Sinipunahallitus leikkasi koulutuksesta enemmän. Professori: leikkaukset eivät ongelma vaan on liikaa huonoja tutkijoita

2011-2015-hallitus, jossa myös Sdp, Vasemmistoliitto ja Vihreät olivat mukana, leikkasi koulutuksesta 8,4 % ja nykyhallitus leikkaa vain 5,6 %. Opetusministereinä olivat Sdp:n Jukka Gustafsson ja Krista Kiuru, ja demarit olisivat halunneet vielä 270 miljoonan euron lisäleikkaukset koulutukseen. Myös vasemmistoliitto ja vihreät olivat koulutusleikkaushallituksesta. Professori Pekka Mattila: aivovuotoa pahempi ongelma on, että yliopistoissa on paljon matalatasoisia tutkijoita.

Aalto EE:n toimitusjohtaja ja Aalto kauppakorkeakoulun markkinoinnin professori Pekka Mattila sanoi, että maailmaa yliopistojen ulkopuolella nähneet ymmärtävät yliopistojen menojen leikkaukset ja että aivovuotoa pahempi ongelma on, että yliopistoissa on paljon matalatasoisia tutkijoita, jotka eivät edes pärjäisi ulkomailla. Hänestä myös 1-2 professorin maakuntayksiköt ovat tehottomia.

Moni arvioi, että valtion pitää toisinaan leikata yliopistojen rahoitusta niin paljon, että niiden on pakko tehdä rakenteellisia uudistuksia ja erottaa tehottomimmat työntekijät. Tämä on vaikeaa, jos työntekijöiden annetaan valitan rehtori ja hänen alaisensa. Toiset sanovat, että pitkällä tähtäimellä pitää silti rahoittaa yliopistoja tarpeeksi, vaikka ajoittain tehtäisiin tällainen korjausliike.

Hesarin mukaan sadat professorit vastustavat sitä, että heille annetaan vähemmän veronmaksajien rahoja. Tämä yllätti kenet? Tosin alle puolet kysytyistä edes vastasi.

(Muokkaus 19.3.: Helsingin Sanomien laskemissa luvuissa määrärahat oli indeksikorjattu ja arvonlisäveron vaikutus oli poistettu. Tällöin hallituksen silloisten ja tulevien koulutusleikkausten summa olisi melkein sama kuin edeltäjänsä: 986 ja 958 miljoonaa euroa.)

Lisätietoja ja lähdeviiteluettelo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s