Vasemmistohallitus: Sdp+Vas 25,9 % äänistä, enemmistö hallituksessa

Kansa ei halunnut vasemmistopuolueita, mutta keskusta antoi niille 9 ministeriä (7+2) eli hallituksen enemmistön pääministerin ratkaisevan äänen turvin. Vihreät saivat 3 ministeriä, keskusta 5 ja Rkp 1. Kansan enemmistö äänesti porvaripuolueita, ja perusporvarihallituksella olisi 108 edustajan enemmistö jo ilman Rkp:tä (10), Kd:tä (5) ja vihreitä (20). Vaalipäivän äänistä Sdp+Vas saivat 24 % ja Sdp oli vasta kolmas, samoin vaalien jälkeisessä HS-gallupissakin. Sdp sai ay-liikkeen masinoimalla lokakampanjalla vähäksi aikaa ykkössijan, joka oli kadonnut jo ennakkoäänten jälkeen. Silti Suomeen tulee hallitus, jossa vasemmisto voi yksin määrätä.

Kaikkein suurimmissa kysymyksissä veto-oikeus on Sdp:llä, keskustalla ja vihreillä, koska vasemmistoliiton tai Rkp:n ero ei veisi hallitukselta enemmistöä. Muissa veto-oikeutta ei käytetä vaan mennään enemmistön mukana, esimerkiksi Sdp ja vasemmistoliitto voivat kävellä ei-sosialistien yli mennen tullen.

Jotkut vasemmistolaiset jo riemuitsivat, että melkein yhtä vasemmistojohtoinen maa kuin Kreikka. Niinpä.

Kokoomuksen hallitusehdot

Antti Rinne halusi jakaa rahaa oikealle ja vasemmalle muttei pistää työllisyyttä ja kestävyysvajettakuntoon, joten hänelle eivät kelvanneet kokoomuksen ehdot. Ne olivat 75 %:n työllisyysaste ja tasapainoinen julkinen talous 2023 sekä se, että työn verotusta ja kokonaisveroastetta ei nosteta. Petteri Orpo antoi Elina Lepomäen hoitaa alustavia hallitustunnusteluja, pehmittää Rinnettä. ”Kreikan esimerkki todistaa traagisella tavalla entisen Vasemmistoliiton kansanedustajan Outi Ojalan lauseen: ’Vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä’”, sisäministeri Kai Mykkänen muistutti.

Keskustan hallitusehdot

Keskustankin kynnyskysymykset olivat 75 %:n työllisyysaste ja julkisen talouden tasapaino 2023 sekä se, että yrittäjien ja yritysten verotusta ei kiristetä.

Lisäksi maatalouden kannattavuutta pitää parantaa, hakkuita lisätä, kotihoidon tukea ei saane leikata. ”Kaikkien päätösten täytyy tukea alueiden elinvoimaa ja voimavaroja sekä tukea koko Suomen yhteyksiä ja hyvinvointia.” Lisää siltoja ei-minnekään.

Pitää myös saada maakunnat Sipilän hallituksen malliin, kaikkine tehtävineen ja veroineen.

Kuntien peruspalvelujen valtionosuuksia ei saa leikata, perusturvan indeksikorotukset pitää tehdä, alimpia eläkkeitä ja lapsiperheiden tukia pitää nostaa. Näitä tukia maatalousväestö yleensä saa, jos heillä ei ole ollut palkkatuloja. Ammatti- ja oppisopimuskoulutukseen pitää panostaa.

Nämä kaikki olivat keskustan ehtoja hallitukseen menolle.

Mikko Kärnän (kesk) mukaan keskusta suostuu hallitukseen sillä ehdolla, että ”Rinne kierähtää selälleen ja antautuu”, ei tingi yhdestäkään ehdosta, ja saadaan Rinteen johtama ”keskustahallitus”.

Miksi keskusta?

Miksi Rinne suostuu tähän eikä kokoomuksen suppeampiin ehtoihin? Ehkä tämä on teatteria, ja keskusta kelpuuttaa näennäiset työllisyys- ja kestävyysvajetoimet tai työn verotuksen ja kokonaisverotuksen kiristämisen.

Jos keskustan tilalla olisi kokoomus, se olisi saanut 6 ministeriä ja vasemmistoenemmistö olisi ollut mennyttä, etenkin kun kokoomus ei haluaisi vasemmistoliittoa hallitukseen.

Keskusta myös herkemmin suostuu sulle–mulle-politiikkaan ja sitä voi käyttää kölin alta, koska sen kehäketut lähtivät eduskunnasta ja eturiviin tulee kokemattomampia nuoria ja varhaiskeski-ikäisiä.

Työelämän kehittämisestä vastaava hallitusohjelmatyöryhmä annettiin SAK:n ja kumppanien hoitoon. ”Korruptio ei muutu enää paljon tämän näkyvämmäksi” kirjoitti Tere Sammallahti

Katso myös: Sdp:n ja vasemmistoliiton kansanedustajat ovat ideologisista suojatyöpaikoista, lähinnä SAK:n väkeä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s