Demarihallitukset antoivat työttömille vähemmän

Sarjatulta työttömien niskaan demareilta? Vain kokoomusjohtoinen hallitus antoi työttömille saman kuin Sipilän hallitus, muut vähemmän. Sipilän hallitus siirsi euron päivässä passiivisilta työttömiltä aktiivisille, mutta passiivisetkin saavat enemmän kuin demarijohtoisilta hallituksilta. Aktiivimallia ehdotti ja puolustaa vasemmistoliiton entinen puoluesihteeri Ralf Sund. Hän on ammattijärjestö STTK:n pääekonomisti.

Kokoomusjohtoinen Jyrki Kataisen hallitus korotti työttömien päivärahaa 5 eurolla. Juha Sipilän (kesk) hallitus siirsi siitä 1,5 euroa työttömyyden alkuun, jossa ennen oli 7 päivää ilman mitään korvauksia, nyt 5. Siirroltakin välttyy tekemällä töitä 17 minuuttia päivässä.

Aktiivisuusvaatimukset ovat paljon tiukempia Tanskassa ja Sveitsissä. Niissä työttömyys on 5,6 % ja 5 % paljon suuremmasta ulkomaalaisväestöstä huolimatta, Ruotsissa 6,6 % ja Suomessa 8,4 %. Niissä ei ole työehtosopimuksen yleissitovuuttakaan, ei Ruotsissakaan. Ainakaan Tanskassa ei ole paljon irtisanomissuojaakaan. Työllisyys on Sveitsissä 82 %, Ruotsissa 81 %, Tanskassa 75 %, Suomessa 70 %. Vielä äsken Tanska oli paljon Ruotsinkin yläpuolella, Suomi jo 30 vuotta kaukana jäljessä. Ennusteen mukaan Sipilän hallitus tuottaa 2019 työllisyysennätyksen vuoden 1990 jälkeen.

Ekonomistit ympäri maailman kannattavat työttömyyskorvauksen leikkausta keston pitkittyessä, koska se parantaa työllisyyttä. Hallitus kuitenkin suojasi 17 minuuttia työskentelevät leikkauksilta ja vielä antoi säästön takaisin työttömille.

Vihapuhe on sallittua, euro on niskalaukaus?

Ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus”, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoi Aamulehdelle. Rinteen kommentointia pidettiin vastenmielisenä rimanalituksena, ja Sdp:n ex-kansanedustaja Pauliina Viitamies kirjoitti hävenneensä sitä.

Rinne puolustautui, että noin sanoneella oli oikeus kertoa tunteistaan. Jos Jussi Halla-ahokin alkaa jakaa saamaansa vihankiihotusta, kelpaako sama puolustautuminen? Jos euron antaminen passiivisen työttömän sijaan aktiiviselle oikeuttaa tuon, Halla-ahon kannattajien mielestä heiltä on otettu paljon enemmän ja heillä on oikeus paljon jyrkempään vihapuheeseen.

Hesari totesi Rinteen taas ”möhlineen tukun ääniä”, kuten kesän kehotuksellaan synnytystalkoisiin.

Sarjatulta veronmaksajien niskaan?

Edelleen hallitus antaa työttömille rahaa ja ottaa työtä tekeviltä. Veronmaksajat saavat Rinteen ”sarjatulta” päivittäin satasen ryöstön edestä, osa enemmänkin, sillä keskipalkka on 150 euroa työpäivässä, sivukuluineen noin 200 euroa, josta duunari saa puolet käteen. Ellei duunari tuota tätä summaa, hänet tietysti irtisanotaan, joten tuo satanen on duunarin selkänahasta, ei työnantajan.

Näin pieni summa ei motivoi ansaitsemaan”, Vasemmistoliitto syyllisti työttömiä töiden vieroksumisesta vielä kesällä ja vaati lisää kannustavuutta työttömyysturvaan. Kannustavuus tarkoittaa, että vähemmän ansaitseville käteen jää vähemmän kuin työtä tekeville. Nykyinenkin hallitus pienentää tätä eroa yleensä 60-110 % tuilla ja veroilla, eikä aktiivimalli ole liberaalein keino.

Lisätietoja: Aktiivimalli & Työttömyys (Liberalismi.net)
Aktiivimalli: rahaa työttömille, keppiä työntekijöille (Vapaasana.net 3.1.2018)

Yksi kommentti artikkeliin ”Demarihallitukset antoivat työttömille vähemmän

 1. Martti Hetemäki kumoaa aktiivimallin vastaväitteitä. Hän osoittaa, että muualla on suurempia yhdenvertaisuusongelmia. Työttömyyden alussa korvaus on heikompi, mutta nyt tätä eroa tasoitetaan näistä vähennyksistä saaduilla rahoilla.

  ”vain muutama prosentti kolmannen sektorin toimintaan osallistuvista työttömistä pääsee töihin avoimille työmarkkinoille”, joten on hyvä, että siihen ei kannusteta.

  Tanskassa palveluihin osallistuminen ei estä alenemaa, joten aleneman osalta on turha valittaa siitä, että Suomessakaan kaikki eivät pääse heti työvoimapalveluihin.

  ”Työttömyysturvan porrastus lisää työllistymisen todennäköisyyttä portaan lähestyessä, muttei sen jälkeen. Aleneman pitäisi olla myös varsin suuri, jotta päästäisiin samaan vaikutukseen kuin aktiivimallissa.”

  ”Aktiivimallissa päästään samaa suuruusluokkaa olevaan työllisyysvaikutukseen kuin työttömyysturvan 15 prosentin alenemalla. Aktiivimallissa alenema on kuitenkin vain kolmasosa 15 prosentin alenemasta.”

  ja paljon muuta http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/aktiivimallin-toiminta-tausta-ja-kritiikki

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s