SAK: elvytysvara olisi pitänyt säästää tositarpeeseen. Verotus kiristyy, työllisyys ja ilmasto petetään

Työllisyyttä heikennetään pahentamalla kannustinloukkuja ja lopettamalla aktiivimalli. Verotuksen kiristyminen leikkaa 160 euroa nettopalkasta ja välilliset verot lisää. Hallitus ei kompensoinut ylläpitämäänsä kikyä vaan kiristi muitakin veroja. Vappusatanen jäi pois, vaikka hallitus käytti jo nyt lähes koko menonlisäyspottinsa. Turpeen tuet säilytettiin, vaikka se päästöt ovat melkein kuin henkilöliikenteen.

Hallitus piti kilpailukykysopimusta niin tärkeänä, että halusi ylläpitää sitä, muttei silti kompensoinut sitä ja kiristämiään välillisiä veroja alentamalla tuloveroja. Ankara progressiokin pahenee entisestään ja kotitalousvähennystä leikataan.

Hallitus päätti myös pahentaa työttömyyttä lopettamalla aktiivimallin ja koventamalla kannustinloukkuja. Vappusatasestakin annetaan vain murto-osa, vaikka hallitus käytti käytännössä koko elvytysvaransa nyt. SAK:n mukaan tämä oli virhe, koska nyt työttömyys on kasvussa mutta myöhemmin voi tulla taantuma, joka vaatisi elvytystä. Helsingin Sanomatkin arvosteli budjettia anti-keynesiläisyydestä.

Eri työmarkkinajärjestöt ja taloustieteilijät ovat ehdottaneet lukuisia uudistuksia, joilla työllisyys ja hyvinvointivaltion rahoituspohja paranisivat. Hallitus ei tehnyt käytännössä mitään näistä. Pikkumuutosten lisäksi hallitus lisää hieman rahaa työvoimapalveluihin ja tukiin. Tämä lisää valtiontalouden vajetta tai ei ainakaan merkittävästi korjaa sitä.

Toimittajien mukaan ei ole odotettavissa kunnon työllisyyskeinoja jatkossakaan, joten lupaus 75 %:n työllisyydestä petettäneen.

Ilmastokin petettiin: lupausten vastaisesti päästöihin ei juuri puututa. Turpeen tukeminenkin jäi ennalleen, vaikka siitä tulee päästöjä melkein yhtä paljon kuin henkilöliikenteestä. Kielletään mieluummin autot, bussit ja lentokoneet?

Menojen paisuminen jatkuu. Lisävelkaa tehdään 2 miljardia vuodessa. Vauvankin osuus valtionvelasta on 20 000 euroa, ja ne perivät meidänkin osuutemme korkoineen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s