suomalaisen antiamerikkalaisuuden erityispiirre on halu pitää Yhdysvaltoja yhtä pahana kuin Venäjää. Vuonna 2002 peräti puolet suomalaisista oli sitä mieltä, että Suomessa ei ole mitään opittavaa Yhdysvalloista.

Rotuteoria syntyi USA:n tasa-arvoperiaatteita vastaan

Konservatiivifilosofit arvostelivat Ranskan vallankumousta (1789) perustuslain ja yhteiskunnan rakentamisesta luonnon ja tieteen abstrakteille periaatteille. Sama koski Ranskan vallankumouksen edeltäjää, Amerikan vallankumousta (1776). Näiden aatteiden katsottiin rappeuttaneen Yhdysvaltoja.

Rotuteorian isä Arthur de Gobineau moitti Yhdysvaltojen tasa-arvoperiaatteen johtavan rotujen sekoittumiseen ja siten älyltään ja kauneudeltaan ylivertaisen arjalaisen/anglosaksisen (valkoisen) rodun rappeutumiseen. Etenkin ”roskarotuiset” maahanmuuttajat sekoittuivat näiden kanssa. Tämä johtaisi keskinkertaisuuteen kaikessa. Professori Ceaser tosin nostaa esiin Tiger Woodsin sekoittumisesimerkkinä.

Nietzschelle Yhdysvallat edusti massatuotantomentaliteettia ja henkistä tyhjyyttä. Natsien hovifilosofi Martin Heidegger paheksui Amerikkaa modernismin ruumiillistumana. Se edusti teknologiaa, kulutuskeskeisyyttä ja keskivertoihmisen vapautta Venäjän tavoin, vain Euroopassa näitä osattiin hillitä perinteiden avulla. Kulttuurista oli tullut pelkkä kulutushyödyke. Jean-Paul Sartren kaltaiset kommunistit omaksuivat Heideggerin ajattelun muunneltuna vasemmistoälymystön aseeksi Yhdysvaltoja vastaan. Venäjää ei enää nähty uhkana.

Myös kansallissosialismista kehittynyt arabisosialismi on perinyt Heideggerin antiamerikkalaisuuden.

Antiamerikkalaisia

Vasemmisto-ikoni Johan Galtung väitti, että Venäjän tukeman arabisosialistisen Syyrian hallinnon sariinikaasuisku vuonna 2013 oli Yhdysvaltojen peiteoperaatio. Vuonna 1972 hän ylisti Kuubaa ja Kiinaa vapaiksi. Kun vasemmistojohtoinen Yhdysvallat vuonna 1998 pysäytti ex-Jugoslavian kansanmurhan, Galtung rinnasti sen Natsi-Saksaan ja esitti serbit tragedian uhreina.

Artikkelin faktat lähdeviitteineen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s